Banes Motor České Budějovice
06.02.2013, Pavel Kortus ml.

Malé play off hrajeme už od ledna, tvrdí Aleš Kotalík

Č. B u d ě j o v i c e - Jako lídr týmu má jednoznačný cíl - postoupit do play off a tam uspět. "Pokud budeme praktikovat tento styl, díky kterému v poslední době vyhráváme, máme šanci nejen se dostat do vyřazovacích bojů, ale být v nich i velice nebezpeční," tvrdí čtyřiatřicetiletý Aleš Kotalík, nejproduktivnější hráč Draisaitlova výběru.

Sezona plná sérií

Letošní sezona zatím probíhá v sériích. Po nepovedeném začátku se tým zvedl s příchodem hráčů z NHL, poté následovaly různé série a ze všeho vyplývá závěrečný boj o předkolo play off.
Pro nikoho, kdo je součástí téhle organizace, ta sezona není jednoduchá. Udělala se řada změn, do vedení přišli lidé, kteří mají svoji vizi a té se snaží držet. Odešli kvalitní hráči, kteří byli nahrazeni vesměs mladšími, což se samozřejmě na výkonnosti toho týmu nějakým způsobem musí projevit. Když se podíváme na extraligu, kdo ty týmy táhne, tak jsou to starší hráči až veteráni. Zase na druhou stranu je dobré pro naše mladé kluky, že dostanou šanci, i když je to někdy na úkor výsledků. Je pravda, že v sezoně máme několik sérií a nevyrovnaných výsledků, a to že našim výkonům chyběla konzistence, se odráží na našem aktuálním postavení v tabulce.

Zažil jste někdy podobnou sezonu za mořem?
Samozřejmě jsem zažil i horší série, když jsme například s Buffalem prohráli i desetkrát po sobě, ale pořád se to řešilo s chladnou hlavou. Tým tam byl v přestavbě a bylo to něco podobného, jako je teď v Budějovicích. Teď nás čeká nesmírně důležitý závěr základní části. Aktuálně jsme na místě zaručující předkolo play off, máme to ve svých rukou a bude záležet pouze na nás, jaké výkony předvedeme a jaké uhrajeme výsledky.

Aleš Kotalík

Nemohl týmu příchod posil z NHL naopak paradoxně uškodit?
To si myslím, že určitě ne. Všichni jsou to fantastičtí hráči, a to, co tady předvedli, bylo výborným příkladem pro mladé hráče. Když k nám přišli, tak jsme měli řadu zraněných hráčů a jejich příchod nám pomohl. Na druhou stranu ani s těmito hráči jsme nebyli schopni se vyvarovat výkyvů výkonnosti, ale zpětně bych to celkově hodnotil jako velký přínos. Zejména pro ty mladé, kteří měli možnost sledovat hvězdy, jak trénují, připravují se na zápas, jak hrají, a věřím, že si z toho něco vzali do budoucna.

Po odchodu zámořské pětky jste změnili herní styl a s ním i výsledky. Přijde vám to jako dobrá cesta?
Začali jsme hrát hokej, na který máme hráče. My tady nemáme Vlasáky a Burgery – kreativní hráče, kteří ty ostatní dělají lepšími. Kdybychom takové hráče měli, tak věřím, že kluci se třiceti body jich budou mít padesát, ti co udělají normálně patnáct bodů, by jich měli třicet. Pak bychom si tady notovali, jak nám to v ofenzivě parádně šlape. Ale ten tým takhle postavený není a my se musíme přizpůsobit tomu, co tady je. Myslím, že je to jediná možnost, díky které tenhle tým může uspět na pravidelné bázi, a výsledky to také dokázaly. Sérií několika vítězství jsme se posunuli do pozice, kdy máme svůj osud ve svých rukou, a to je to, co jsme chtěli.

V poslední době jste zvládli několik těžkých duelů především doma. Mohou vás výhry nad Brnem nebo Pardubicemi psychicky posunout do jiných dimenzí?
To jsou ty duely o šest bodů, které obzvlášť doma prostě musíme zvládnout. Na začátku sezony jsme zápasy ve třetích třetinách ztráceli a nyní je naopak otáčíme. Držíme se toho stylu, který nám trenér naordinoval, a přináší to úspěch. Dříve jsme nebyli trpěliví a naopak jsme chtěli zápas sami nesmyslně rozhodnout. Teď se i to štěstí otočilo v kritických momentech na naši stranu a taky Kuba Kovář se dostal po zranění do fantastické formy. Když tento styl budeme dodržovat nadále, tak se můžeme nejen propracovat do play off, ale být tam také velice nebezpeční.

Strašák jménem play out

Lídr týmu Aleš Kotalík

V boji o předkolo play off vás musí ohromně motivovat odpor k bojům v play out. Je to tak?
Je pravda, že play out je takový strašák, ale před zápasem na Spartě jsme měli blíž do první šestky než k jedenáctému místu. V kabině převládá mentalita - dívat se spíš nahoru než pod sebe. Samozřejmě víme, že okolo nás jsou kvalitní mančafty, ale pořád si to musí samy uhrát a my si to musíme uhrát taky. Už od začátku ledna je pro nás každý zápas klíčový, a to bude platit až do konce základní části. Zatím se dá říci, že to zvládáme. Z posledních šesti zápasů hrajeme čtyři doma a dva venku, což je taky nesporná výhoda. Doufám, že to pochopí i diváci, přijdou nás podpořit a pomohou nám po těžké sezoně se dostat do play off. Tím, že se dostaneme do vyřazovacích bojů, tak sami sobě dáváme možnost něco uhrát. A jak jsem již řekl, když budeme nadále provozovat tenhle styl, tak můžeme i v play off uspět.

Věříte, že by týmu mohla pomoci v těžkých chvílích ještě větší podpora diváků?
Já už si nedělám o českobudějovickém divákovi žádné iluze. Už toho bylo řečeno hodně. My si samozřejmě vážíme lidí, kteří nás podporují, a moc nepřemýšlíme o lidech, kteří na nás pořvávají z tribuny. Osobně vidím ve fanouškovství pouze jednu věc, a to podporovat svůj tým v dobrém i ve zlém. Čekají nás poslední zápasy základní části, a kdy jindy by lidi měli přijít, když ne teď!

Cítíte i vy jako lídr v kabině, že teď se láme sezona?
Pro nás začaly klíčové zápasy už po Novém roce. Dokázali jsme udělat sérii výher, která nás drží v dobré pozici. Z týmů, které bojují o play off, jsme na tom velice dobře. Hrajeme čtyřikrát doma, navíc se soupeři, které bychom měli porazit, obzvlášť na domácím ledě. Nikdo nechce říkat, kolik bodů musíme udělat, abychom se tam dostali. Snažíme se koukat dopředu, kde ten bodový rozestup není takový.

Snažíte se různými legráckami udržovat v kabině dobrou náladu?
Dobrá nálada v kabině musí být, ale těžko bude v kabině veselo, když se prohrává. My starší hráči se to snaží udržet v nějaké rovině, aby to neulítávalo do extrémů. Ale aktuálně si myslím, že nálada v kabině je bojovná a zdravá. Doufám, že jako tým se dostaneme do vyřazovacích bojů. Je jedno, kdo ty góly dává.

Malé play off hrajeme už od ledna, tvrdí lídr

Dá se říci, že už teď hrajete takové malé play off?
Já už to takhle cítím od ledna. Nevím, jak to vidí ostatní, ale teď už je každý zápas, každý bod hrozně důležitý. Několikrát jsem v NHL zažil závody na závěr sezony o každý bod, a když jsme potom v Buffalu neudělali play off o dva body, tak si zpětně vybavím všechny ty prohospodařené body. Když to vztáhnu na náš tým, tak my jsme poslednímu Chomutovu věnovali osm bodů, a kdybychom je nyní měli, byli bychom v tabulce úplně někde jinde. Ale to jsou kdyby a teď stojíme před nastalou situací, se kterou se musíme poprat, a jsem přesvědčen o tom, že ten tým na to sílu má a všichni děláme maximum pro to, aby to dobře dopadlo.

Loni po vypadnutí z play off František Ptáček zmiňoval, že vašemu celku chyběl lídr podobný Petru Nedvědovi. Cítíte, že byste tuto úlohu měl v týmu plnit vy?
To musí posoudit někdo jiný. Těch lídru tady máme víc a já se snažím týmu pomáhat jak na ledě, tak v kabině. Jak jsem říkal na začátku, můj hokej není hokejem Martina Straky nebo Petra Nedvěda, a ten tým na to není ani postaven. Musíme se přizpůsobit tomu, co tu máme. Já tím lídrem samozřejmě chci být, a kdo jiný by tu úlohu zde měl dělat. Ničeho se nezříkám a dělám pro tým maximum.

V kritických chvílích často rozhodují zkušení hráči, ale váš celek je poměrně mladý. Nemůže na to doplatit?

Aleš Kotalík v akci
Zkušenosti jsou klíčové. Čím víc zkušených hráčů v kádru máte, tak tím je šance na úspěch větší. Ale je to spíše o té mladší generaci, která si nesmí myslet, že to ti staří za ně všechno uhrají. Ti mladí mají tu šanci, musí bojovat a být týmu prospěšní. Máme tu primární kostru týmu, ale o úspěchu mužstva často rozhoduje ta sekundární, což nám trošku chybělo. Po mladých hokejistech nikdo nechce žádné zázraky, ale musí být pro ten tým přínosem a přenést tu pozitivní energii na lídry. Věřím, že ten prostor, který tady ti mladí letos dostávají, se projeví letos nebo v následujících sezonách.

V zápase na Slavie Mountfield zlomil nájezdové prokletí této sezony. Vy jste několikrát zkoušel štěstí, přesto jste letos ještě neskóroval. Čím to?
Kdybych to věděl, tak s tím něco udělám. Na nájezdy si pořád věřím. V NHL jsem patřil k těm nejlepším v počtu vítězných nájezdů, držel jsem si padesátiprocentní úspěšnost. Tady mi to prostě nepadá. Už jsem trenérovi říkal, ať jezdí kluci s lepší úspěšností. Není to jenom o tom, že jsem lídr týmu, tak musím jet. Zatím mě ty nezdary nemrzí, jelikož jsme vždy na nájezdy uspěli. Uvidíme, jak to bude dál.

Nyní vás čeká reprezentační přestávka. Je to pro vás pozitivní, že se může alespoň trošku vyklidit marodka?
Samozřejmě je to pro nás příjemné. Třeba na Spartě nám chyběla malinko síla a nestíhali jsme s nimi bruslit na tom velkém hřišti, i když jsme v závěru nakonec sahali po bodu. Přestávka nám přijde vhod. Někteří kluci jsou po dlouhodobých zraněních, začínají pomalu trénovat. Doufám, že budou na závěr základní části připraveni, a když ne na základní část, tak alespoň na play off.

Zažil jste někdy, aby po celý rok měl tým tolik zraněných hráčů?
Zažil jsem v Americe několik sezon, kdy jsme měli hodně zaplněnou marodku. Jeden z těchto ročníků mi paradoxně pomohl, kdy jsem se naplno dostal do kolotoče NHL. Několik hráčů bylo po operacích, já dostal šanci a využil jsem jí. Něco podobného čekám i od mladíků tady. My jsme tehdy to play off museli udělat a povedlo se. Je to pro ně příležitost se ukázat. Co se týče zranění, tak to je prostě hokej. Není to nic příjemného, ale musíme se s tím vypořádat a snad se někteří kluci brzy vrátí. Jestli uděláme play off a uzdraví se někteří marodi, tak poskládáme pro vyřazovací boje hodně silný tým!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....