Banes Motor České Budějovice
13.01.2003, Antonín Vansa

RNDr.Petr Podlaha pojede již na čtvrtou Univerziádu

Po většinu času plní funkci prezidenta HC České Budějovice, či pracuje jako vedoucí Katedy tělesné výchovy na Zemědělské fakultě Jihočeské univerzity. Pro několik následujících dnů se však RNDr.Petr Podlaha stal trenérem universitního výběru České republiky, který bude od 15.ledna 2003 v Rakousku hájit české barvy.
Mohl byste nějak čtenářům přiblížit, co to vlastně Univerziáda je?
Jedná se o světové setkání vysokoškolských studentů, kteří reprezentují své země v různých sportech, je to vlastně olympiáda.

Hokejisté mají sraz právě v Českých Budějovicích, proč tomu tak je?
První sraz měli hráči v Praze a poněvadž já s panem Caldrem tvoříme trenérskou dvojici, tak je to závěrečné soustředění namířeno do Budějovic, zde ještě zítra potrénujeme a pak vyrazíme do dějiště her.

Kdo rozhodl o tom, že mužstvo povedete vy s panem Caldrem?
Já osobně povedu hokejový celek již na čtvrtou Univerziádu, byl jsem již v Jižní Koreji, na Slovensku a v Polsku. Tam jsem ovšem působil pouze v roli asistenta a díky udělané trenérské A-třídě jsem nakonec dostal mandát od svazu a od ČAUSu (Česká asociace univerzitního sportu) k tomu abych tým vedl. Původně se mnou měli jet pánové Tlačil a Caldr, ale odchodem Honzy Tlačila do Francie tato možnost padla. Navíc jsem dostal volnou ruku i ve výběru realizačního týmu a na mé doporučení se stal vedoucím celé výpravy pan docent Dovalil, bývalý děkan FTVS v Praze.

V kádru působí i pět Jihočechů, je to pravda?
Ano, je to pravda, v současné době máme pět hokejistů z jihu Čech, a to konkrétně kapitána mužstva Jirku Brože, Michala Klimeše, Jirku Lálu, Vojtu Svačinu a Romana Novotného.

Našly by se v mužstvu i jiné známé tváře?
Jedná se o brankáře Barka z Pardubic a Lukáše Poživila z Litvínova, ale jinak jsou to hráči mimo extraligu.

Jaký je aktuální program mančaftu?
V pondělí večer máme trénink, druhý den dopoledne také trénink, odpoledne máme odjezd do místa konání, večer nás čeká akreditace, 15.ledna dopoledne rozbruslení a večer zápas s Američany.

Skupinu, kterou máte, považujete za těžkou?
Máme velice těžkou skupinu, dokonce bych ji označil za těžší, než je skupina druhá. My tam máme Američany, Kanaďany, Finy, Japonce a Italy, zatímco v té druhé skupině jsou z těch silných jen Rusové a Slováci.

Jakým se hraje systémem?
Dva z každé skupiny postupují a hrají spolu s finále.

S čím byste byl vy osobně spokojen?
Za veliký úspěch bych považoval postup ze skupiny.

Děkuji a ať to vyjde.