Banes Motor České Budějovice
15.01.2003, David Lukeš

Liška je spokojený, trápí ho však domácí nekoncentrovanost

Trenérovi HC ČB Mgr. Jaroslavu Liškovi pomalu mizí vrásky z čela. Jeho tým se - prozatím - dokázal vyhrabat z pořádné kaše. Po 28. kole vzhlížel na osmé místo z dvanácté příčky s jedenáctibodovým mankem. Ztrátu ale v rekordním čase dokázal vymazat, po dalších jedenácti utkáních se prodral na sedmou příčku a na devátý Litvínov si vypracoval čtyřbodový náskok. Člen trenérského triumvirátu upozorňuje, že účast ve vyřazovacích bojích ještě jeho svěřenci v kapse nemají, přesto si klade smělé cíle: "Do play-off musíme jít z lepší pozice."
Je za námi třetí čtvrtina základní části. V ní jste získali 25 bodů, což je jenom o sedm méně než v pvních dvou dohromady. Dostali jste se konečně mezi nejlepších osm. Jste tedy určitě spokojený...
"Pochopitelně jsem spokojený. Zlepšila se atmosféra v mužstvu, také se nám povedly trejdy. Hráči, kteří do týmu přišli, zapadli a pomáhají k zisku bodů, cože je pozitivní. Určitě se budeme snažit poslední výkony ve 4. čtvrtině potvrdit."

Teď jste vlastně odpověděl i na otázku, kde se to zlepšení vzalo. Přesto, mohl byste rozvést termín "zlepšila se atmosféra v mužstvu"?
"Před listopadovými změnami v týmu to mezi hráči neklapalo, nerozuměli si. Jsem přesvědčen, že to mohlo negativně ovlivnit některá naše utkání. Od té doby šla nálada v kabině nahoru, pomohl tomu i příchod Jardy Pouzara, jehož působení vzali hráči pozitivně. Přinesl do naší hry určité prvky."

Je přesto něco, s čím nejste spokojený?
"Přetrvává jedna věc. Jedná se o výkony na vlastním ledě. Doma nejsme koncentrovaní."

Je to tím, že doma jsou hráči pod větším tlakem než venku?
"To ne. Podle mě je to tím, že se doma kluci chtějí zviditelnit a předvést hezkou hru pro lidi, kteří by si to zasloužili. Venku hrajeme jednodušší hokej a naší hru potřebujeme zjednodušit i doma. Také musíme vylepšit koncovku. Doma jsme často soupeře přehrávali, ale nedokázali dát gól."

Kolik bodů bude podle Vás třeba k postupu do play-off?
"78 bodů by mělo play-off zaručovat, 75 může. My ale musíme jít do vyřazovacích bojů z lepší pozice, čímž myslím minimálně sedmé místo. Tabulka je ale ve svém středu hodně vyrovnaná a nebude to jednoduché. Jeden celek už teď nebude pořád vyhrávat. My jsme v minulosti vždy měli těch bodů víc a vstupovali jsme do play-off z pátého, šestého místa."

Pokud by základní část končila už nyní, rozdali byste si to o postup do semifinále s pražskou Slavií, na kterou letos snad jako jediní umíte zahrát. Bral byste tohoto soupeře, i když lze očekávat, že Slavia udělá pro další postup maximum?
"Já bych nejprve chtěl říct, že tam ještě nejsme. Play-off bude o něčem jiném. Je to úplně jiná soutěž. Já si myslím, že je jedno, koho dostaneme. Na špici jsou Pardubice, Slavia, Sparta... Každého soupeře musíte porazit čtyřikrát, což je velice těžké. Ale ta možnost tam určitě je."

V tom případě by určitě bylo dobré v tabulce vystoupat tak vysoko, abyste se těmto týmům v prvním kole vyhnuli, případně začínali doma...
"Dotáhnout se na třetí, čtvrté místo bude velmi těžké. K tomu by dopomohla další série pěti, šesti vyhraných zápasů. Jenže s blížícím se play-off bude každé utkání těžší, zejména s týmy, které s námi sousedí. Každý soupeř se bude snažit si vybojovat lepší pozici."

Zpátky k současnosti. Proti Litvínovu jste nechali odpočívat Petera Bartoše. Proč?
"Peter se potýká s herními výkyvy. Je pravda, že je bránícím útočníkem. Od levého křídla se ale čeká nejen defenzíva, ale i produktivita, což se mu nedařilo. Měl by být tahounem, ale o tom, kdo nastoupí na ledě, rozhoduje výkonnost. Každý má právo mít slabší chvilku. Já mu věřím."

Jaký je stav Iva Kotašky?
"Ivo byl na vyšetření a to dopadlo dobře. Měl by hrát od příštího týdne."

Jak jsou na tom zdravotně ostatní hráči? Zápas s Litvínovem hodně bolel...
"Nejhůř dopadl Filip Turek. Má problémy s kyčlí, dnes kvůli tomu nemohl bruslit. Nad ním visí otazník."

V pátek vás čeká lídr soutěže z Pardubic. Nám se v současné době daří, oni jsou v krizi. Byla by škoda nevyhrát...
"Já bych neřekl, že jsou v krizi. Udržet si dlouhodobě vysokou výkonnost je náročné a jim se to celou sezónu dařilo. Teď na ně padl menší útlum. Oni si týden odpočinuli a zase do toho půjdou natvrdo."

S jakým výsledkem byste tedy byl spokojen?
"Já budu spokojen, když budeme mít po zápasech s Pardubicemi a na Spartě tři body. A je jedno, kde je získáme."

Děkuji, ať se vám to podaří!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....