Banes Motor České Budějovice
10.02.2013, Petr Kaše

NHL okénko: Jak se daří Jihočechům za oceánem?

České Budějovice - Během výluky rozdávali radost na extraligových stadionech a stali se hlavními tahouny HC MOUNTFIELD. Po oznámení jejího konce v rychlosti vyrazili zpět za oceán, kde se svými týmy bojují ve zkrácené sezóně o účast v play off. Jak se daří pětici hráčů z NHL, kteří v letošní sezoně oblékli dres budějovického mužstva?

Milan Michálek

Ottawa Senators, bilance v sezoně NHL – 12 utkání, 7 bodů (2+5)
Reprezentační útočník hned v prvním utkání nového ročníku NHL navázal na svou střeleckou formu z Extraligy, když jednou trefou pomohl Senátorům k výhře 4:1 nad Pavelcovým Winnipegem. Ve zbývajících jedenácti utkáních se trefil do sítě soupeřů pouze jedinkrát, přesto mu patří v klubové produktivitě třetí místo se ziskem sedmi bodů (2+5), ve statistice +/- je se čtyřmi plusovými body druhý. Hráče, který je stále druhým nejlepším střelcem budějovického mužstva a to i přesto, že má odehráno o více než polovinu utkání méně, nemusí jeho menší střelecká krize trápit. Jeho Ottawě se zatím daří nad očekávání dobře, kdy na vedoucí tým Východní konference New Jersey ztrácí pouhé tři body, navíc se může pyšnit třetí nejlepší obranou v soutěži.

Martin Hanzal

Phoenix Coyotes, bilance v sezoně NHL – 8 utkání, 7 bodů (5+2)
Také 196 centimetrů vysoký útočník bodoval hned ve svém prvním utkání, když připravil branku pro českého spoluhráče Radima Vrbatu. Povedený výkon české dvojice však zastínil jediný Čech v dresu soupeře Jaromír Jágr, který při premiéře v barvách Dallasu zaznamenal čtyři body (2+2) a prakticky sám rozhodl o vítězství mužstva z Texasu. Premiérovou branku ve zkráceném ročníku zaznamenal Hanzal hned ve druhém utkání proti Chicagu, nicméně samotné utkání mu příliš radosti nepřineslo. Nejen že Phoenix na Chicago nestačil a prohrál 4:6, z utkání si ale Hanzal odnesl také nespecifikované zranění v dolní části těla a následující čtyři duely musel vynechat. Po zranění se vrátil budějovický odchovanec ve velkém stylu. Dvěma trefami zařídil Phoenixu alespoň bod za prohru po samostatných nájezdech s Dallasem, o které rozhodl svým úspěšným nájezdem opět Jaromír Jágr. S Dallasem se Phoenix utkal v odvetě hned o den později a Hanzal se na výhře svého týmu podílel jednou asistencí. V dalším utkání si Phoenix poradil s Minnesotou 2:1 a byl to právě Hanzal, jenž svou brankou rozhodl o zisku dvou bodů pro Phoenix. Střeleckou formu potvrdil 25 letý útočník v utkání proti Chicagu, prohře 2:6 ale nezabránil. Zatím poslední utkání sehráli Kojoti dnes v noci proti San Jose, pro budějovického rodáka ale nedopadlo nejlépe. Při blokování střely si přivodil zranění a nad jeho dalším startem visí otazník. I přesto, že Hanzal odehrál o čtyři utkání méně než jeho spoluhráči, je s pěti brankami nejlepším střelcem Kojotů. Těm patří v Západní konferenci se ziskem dvanácti bodů deváté místo.

Václav Prospal

Columbus Blue Jackets, bilance v sezoně NHL – 11 utkání, 5 bodů (3+2)
Nejstarší a nejzkušenější z pětice hráčů z NHL, kteří se během výluky objevili v dresu HC MOUNTFIELD, zatím nemá mnoho důvodů k radosti. Jeho Columbus každoročně patří k nejslabším celkům NHL a ani letošní sezóna není výjimkou. Z dosavadních jedenácti utkání vyhráli Modrokabátníci pouze třikrát a pohybují se na chvostu tabulky Západní konference. Ani samotný Prospal nemůže být se svými výkony příliš spokojen. Nejen že zaznamenal pouhých pět kanadských bodů, ale s bilancí -6 je v klubové statistice +/- dokonce nejhorším ze všech (společně s dalšími dvěma hráči). S účastí ve vyřazovacích bojích to tak pro Columbus ani letos nevypadá dobře, což by mohla být dobrá zpráva alespoň pro české fanoušky. V případě zájmu trenéra Hadamczika by mohl svou vlast reprezentovat na Mistrovství světa.

Andrew Ference

Boston Bruins, bilance v sezoně NHL – 9 utkání, 1 bod (0+1)
Výbornými výkony se v novém ročníku prezentují hokejisté Bostonu Bruins, v jehož barvách pravidelně nastupuje kanadský obránce Andrew Ference. Medvědi prohráli v základní hrací době jediné utkání, jednou neuspěli v prodloužení a se ziskem patnácti bodů se pohybují se na špici Východní konference. V devíti utkáních navíc inkasovali pouze 20 branek, což je nejepší číslo v NHL. K tomu svými výkony pomáhá také bývalý budějovický obránce. Ten se do statistik zatím zapsal pouze jedinou asistencí, od sbírání kanadských bodů jsou ale v mužstvu Bostonu jiní. Ve statistice +/-, která je v hodnocení obránců důležitější než kanadské body, má zatím oblíbenec budějovického publika -1.

Radek Martínek

New York Islanders, letos do utkání NHL zatím nezasáhl
Dvojnásobný mistr světa při výluce NHL působil v mateřských Českých Budějovicích jen krátce. Na přelomu září a října nastoupil ve čtyřech zápasech, v nichž si připsal dvě asistence. Pak se ale vrátil za rodinou do New Yorku, kde nakonec podepsal roční smlouvu s New York Islanders na 600 tisíc dolarů. Za Ostrovany ale v dosavadním průběhu nenastoupil ani do jednoho utkání. Martínek má na kontě v NHL celkem 460 zápasů, z toho 453 za Islanders, a připsal si 104 bodů za 22 branek a 82 asistencí. V play-off si zahrál devět utkání a zaznamenal jednu přihrávku.


Další Jihočeši v NHL

Mladší z bratrské dvojice Michálků Zbyněk, kterému bránily objevit se v dresu Jihočechů Karlovy Vary, jenž na něj vlastní extraligová práva, nastupuje společně s Martinem Hanzalem, Rastislavem Kleslou a Radimem Vrbatou za Phoenix Coyotes. Ve dvanácti utkáních si připsal jednu nahrávku a ve statistice +/- mu svítí nula.

Dalším Jihočechem, který se však během výluky v barvách HC MOUNTFIELD neobjevil, je talentovaný útočník Roman Horák. Ten zatím naskočil pouze do dvou utkání, ve kterých si stihl připsat jednu asistenci.

Radek Dvořák, který se s budějovickým mužstvem připravoval krátce v době výluky, smlouvu v NHL nezískal a v současnosti působí ve švýcarském Davosu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....