Banes Motor České Budějovice
18.01.2003, Jan Čutka

Získají Budějovice v T-Mobile Aréně 3 body?

Jak již dříve v rozhovoru pro naše stránky předeslal trenér Jaroslav Liška, budějovičtí hokejisté by měli ke své spokojenosti získat 3 body ze zápasů proti Pardubicím a Spartě. Všichni víme, že po zápase s perníkářemi nepřibyl českobudějovickému týmu do extraligové tabulky ani bod a tak zbývá doufat a věřit trenérovi, že si Jihočeši přivezou tříbodový příděl z Prahy.
Jaroslav Liška sice není spokojen s tím, že jeho tým vyšel v pátek bodově naprázdno, ale ke spokojenosti jak již dříve řekl, mu chybí 3 body, které by jihočeský tým měl přivést z hlavního města. Zeptali jsme se ho, zda budějovický celek získá vysněné body na Spartě. Nejmladší z tria českobudějovických trenérů odpověděl klidně a s odhodláním , že určitě. Pokoušeli jsme se od něho také zjistit, s jakou taktikou nastoupí HC ČB do zápasu proti úřadujícímu mistrovi. Na tuto otázku nám trenér Jihočechů samozřejmě nechtěl odpovědět, stejně tak jako na dotaz, kam zařadí novou posilu Vladimíra Gýnu. “To by se mělo rozhodnout až zítra ráno na tréninku, takže promiňte, ale tohle opravdu ještě nevím.“ omlouval se trenér.

V rámci 41.kola Český Telecom extraligy zavítají českobudějovičtí hráči do Prahy, kde se v tamní T-Mobile Aréně utkají se soupeřem, který pro většinu týmů představuje odvěkého rivala a pro fanoušky krev v očích. Úřadující mistr z Holešovic má brilantní statistiku - z posledních deseti utkání pod vedením Aloise Hadamczika prohrál pouze jediné utkání - v Karlových Varech. K tomu všemu ještě nová akvizice Viktor Ujčík a respekt je na světě. Ten si ale hokejisté z jihu určitě nepřipouštějí. Po zápase s Pardubicemi ví, že momentální forma je jen pomíjivý stav a jsou přesvědčeni, že by mohli Spartu přemoci bojovností.

O tom vyprávěl hokejista, který může říct ke Spartě nejvíc – Jan Slavík. Neúnavný dříč, který přišel právě ze Sparty na jih, výměnou za Milana Nedomu si myslí, že sparťané jsou samozřejmě k poražení, ale cesta k vítězství vede pouze přes bojovnost . “Když se podíváš na soupisku Sparty, nenajdeš v týmu slabiny. Jedinou slabinou je bojovnost. Pokud budeme bojovat více než soupeř, můžeme pomýšlet na zisk bodů. Jinak ne. “ Zda je pro něho zápas výjmečný, či nikoliv odpovídá: “Je to zápas jako každý jiný. Nestrávil jsem ve Spartě tolik času, aby byl pro mě zápas nějakým způsobem více emotivně naladěný.“ Prémie ale bude muset sympatický obránce samozřejmě vypsat. ”Ještě žádné konkrétní odměny z mé strany vypsány nebyly, ale určitě se tak stane. Nejspíše nějaká sekaná, nebo tak něco…” Naše poslední otázka směřovala i trochu do soukromí. Na otázku kdo je ve Spartě jeho největším kamarádem odpověděl hbitě a bez rozmýšlení. “Petra Leška a Martin Špaňhel“

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC SPARTA PRAHA

Historie

Hokejový klub Sparta Praha je jedním z nejúspěšnějších a nejznámějších hokejových klubů v historii československého, resp. českého ledního hokeje. Vznikl roku 1893 pod názvem AC Královské Vinohrady. Před sto lety žilo Království české ve znamení návratu antické kultury, a tak již o rok později se v názvu objevuje slovo SPARTA. Přestože název klubu musel být v minulosti často měněn, Sparta v názvu setrvává více jak sto let. Kanadský hokej v dnešní podobě se začal hrát roku 1909 a od té doby patří klub, který stál u zrodu celostátní ligy, k jejím nejčastějším účastníkům.
Největších úspěchů dosáhla Sparta v poválečných letech, kdy získala pod názvem Spartak Sokolovo hned dva tituly Mistra ligy za sebou v sezónách 1952/53 a 1953/54. Druhou etapu úspěchů zaznamenala v nedávné minulosti, kdy získala titul v sezóně 1989/90 a následně hned další, kterým oslavila 100 let vzniku v sezóně 1992/93. Dalším úspěchem, vedle dvou třetích míst v ročnících 1995/96 a 1996/97 byla účast HC Sparta Praha ve finálové skupině Evropské ligy 1996/97. Svou kvalitu potvrdila v extralize po několika smolnějších sezónách v ročníku 1999/00, kdy se po sedmi letech radovala z celkově už pátého prvenství. Navíc se jí v témže roce podařilo znovu probojovat do Top Four Final Evropské ligy a získala pro český hokej zatím nejlepší druhé místo. Díky tomu také dostala dvakrát pozvání na davosský Spengler Cup, kde ovšem ani jednou tým nezazářil. Svůj zatím poslední ligový titul vybojovali hokejisté Sparty v ročníku 2001/02.
Zdroj: www.hcsparta.cz

Současnost

Sparta vstupovala do sezóny 2002/2003 jako obhájce titulu a především jako jeden z hlavních favoritů domácí soutěže. Ale stejně jako HC České Budějovice i pražskou Spartu zasáhly povodně a tak museli hokejisté z hlavního města odehrát několik zápasů ve staré Štvanické hale. To se ale nepodepsalo na sparťanských výkonech a hokejisté s velkým S na dresu obývali zpočátku čelo tabulky. Tým se časem začal propadat tabulkou a delší dobu také pobýval mimo elitní osmičku. Nespokojenost vedení s dosaženými výsledky vygradovala koncem listopadu. A kdo jiný než trenéři by to měl odnést? Duo Sýkora – Hynek nahradila severomoravská dvojice Hadamczik – Konečný. Ale ani hráči neměli od počátku nového ročníku nic jisté. To nám konec konců potvrzuje pro nás velice známá výměna Slavík – Nedoma. Koncem starého roku si Sparta vzala na testy v té době hráče ruského týmu Lada Togliatti, svého bývalého útočníka Radka Bělohlava. Někdejší pilíř českobudějovického týmu na testech uspěl a od nového roku se stal majetkem pražského klubu. Stejně tak jako Viktor Ujčík, který se výměnou za Daniela Brandu opět ocitl v Praze. Tento vynikající forvard přišel do Sparty 10. ledna a od té doby si připsal ve třech zápasech na své konto 5 kanadských bodů za 3 góly a 2 přihrávky.

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezoně

HC Sparta Praha

Statistika letošních zápasů: 	38     17   3   8   9   1 	108:90   66  
Aktuální série: 		         10      5   2   2   1   0 	 30:21	21 
 
Nejproduktivnější hráč:          Patrik Martinec - 29 (8+21)
Nejlepší střelec: 	               Viktor Ujčík  - 20 branek
Nejlepší nahrávač: 	      Patrik Martinec - 21 asistencí
Nejtrestanější hráč: 	      Michal Broš - 80 tr.minut
Nejlepší v +/-: 	               Petr Leška - +11 bodů

HC České Budějovice

Statistika letošních zápasů: 	40      14   5   4   16   1    113:104    57 
Aktuální série: 	                  10      6    2   0    2   0     38:20     22
  
Nejproduktivnější hráč: 	         Luboš Rob - 36 bodů (16+20)
Nejlepší střelec: 		         Luboš Rob - 16 branek 
Nejlepší nahrávač: 	         Luboš Rob - 20 asistencí 
Nejtrestanější hráč: 	         Zdeněk Ondřej - 77 tr.minut
Nejlepší v +/-: 		         Luboš Rob - +10 bodů

Statistika brankářů:

                                Min       Gob     Zas     Pr       SO      %    
Bříza Petr                      1762      58      914    1.98     1       94.03
Hudáček Vladimír                2326      102    1077    2.63     5       91.35
Legenda: Min - počet odchytaných minut, Gob - počet obdržených branek, Zas - počet zásahů, Pr - brankový průměr na zápas, SO - utkání s čistým kontem, % - úspěšnost.

Letošní vzájemné zápasy

15.10.02 HC ČB - HC Sparta Praha 4:2 (0:2, 1:0, 3:0 )
Branky: 37. Babka (Bartoš) 49. Štrba (Michálek), 50. Sailer (Bartoš), 60. Bartoš (Nedoma, Michálek) - 7. Broš (Branda, Žemlička), 17. Havelka (Jiruš, Tomík)

22.10.02 HC Sparta Praha - HC ČB 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 17. Tomík (Leška, Jiruš), 27. Broš (Tomajko, P. Martinec) - 24. Ondřej (R. Suchánek, Mrázek).

03.12.02 HC ČB - HC Sparta Praha 1:2 (1:1, 0:1, 0:0 )
Branky: 4. Štraub (Rob) - 18. Havelka (Tomík), 25. Kratěna (Jiruš, Kubinčák).

Sestava HC Sparta Praha z posledního zápasu ve Zlíně:
Bříza - F. Ptáček, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Jiruš - Ujčík, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Bělohlav, Leška, Havelka - Vondráček, Paroulek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....