Banes Motor České Budějovice
27.01.2003, Antonín Vansa

Potvrdí Jihočeši důležité body ze Znojma?

Jako v ZOO by si mohli v posledních dnech připadat hokejisté Českých Budějovic. V pátek dobyli českobudějovický led liberečtí Bílí Tygři a rozhodně se tedy nechovali jako ohrožený druh. O den později v televizní předehrávce Jihočeši úspěšně sebrali zlatá vejce z "orlího hnízda". Třetí a zároveň poslední zápas s následovníky názvů kanadsko-americké NHL sehrají Budějovice s havířovskými Panthery v úterý od 17:30 a půjde především o to, aby dokázal Liškův sbor potvrdit nesmírně cenné tři body z jihu Moravy.

Představujeme soupeře - HC Havířov Panthers

Historie

K založení hokejové klubu v Havířově došlo sice už v roce 1928, ale hokejový oddíl HC Havířov Panthers a.s. působí v extralize ledního hokeje až od roku 1999, kdy se extraligové mužstvo přestěhovalo z Opavy právě do Havířova. Byl tak korunován eminentní zájem města Havířov o získání sportovního klubu na nejvyšší úrovni a od sezony 1999/2000 může poskytnout mladému stotisícovému městu kvalitní sport a zábavu.
Město Havířov je spolumajitelem klubu (34% akcií) a významně se podílí na jeho rozpočtu. Dalšími majiteli akciové společnosti jsou Maitland Marketing a.s. (51%) a Pavel Hinner (15%).
Navzdory drzému prohlašování, že bude hrát v play-off, se Havířov jen tak tak vyhnul v existenčím prvním roce o chlup baráži a zůstal daleko za předsezónními úvahami. Navzdory citelnému posílení mužstva pro ročník 2000/01 se situace opakovala a tým skončil o pouhou příčku lépe, než ve své premiérové sezoně. Teprve třetí rok v extralize konečně odpovídal schopnostem týmu. Příchod trenéra Výborného na střídačku severomoravského klubu znamenal citelné zlepšení výsledků a hlavně se v tomto ročníku mohl Havířov opřít o vlastní líheň - sečteno, podtrženo, Havířov obsadil po zásluze 11.místo v ročníku 2001/02 a nic nenasvědčovalo problémům...
www.hokej.cz

Současnost

...jenže už v létě bylo jasné, že Havířov nebude schopen hrát o play-off, jak svorně tvrdili kluboví činitelé. Nejen, že tým byl složen špatně, ale hlavně se v Havířově provalilo ohromné zadlužení, které mělo za následek, že klíčoví hráči brzy dávali najevo svou znechucenost. Proto například odešli z týmu Martin Filip, Radek Procházka a nejčerstvěji i Jozef Voskár. Klubu rozhodně neprospělo ani angažování bývalého reprezentačního kouče, který definitivně znechutil i gólmanskou jedničku Maříka. Za Augustova působení dosáhla demoralizace týmu úplného vrcholu a zdá se, že vstup trenéra Radomíra Kužílka na střídačku (stále ještě) extraligového Havířova přišel příliš pozdě. Město nalilo nemalou finanční částku do týmu a došlo přeci jen ke zlepšení výsledků. Otázkou je, zda se sice úžasně semknutý, ale zároveň kvalitativně neuvěřitelně slabý tým dokáže v nejvyšší soutěži udržet...

Předpokládaná sestava:

Mařík - Cartelli, V.Čech, Boháček, Horáček, Michael Procházka, Dobrovolný - Polanský, Sršeň, Folta - Staněk, Martin Čech, Hrbek - Lamich, Křesťan, J.Kopecký.
Trenér: Radomír Kužílek.

Jihočeši se chystají na boj o diváka

Necítíme žádnou podporu u fanoušků, stěžuje si Liška

Velice důležitý tříbodový import ze Znojma by mohl mít blahodárný vliv nejen na umístění v tabulce, ale i na pošramocené sebevědomí A-mužstva, které ztratilo v pátek pro změnu všechny tři body doma s Libercem. „Já si nemyslím, že by atmosféra v kabině nebyla dobrá," oponuje Mgr.Jaroslav Liška názoru, že by se tým po nevídaném zápase s Libercem sesypal, „My jsme odehráli dobré střetnutí směrem dopředu, ale bohužel jsme nedávali góly a naopak jsme je inkasovali. Jinak si ale myslím, že máme velmi dobrý tým, což jsme mimojiné potvrdili i v televizi ve Znojmě," tvrdí kouč Jihočechů. Ano, vítězství ze Znojma je nesmírně cenné, ale nebude nic platné, pokud českobudějovičtí neudolají právě Havířov. O tom ví i trenér Liška, „My samozřejmě víme, že ty body, které jsme s Libercem ztratili, jsme získali zpět na Moravě. Teď ale musíme začít bodovat doma a v této souvislosti bych rád apeloval na diváky. My, a je nám to velmi líto, necítíme stoprocentní podporu u domácích fanoušků. Diváci nás nejsou bohužel schopni podpořit a nám to určitě na sebevědomí nepřidává. Byl bych rád, kdyby obecentstvo pochopilo, že jednou se mužstvu daří a jednou zase ne. Ve chvíli, kdy potřebujeme opravdu pomoci se na naše hlavy snáší jen pískot a pro nás tak vyvstává psychický blok, který nemůžeme zlomit. To vysvětluje i naše dobré výkony na ledech soupeřů, poněvadž tam musí tlačit soupeř, je na něj vyvíjen tlak, zatímco my hrajeme v pohodě," rozpovídává se na adresu českobudějovického publika, které si pomalu, ale přeci začíná říkat o titul nejhošího obecenstva v extralize. Zlomit tuto nepříjemnou skutečnost mohou fanoušci zlomit už v úterý proti Havířovu, „Havířov doznal velikých změn, přišel mladý trenér, který vtiskl mužstvu novou tvář. Tým začal makat a rozchytal se jim brankář. Oni už nemají co ztratit, připravují se usilovně na baráž a pro nás je to alarm, abychom to utkání brali naprosto vážně," zdvihá varovně prst kouč Jihočechů. A jak vlastně chce trenér Liška možnému podcenění předejít? „My máme před zápasem ještě trénink, takže se dá počítat s tím, že mužstvo připravíme," odpovídá poněkud tajemně Liška. Jhočeši se znovu objeví bez dvojice obránců Jindry a Kotašky, „Nikdo jiný by chybět neměl," říká Liška, ale jakoby naznačoval, že stát se může leccos (například v případě Josefa Jindry, jež se ve středu krvavě zranil a vypadl ze základní sestavy).

Slovo podcenění pro Jasečka zjevně neexistuje

Všichni ti, kdož pozorně sledovali televizní zápas mezi Znojemskými orli a Českými Budějovicemi, si museli všimnout velmi soustředěného výkonu obránce Stanislava Jasečka. Ačkoliv přišel do týmu až na začátku listopadu, již nyní se dá říci, že patří mezi nepostradatelné články čekobudějovické sestavy. „My budeme chtít vyhrát, protože s Libercem jsme to pokazili," říká slovenský bek o úterním zápase, kdy do Budvar arény zavítá poslední Havířov, „Budeme mít nevýhodu v tom, že musíme bodovat a budeme pod určitým tlakem, zatímco jim už o nic nejde," míní Stanislav Jasečko. Nejen pro něj to bude už třetí zápas v pěti dnech a únava by měla začít působit naplno. Na to se mezi fanoušky oblíbený Jasečko vymlouvat nechce, „Unaveny budou oba celky stejně, dokonce bych řekl, že jsme ve výhodě, protože oni hráli těžký zápas v Praze a hned v úterý musí jet k nám, zatímco jsme měli den oddechu navíc," poukazuje na výhodu svého týmu a za pravdu mu dává i nedělní zrušený trénink. Havířov by svými kvalitami neměl sahat českobudějovickým ani po kolena, proto jediným problémem by mohlo být podcenění. Jasečko si to moc dobře uvědomuje, „Podcenění z naší strany být nesmí!" říká skoro rozkazem a dodává, „Pro nás je každý zápas životně důležitý a z toho musíme vycházet. Je pravda, že Havířov se obdivuhodně zvedá, ale to nesmí hrát žádnou roli," praví sebevědomě obránce, jehož i dnes většina diváků mylně považuje za bitkaře týmu. Právě k divákům posílá Stanislav Jasečko svůj poslední vzkaz, „Chtěl bych fanouškům vzkázat, aby nad námi nelámali hůl. Jsme schopni zahrát dobré zápasy, což doufám v televizi všichni viděli, ale potřebujeme od nich větší podporu. Chtěl bych diváky poprosit, aby se nás snažili podpořit i ve chvílích, kdy se zrovna moc nedaří. My to moc potřebujeme," říká prakticky za celý mančaft urostlý bek, jež už letos nasbíral 9 kanadských bodů.


STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Havířov Panthers

Letošní zápasy:    42     3  2  3  1    33   71:191  14 (-47) 
Aktuální série:    10    1  1  1  0   7   15:37   6 (-9) 
Nejproduktivnější hráč: Tomáš Sršeň - 25 (8+17)
Nejlepší střelec:       Martin Čech - 10 branek
Nejlepší nahrávač:      Tomáš Sršeň - 17 asistencí
Nejtrestanější hráč:    Tomáš Sršeň - 92 tr.minuty
Nejlepší v +/-:         Albín Podstavek - -2 body
Úspěšnosti brankářů:
1 - Michal Mařík  89,51%
2 - Jakub Čech  88,44%
3 - Petr Svoboda  86,73%
4 - Pavel Pekař  77,78%

HC České Budějovice

Letošní zápasy:    43   15  5  4  1   18  119:115   60 ( -3) 
Aktuální série:    10    6  0  0  0   4   29:26   18 (+3) 
Nejproduktivnější hráč: Luboš Rob - 40 bodů (18+22)
Nejlepší střelec:       Luboš Rob - 18 branek 
Nejlepší nahrávač:      Luboš Rob - 22 asistence 
Nejtrestanější hráč:    Zdeněk Ondřej - 79 tr.minut
Nejlepší v +/-:         Luboš Rob - +12 bodů
Úspěšnosti brankářů:
1 - Vladimír Hudáček  91,35%
2 - Josef Kučera   87,69%

Uvedeni jsou jen hráči, kteří stále působí ve svých klubech

Historie vzájemných zápasů v české lize

Asi těžko by po extraligových stadionech hledali Jihočeši klub, na který umí zahrát lépe než na Havířov. O tom svědčí velmi jednoznačná statistika vzájemných zápasů, z níž je jasně vidět, že českobudějovičtí ukořistili celých 29 bodů z celkových 41 možných. A to je na pováženou.
15      10     0    0    2    3      68:36        29

Jedinou výjimku snad tvoří sezona 2000/01, kdy se tým, zdrcený odchodem klíčového hráče Petera Bartoše, nadechl k pouze jedinému vítěznému zápasu. 10.prosince 2000 řídil neúnavný Petr Kořínek (získal 5 bodů za 1 gól a 4 asistence) svůj tým k jednoznačnému vítězství 8:2.

4         1     0    0    1     2     18:17          4

Ovšem právě skončením nešťastného ročníku 2000/01 se Jihočeši nadechli k nevídanému bodovému výkonu a Havířov dokázal na českobudějovickém celku uhrát pouhé 2 body...

7         5     0    0    1     0     37:12        16

Vzájemné zápasy v české lize

19.9.1999 HC České Budějovice - HC Femax Havířov 4:3 (0:1,2:1,2:1)
V.Nedorost,R.Ťoupal,Rob,Bartoš - Melenovský 2,Pivko

28.12.1999 HC České Budějovice - HC Femax Havířov 4:2 (0:1,2:0,2:1)
Sailer,R.Čech,V.Král,Kotalík - Mikeska,Melenovský

22.9.2000 HC České Budějovice - HC Femax Havířov 5:6po pr. (0:2,2:0,3:3-0:1)
Filipi,Brabenec,Kotalík,Zíb,Turek - Sršeň 2,Kontšek,Pavlikovský,Melenovský,Peterek

10.12.2000 HC České Budějovice - HC Femax Havířov Panthers 8:2 (2:1,3:1,3:0)
Turek,Šimánek,Sailer,Kořínek,Bělohlav,Martínek,Rob,Brož - Mich.Čech 2

18.11.2001 HC České Budějovice - HC Femax Havířov Panthers 3:2 (1:1,2:1,0:0)
Bartoš,Sailer,Nedoma - Eiselt,Kropáč

26.2.2002 HC České Budějovice - HC Femax Havířov Panthers 8:2 (2:0,3:1,3:1)
Sailer 3,Šimánek 3,Bartoš 2 - Korhoň,Pohorelec

1.11.2002 HC České Budějovice - HC Havířov Panthers 7:2 (5:1,0:0,2:1)
Turek 2,Babka,Rob,R.Suchánek,Štrba,Bartoš - Křesťan,Míka

Rob znovu v čele

V čele nejproduktivnějších hráčů proti Havířovu se vyskytl skoro již tradiční vítěz našeho hodnocení Luboš Rob. Luboši Robovi výrazně pomohla úspěšná letošní sezona, kdy si proti Havířovu připsal 7 bodů za 5 branek a 2 asistence. Druhou příčku okupuje exmartinský expres Peter Bartoš a až třetí příčka tentokrát patří tvořivému centru Filipu Turkovi.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Jméno                   Góly  Asistence  Body
1.  Luboš Rob             9  +  11        20
2.  Peter Bartoš         11  +   3        14
3.  Filip Turek           4  +   9        13
4.  Petr Sailer           9  +   3        12
5.  Martin Štrba          3  +   9        12

Důležitý Bartoš

Havířov je, jak se zdá, ideální soupeř pro získávání osobních statistik. Pro zajímavost tedy uvádíme ty nejdůležitější statistické údaje v podání čekobudějovického kádru ze vzájemných zápasů s Panthery.
Tučně vyznačení hráči stále působí v HC České Budějovice.

Nejproduktivnější hráč:          Luboš Rob - 20 (9+11)
Nejlepší střelec:                Peter Bartoš - 11 branek
Nejlepší nahrávač:               Luboš Rob - 11 asistencí
Nejtrestanější hráč:             Josef Jindra - 33 trestné minuty
Nejvíce vítězných branek:        Peter Bartoš - 4 vítězné branky
Nejvíce přesilovkových branek:   Peter Bartoš - 4 přesilovkové branky
Nejvíce branek v oslabení:       Peter Bartoš - 3 branky v oslabení
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....