Banes Motor České Budějovice
08.02.2013, Miroslav Mayer

Jak do konce, aneb postupová matematika

Č. B u d ě j o v i c e - Blíží se konec základní části Tipsport extraligy a vrcholí boje o play-off, předkolo play-off a o nepopulární play-out. Jasno ještě nemá ani tým HC MOUNTFIELD, který zatím drží příčky zajišťující předkolo play-off, ale posunout se může nahoru i dolů. Podívejme se na možné vyhlídky pro zbytek sezóny.

Sezóna vrcholí do konce základní části zbývá již jen šest kol to znamená, že ve hře je maximálně osmnáct bodů. Podívejme se, jak jsou na tom mužstva, která bojují o předkolo play-off, kde se nachází i HC MOUNTFIELD. Situace v tabulce je zatím nejasná a dokonce i poslední Chomutov má ještě teoretickou naději na postup do předkola. To by se ovšem muselo sejít hodně okolností pohromadě. Boj se bude spíše soustředit na týmy Kladna, Vítkovic, Brna, Pardubic a Karlových Varů.

HC MOUNTFIELD

Nejprve se podíváme na program budějovického týmu. Ze šesti zápasů odehrají Jihočeši hned čtyři doma. To se zdá být příznivé, ale na druhou stranu není budějovický tým moc příliš úspěšný, když v tomto ohledu patří až jedenáctá příčka. Přesto by mohla být podpora diváků rozhodující. S nejvíce sledovanými soupeři je čeká souboj s Chomutovem a Karlovými Vary. Lepší vzájemné zápasy mají Jihočeši s Pardubicemi i s Kometou. Hůře na tom jsou s Vítkovicemi i s Karlovými Vary a to hlavně díky vysoké porážce 0:8. S Litvínovem je bilance vyrovnaná dvě vítězství, dvě porážky a skóre 8:8. Poslední vítězství ve vzájemném zápase vylepšilo pozici i Kladnu.

Program HC MOUNTFIELD
13.2 MOUNTFIELD – Chomutov
15.2 MOUNTFIELD – Třinec
17.2 Plzeň – MOUNTFIELD
22.2 MOUNTFIELD – Zlín
24.2 K.Vary – MOUNTFIEDL
26.2 MOUNTFIELD – Slavia

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice

Východočeši jsou na tom přesně naopak. Mají před sebou totiž ještě čtyři zápasy venku a dva doma. Velmi důležité budou hlavně zápasy s Libercem, Litvínovem a Kometou, které všechny budou hrát Pardubičtí venku. Dosud se jim povedlo získat venku jen dvacet jedna bodů, když vyhráli jen šestkrát. Navíc potřebují Východočeši získat minimálně o pět bodů více než Jihočeši, vzhledem k horším vzájemným zápasům. Na jejich straně jsou pak lepší vzájemné zápasy s Kometou, ale horší bilanci mají s Vítkovicemi i s Karlovými Vary.

Program HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
13.2 Litvínov – Pardubice
17.2 Liberec – Pardubice
19.2 Pardubice – Třinec
22.2 Kometa – Pardubice
24.2 Pardubice – Sparta
26.2 Zlín – Pardubice

HC Vítkovice Steel

Vítkovice mají své zápasy rozděleny rovnoměrně. Tři zápasy odehrají doma a tři venku. Nejdůležitější zápasy je čekají v Karlových Varech a doma s Kometou. Hlavně zápas s Kometou bude důležitý i vzhledem ke vzájemným zápasům. Zatím Kometa vyhrála jednou na nájezdy a jednou za tři body. Vítkovice vyhráli jeden zápas. S Jihočechy mají lepší bilanci, stejně tak s Pardubicemi. Hůře na tom jsou s Kladnem i s Karlovými Vary.

Program HC Vítkovice Steel
11.2 Vítkovice – Slavia
13.2 Karlovy Vary – Vítkovice
17.2 Vítkovice  - Kometa
19.2 Sparta – Vítkovice
24.2 Vítkovice  - Chomutov
26.2 Liberec – Vítkovice

Kometa Brno

Postavení Komety je hodně zvláštní. Má sice čtyři ze šesti zápasů na svém ledě, ale zároveň se utká s nejvíce adepty o postup do play-off. Doma bude mít Karlovy Vary, Pardubice a Liberec a jede do Vítkovic. Ani utkání s Plzní či Spartou nebudou rozhodně žádnou oddechovkou. Z celkových statistik vyplývá, že Kometě se doma daří více než na cizích hřištích. Vzájemné zápasy mají horší s Jihočechy, s Litvínovem i s Pardubicemi. Důležitý souboj i z tohoto pohledu je čeká s Vítkovicemi i s Karlovými Vary, kde je to zatím nerozhodně. Lepší bilanci má Kometa jen s Kladnem.

Program Komety Brno
13.2 Kometa – Plzeň
15.2 Kometa – Vary
17.2 Vítkovice – Kometa
22.2 Kometa  - Pardubice
24.2 Kometa – Liberec
26.2 Sparta – Kometa

HC Energie Karlovy Vary

Západočeši mají šest zápasů rozděleno na tři doma a tři venku. Ve všech zápasech se utkají se soupeři, kteří bojují v této chvíli o play-off. To je pro tento tým rozhodně nelehké. Navíc musí získat alespoň o sedm bodů více než Kometa a o pět více než Pardubice. Nelehký úkol, ale ne nemožný. Vzájemné zápasy mají Vary lepší s Jihočechy i s Pardubicemi. Rozhodující budou boje s Kometou i s Vítkovicemi.

Program HC Energie Karlovy Vary
13.2 Energie  - Vítkovice
15.2 Kometa – Energie
17.2 Energie  - Chomutov
22.2 Liberec – Energie
24.2 Energie  - MOUNTFEILD
27.2 Kladno – Energie

HC Rytíři Kladno

Pozice Kladna je vzhledem k postupu minimálně do předkola vcelku dobrá. Pardubice by musely získat o deset bodů více než Kladno a to už by byl rozhodně husarský kousek. Kladno hraje tři zápasy doma a stejný počet i venku. Z ohrožených týmů ji čeká jen souboj s Karlovými Vary až v posledním kole. Lepší vzájemné zápasy hovoří pro Kladenské s Jihočechy, s Pardubicemi i s Vítkovicemi.

Program HC Rytiři Kladno
13.2 Třinec – Kladno
15.2 Kladno – Zlín
18.2 Slavia  - Kladno
22.2 Kladno – Plzeň
24.2 Litvínov – Kladno
26.2 Kladno – Energie