Banes Motor České Budějovice
06.09.2013, Lukáš Dvořák

SDO: CEB - LIB 0:5 - Starší dorostenci nevstřelili branku a podlehli favoritovi z Liberce

ČESKÉ BUDĚJOVICE — Starší dorostenci nezvládli vstup do nového extraligového ročníku a na svém ledě podlehli libereckým Tygrům 0:5. Strůjcem vítězství Severočechů byl Zdeněk Král, který dal jednu branku a na další tři zvládl přihrát.

Do utkání vlétli lépe hosté z Liberce, a nalinkovali tak dopředu průběh celého duelu prvního kola Extraligy staršího dorostu. Hned po pár sekundách se před Kadlecem objevil liberecký Zachar, toho ještě zvládl pokrýt brankář Budějovic. První nevyužitá přesilovka domácích předznamenala, jak bude nakládáno s početními výhodami. Osmá minuta je ve střeleckém zápise zapsána jako čas, kdy se otevřel střelecký zápis utkání. Král přesně našel Michala Gecka, který z levé strany útočného pásma prostřelil Kadlece. Bez sekundy o dvě minuty později se skóre měnilo znovu. Klinger postrčil puk na Tržického, ten viděl volného Zdeňka Krále a jeho pokus skončil přesně v levém horním rohu branky Jihočechů. Zaskočení domácí vůbec nevěděli, jak rozjeté Tygry zastavit. A ti jim ve čtrnácté minutě zasadili další tvrdý úder. Bělohorský nahazoval do prostoru před svatyni Kadlece, kde jej zvládl tečovat Jiří Babec a náskok hostí byl již třígólový. Brankář Liberce, Aleš Stezka, musel být řádně vymrzlý, protože neměl téměř nic na práci a pokud ano, tak se vždy jednalo o nenápadný pozdrav Českých Budějovic. Po první siréně odcházeli do kabin lépe naladění Severočeši.

Něco málo přes sto diváků, kteří se na utkání přišli podívat, mohlo po úvodních minutách druhé třetiny doufat, že s vývojem zápasu domácí ještě něco udělají. Měl jim pomoct i náhradník v brance, Petr Kváča. V jednadvacáté minutě zvonila za Stezkou tyč. Tvrdým projektilem o sobě dal vědět Samohejl. Když se ale týmu nedrží ani štěstí, jde to těžce. O dvě minuty později padla další branka souboje, znovu ale do českobudějovické sítě. Král vypálil na branku Kváči, puk tancoval kolem brankoviště, kde se nejlépe zorientoval Michal Gecko a svým druhým gólem v utkání navýšil vedení libereckého týmu. Bezmocní Jihočeši netušili, jakým způsobem hrát proti soupeři. A ačkoliv se snažili změnit způsob hry, kýžený efekt to nepřineslo. Klíčovým faktorem byly také přesilové hry. Domácí hráli dvě delší přesilové hry pět na tři, ale ani jednou pořádně neohrozili Stezku. Naopak v oslabení mohl skórovat Bělohorský, ale Kváča situaci jeden na jednoho zvládl. Když už měly Budějovice šanci skórovat, nijak Stezku svým zakončením nepřekvapily. A nepomohl ani oddechový čas v přesilovce pět na tři. Po něm totiž přišlo vyloučení Šulka, který minutu před koncem třetiny zmařil naděje udělat něco s výsledkem.

Hosté věděli, že utkání dovedou do zdárného konce, takže podle toho přistoupili k třetí části. Kontrolovali hru, bezhlavě se nikam nepouštěli, aby nepřipustili jeden či dva kontaktní góly. Situaci jim navíc ulehčovala nedisciplinovanost domácího celku. V šestačtyřicáté minutě se proti forvardovi Liberec musel prezentovat krásným zákrokem Kváča. O minutu později v přesilové hře hostí vše zopakoval. Zda má Kváča dobře postavenou branku, zkontroloval během padesáté minuty Lakatoš. Zvuk po trefě tyče se rozezněl celou halou. Náhradní gólman Českých Budějovic snesl jako jeden z mála tvrdší měřítko, protože držel svůj tým od většího přídělu. Nádherným semaforem se musel prezentovat ve třiapadesáté minutě. Bělohorský se před jeho umem musel sklonit. Symbolickou tečku za utkáním udělal Liberec během osmapadesáté minuty. Král poslal puk na Radka Šíra, jehož dělovka z modré čáry propálila vše, co jí stálo v cestě, a ukázala tak domácím lekci z produktivity přesilových her. Starším dorostencům tedy start nevyšel a zaslouženě prohráli 0:5.


HC České Budějovice – HC Bílí Tygři Liberec 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Branky: 8. Gecko (Král), 10. Král (Tržický, Klinger), 14. Babec (Bělohorský), 24. Gecko (Král, Klinger), 58. Šír (Král) Vyloučení: 5:7 Využití: 0:2. Rozhodčí: Mertl S. – Mertl J., Samuel. Diváci: 105.

HC České Budějovice: Kadlec (21. Kváča) – Klinecký, Šergl, Matoušek, Farka, Benda, Stehlík, Kachyňa – Brož, Šafář, Panáček, Šulek, Vráblík, Samohejl, Fencl, Doktor, Bahula, Kubeš

HC Bílí Tygři Liberec: Stezka (Hosnedl) – Klinger, Tržický, Běhula, Divila, Suchý, Husa, Němeček – Král, Zachar, Gecko, Solenský, Lakatoš, Bělohorský, Babec, Kačírek, Šír, Sviták, Chlum.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....