Banes Motor České Budějovice
16.01.2003, Milan Dvořák, David Lukeš

Potvrdí HC ČB své postavení v tabulce ?

Těžká zkouška čeká na budějovické hokejisty v pátek. Přivítají totiž na svém ledě suverénního lídra extraligové tabulky, tým Pardubic! Ani jeden z celků sice nebude v nejsilnějším složení, přesto se dá očekávat napínavý hokej se spoustou branek. "Věřím, že přijde hodně lidí. Poprvé a naposled bylo vyprodáno s Pardubicemi a já věřím, že se k této hranici v pátek přiblížíme," přeje si generální manažer HC ČB ing. Jaroslav Pařízek. Svátek hokeje začíná v pátek 17. 1. v 17:30!
Pardubice letos celé soutěži dominují. V počtu prohraných zápasů (9) je sice před nimi Slavia (8), vítězných zápasů ale mají na svém kontě suverénně nejvíc právě Východočeši - po 39 kolech 28! Vzájemná utkání HC ČB a Pardubic mají jedno společné - lakomý hostitel a slušný host. Domácí v tomto ročníku totiž jednoznačně dominují nad hostujícím týmem. Na porážky 2:5 a 2:6 v Pardubicích dokázali Jihočeši odpovědět rázně v Budvar Aréně, když vyprovodili favorita s debaklem 7:3. Určitě bychom se nezlobili, kdyby vítězná tradice domácího celku zůstala zachována i v pátek.

Budějovičtí mají v současné době ve svém středu hráče, jenž dlouhé roky v Pardubicích působil. Je jím Stanislav Procházka. Před letošní sezónou přestoupil z celku s koněm ve znaku na sever Čech do Liberce, odkud koncem listopadu putoval výměnou za Petra Gřegořka na opačný kout republiky do Českých Budějovic. Odmítá, že by pro něj souboj měl zvláštní náboj. "Beru to normálně, ale určitě budu chtít vyhrát, jako vždycky. Myslím, že to pro mě osobně nebude nic extra." Využili tedy aspoň budějovičtí trenéři jeho dokonalých znalostí pardubického prostředí? "Trenér se mnou o tom zápase nemluvil. Já myslím, že už ví, co na Pardubice platí. Hrajeme s nimi už počtvrté v sezóně, takže určitě ví, jak na to," je přesvědčen útočník, jehož start v dresu Budějovic byl přímo raketový. První branku vstřelil ve svém prvním zápase v bíločerveném dresu. Stalo se tak při utkání s Vítkovicemi, ale na vítězství to nestačilo - pouze mírnil porážku 3:5. Hned svůj druhý start ale okořenil vítěznou trefou. Jeho jediná branka v Třinci rozhodla o nečekané výhře hostů z jihu Čech. Poté už mu ale střelecký prach zvlhl, v dalších dvanácti zápasech přidal jen dvě asistence. Že by byl v krizi, to ale odmítá. "Hlavní je, že vyhráváme. Já sice nestřílím branky, ale na druhou stranu nedělám chyby a naše třetí pětka častokrát neinkasuje. Je dobře, že ty góly dávají jiní," vysvětluje sympatické křídlo Michálkova útoku. Jak už bylo řečeno, na jih zamířil výměnou za Petra Gřegořka. Délka tohoto trejdu je však omezena datem 31. ledna. Od února by měl opět působit v Liberci. "Ano, ale záleží to jen na mančaftech, jak se dohodnou," naznačuje fakt, že on s tím nic nenadělá. "Asi by mě mrzelo, kdybych se měl vrátit. Rád bych sezónu dohrál v Budějovicích," a prozrazuje, že stejně jako Gřegořek i on už necítil ve svém klubu podporu. "Špatně by se mi vracelo tam, kde jsem necítil důvěru."

S manažerem budějovických hokejistů ing. Jaroslavem Pařízkem jsme si před utkáním s Pardubicemi zahráli na školu. Trochu jsme počítali... "V první polovině soutěže jsme nasbírali 32 bodů, ve třetí čtvrtině 25, což je dobrý počin," vykalkuloval Pařízek, který tím s počty neskončil. Podle něho bude k play-off letos stačit 75 bodů, to znamená, že budějovičtí musí svým soupeřům ve třinácti zápasech ukrást osmnáct bodů. "Máme poměrně dobrý los, sedmkrát hrajeme doma. Pokud nebudeme ztrácet na svém ledě, mělo by to být doma," přeje si vedoucí klubu s tím, že nejlepší by bylo začít v pátek doma s Pardubicemi. "Bude to určitě výborné utkání. Já věřím, že přijdou diváci. S Pardubicemi bylo letos poprvé a naposled vyprodáno a já věřím, že se této hranici v pátek přiblížíme. Hráči by si to určitě zasloužili."

Pardubičtí se v posledních třech kolech nevyhnuli výkonnostnímu propadu. Dvakrát prohráli a svůj jinak bohatý bodový zisk navýšili o dva bodíky za remízu a porážku v prodloužení. Trenér HC ČB Mgr. Jaroslav Liška ale varuje před podceněním silného soupeře. "Určitě nejsou v krizi. Oni si týden odpočinuli a teď do toho zase půjdou naplno." Budějovičtí by rádi navázali na vítěznou notu ze zápasu s Litvínovem, kompletní ale nejspíš nebudou. Na univerziádu do Itálie odcestovali akademici Jirkové Lála a Brož, na úplné uzdravení si ještě pár dní počká Ivo Kotaška. Otazník visí i nad Filipem Turkem. "Po nešetrném zákroku v zápase s Litvínovem má problémy s kyčlí. Dnes nemohl bruslit, uvidíme, jestli bude moci nastoupit," obával se Liška o svého klíčového centra ve středu. Rovněž Peter Bartoš, jenž se v duelu s Chemiky propadl až do čtvrté lajny, nemá jistotu, zda nastoupí, i když u něj se nejedná o zranění. "Peter má výkonnostní výkyvy. V našem týmu by měl mít pozici lídra, ale to zatím nenaplňuje. Je pravda, že je bránícím levým křídlem, ale jeho úkolem je i produktivita a to se mu nedaří," vysvětlil trenér, který ale dodává, že rychlonohé slovenské křídlo šanci na zlepšení dostane.

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE - HC IPB POJIŠŤOVNA PARDUBICE

Historie

S hokejem se v Pardubicích začalo počátkem 20. století na Matičním jezeře. Hrál se ovšem tzv. bandy, první zápas v tzv. "kanadském hokeji" se hrál až v roce 1913. Organizovaný hokej byl v Pardubicích založen v roce 1925 panem Vilémem Weissem, vznikl klub LTC Pardubice. Pravidelné soutěže se začaly hrát až v sezóně 1930-1931. Některé předválečné ročníky zůstaly nedohrány, a to hlavně kvůli počasí. Později byla v Pardubicích instalována umělá ledová plocha, zimní stadion byl otevřen na konci roku 1947. V Pardubicích byl postupně vybudován silný a divácky velmi populární tým, používající ve svém znaku půlkoně. Po postupu do nejvyšší soutěže v roce 1949 Pardubice nikdy nesestoupily. Během své dlouholeté historie vybudoval klub obrovský hokejový potenciál, a to hlavně hráčský. První ligová medaile, bronzová, přichází v roce 1960. Klub získal tři tituly mistra republiky v mužské kategorii v letech 1973, 1987 a 1989. Poslední velký úspěch přinesl rok 1994, kdy klub pod vedením prvního mimopardubického trenéra Marka Sýkory získal stříbrné medaile.

Úspěchy Pardubic provázely vždy i mládežnické týmy. Prvenství a medailová umístění žáků, juniorů a dorostu tvoří dlouhý výčet úspěchů základny pardubického klubu, patřící již dlouhou řadu let mezi nejlepší v republice.

Aktuálně :

Postavení Pardubic v extraligové tabulce jistě každý zná. Suverénní lídr má sice poslední dobou menší problémy, ale to byla spíše otázka zranění, které tým postihly. K trojici zraněných opor – P. Sýkorovi, Divíškovi a Rolínkovi se přidal v posledním zápase (12. 1. ve Zlíně) i Ota Janecký. Toho znovu začalo zlobit pochroumané koleno. Ale perníkáři nechtějí nechat nic náhodě, proto vstoupí do úvodního zápasu poslední třetiny extraligy s jasným cílem vyhrát. A v tom by měl pomoci hlavně uzdravující se P. Sýkora. V případě dobrého fyzického stavu se do hry zapojí s největší pravděpodobností i Divíšek.
Ale problémy se složením řad na páteční duel budou mít i budějovičtí. Chybět bude určitě Turek, který má od nedělního zápasu s Litvínovem problémy s kyčlí. Tvořivý centr nedohrál ani poslední třetinu, nešetrně ho totiž narazil na mantinel agresivní Kuntoš. To ale není jediné oslabení, mimo hru je stále Kotaška, na univeziádu totiž odjeli i Svačina s Brožem. Trenéři se tak snaží zalepit díry v sestavě povoláním Hřebejka a Zbyňka Neckáře z prvoligového Písku, pomohou také Řehoř s Chaloupkou (Jindřichův Hradec).

STATISTICKÉ CENTRUM

Srovnání obou klubů v letošní sezóně :

Nejproduktivnější útočníci Č. Budějovic:

Jméno                   Góly Asistence  Body
1.  Luboš Rob             16  +  20      36
2.  Filip Turek           12  +  16      28
3.  Martin Štrba           8  +  16      24

Nejproduktivnější útočníci Pardubic:

Jméno                   Góly Asistence  Body
1.  Tomáš Blažek           9  +  23      32
2.  Petr Sýkora           16  +  15      31
3.  Ladislav Lubina       13  +  14      27

Nejproduktivnější obránci Č. Budějovic:

Jméno                   Góly Asistence  Body
1.  Rudolf Suchánek        5  +  18      23
2.  Daniel Babka           7  +   7      14
3.  Stanislav Jasečko      4  +   5       9

Nejproduktivnější obránci Pardubic:

Jméno                   Góly Asistence  Body
1.  Michal Sýkora          6  +  17      23
2.  Petr Mudroch           6  +   8      14
3.  Michal Vyhlídal        5  +   9      14

Vzájemné zápasy v roce 2002

20.1.2002 HC České Budějovice - HC IPB Pojištovna Pardubice 4 : 1
4. Sailer (Hučko), 39. Michálek (R. Suchánek, Jindra), 53. Bartoš (Šimánek), 60. Vondrka (Bartoš) - 17. Mudroch (J. Kudrna)

13.9.2002 HC IPB Pojištovna Pardubice - HC České Budějovice 5 : 2
12. Lubina (Blažek), 24. Kolář (M. Sýkora), 29. Kolář (Průcha, Koukal), 44. Lubina (Kolář), 55. A. Novotný - 11. Turek (Rob), 29. Sailer (Rob)

20.10.2002 HC České Budějovice - HC IPB Pojištovna Pardubice 7 : 3
6. Turek (Bartoš) 16. Sailer (Bartoš) 30. Suchánek (Turek,Rob) 30. Ondřej (Suchánek) 33. Turek (Babka,Rob) 41. Kotaška (Šimánek,Štrba) 50. Turek (Sailer) - 32. Pospíšil (Divíšek,Sýkora.P) 36. Vyhlídal (Divíšek) 53. Divíšek (Pospíšil,Sýkora.M)

1.12.2002 HC IPB Pojištovna Pardubice - HC České Budějovice 6 : 2
22. Lubina (Rolínek, M. Sýkora), 40. Mudroch (Blažek), 46. Kolář (Mikeska, Svoboda), 54. Lubina (Blažek, M. Sýkora), 58. Pospíšil (Kolář), 59. M. Sýkora (Blažek) - 32. Rob (Štraub), 43. Bartoš (Babka)

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....