Banes Motor České Budějovice
10.10.2012, Petr Lundák

Michálek a Hanzal: Pokud NHL nepojede celý rok, chceme zůstat doma

Č. B u d ě j o v i c e - Andrew Ference, Martin Hanzal a Milan Michálek. Tito tři hokejisté z kanadskoamerické NHL už nyní spolu s dalšími brousí led v českobudějovické Budvar aréně. Všichni se spolu s HC MOUNTFIELD připravují na svůj ostrý start. Obránce Andrew Ference a útočník Pheonix Coyotes Martin Hanzal by mohli naskočit už v pátek proti Zlínu. Senátor Milan Michálek si ale bude muset ještě chvíli počkat.

Rodák z Písku odehrál na českém extraligovém ledu celkem 2 sezony, ve kterých stihl odehrát 19 utkání, ale beź jediné branky. Také krátce v sezoně 2005 - 2006 Martin Hanzal hostoval v prvoligové Mladé Boleslavi. Od roku 2007 je součástí Kojotů z Pheonixu. Na svém kontě má i jeden start s reprezentačním áčkem, a to na MS v Qubecku v roce 2008.

Jak se vám Martine znovu po čase zabydluje v Budějovicích?
Já jsem tady doma, takže se ani moc zabydlovat nemusím. Jsem Budějčák, jsem tady rád a snad všechno dobře dopadne, abych si tu zase zahrál.

A s vámi to nyní aktuálně vypadá jak, myslím ohledně pojistky?
Zatím jen řešíme. (Za Martinem Hanzalem prochází hlavní trenér Peter Draisaitl a v doré náladě mává rukama, že je to marné, že prý podle něho Hanzal stejně nic neví). Je to tak, nic nevím (směje se). Uvidíme, jestli bude pojistka hotová už ve čtvrtek večer nebo v pátek ráno, pokud ano, naskočím do zápasu už v pátek. V neděli proti Varům, kdy hrajeme doma, už by to snad mělo být úplně v pořádku.

Sledoval jste dosavadní výsledky HC MOUNTFIELD. V současné době se týmu moc nedaří.
Koukám na to. I když hraji v zámoří, pořád koukám na internetu na naše výsledky. Víme všichni, že to teď není nic dobrého. Doufám, že budeme všichni moci naskočit a mančaftu pomoci.

Může být přítomnost hráčů z NHL vyšší motivací i pro zdejší mladé hráče?
Ano, snad ano. Alespoň v to věřím. Když se podíváte na Kladno, kde je celá jedna lajna z NHL, hned to bylo jiné nejen pro fanoušky, ale i ostatní kluky. Musí je to motivovat.
Ale já se tady chci soustředit především sám na sebe a doufat, že budu podávat takové výkony, aby si ostatní mohli říci, on hraje takhle a je v NHL a já tam chci být taky. Určitě budu mít ze začátku ještě problémy sám se sebou (usměje se).

Kdyby výluka v NHL trvala celou sezonu, je reálné vaše celoroční působení pod Černou věží? Nebo byste chtěl odejít například do zahraničí?
Je to reálné! Doufám ale, že se mi vyřeší pojistka, což je zatím na dobré cestě. Zatím samozřejmě nemůžeme říct, jestli výluka skončí za rok nebo za měsíc, to nikdo neví, ale pokud by to šlo, zůstanu doma!

Vybavuji si spíš starý zimák

Pravé křídlo, střední útočník a sympatický hokejista se objevoval na českobudějovickém ledu v letech 2000 - 2003. Do NHL nastoupil Milan Michálek tedy v roce 2003 ke Žralokům ze San Jose. Odtud odešel už jen do Ottawy Sanators v sezoně 2009 - 2010. Má za sebou čtyřikrát MS, a to v letech 2003, 2009, 2011 a 2012.

Jak je to dlouho, co jste naposledy odehrát ostrý zápas v Budvar aréně?
V Budvar aréně? To bude asi před tím, než jsem odešel, takže v roce 2003. Ale v nové hale jsem odehrál asi jen půl roku, spíš si tedy pamatuji na starý zimák. I tak je to hrozně fajn, zase přijet domů, potkat tady staré kamarády a zese si tu zahrát.

Budete hrát už tento týden jako Martin?
Tento víkend asi ještě ne, ale možná nastoupím až další týden. Protože pořád řešíme potřebné věci, chce to čas.

Zatím jste trénoval individuálně s pár spoluhráči, ale nyní jste už v plném tréninkovém zápřahu, jde to?
Tohle je o hodně lepší, než trénovat s pár klukama. Tréninky jsou bezvadné, klucí makají a proto doufám, že se herní situace co nejrychleji obrátí a začneme vyhrávat!

Takže sledujete aktuální extraligovou sezonu?
Ano, nějaké zápasy jsem viděl na internetu. Každý tým oslabí, když má tolik zraněných hráčů. Teď hrají hodně mladí a tam si myslím, že je to jen o sebevědomí. Musíme dávat góly, pak se situace otočí.

A to by přesně měla být role vás, hráčů z NHL, zvedat mladým sebevědomí, že?
Snad ano. My tu hlavně musíme začít dělat nějaké body. Zítra má přiletět Venca Prospal, tak to dáme dohromady a doufáme, že bude naše hra klapat.

Nevíte už náhodou, jestli vás trenér postaví všechny do jedné formace?
To ne, o tom jsme se vůbec nebavili (směje se). Vím, že to tak mají v Kladnu a asi by to bylo dobré i v Budějcích. Hlavně pro kluky, až odjedeme, tak jim zbytečně nebudeme rozbíjet jejich sehrané lajny.

Jak vnímáte trenéra Petera Draisaitla, pro vás prakticky neznámého lodivoda.
Má hodně vžitý kanadský styl trénování, takže se tréninky ani tak neliší od NHL. Každý trénink je jiný, je to zajímavé. A sám Peter je výborný trenér, tak uvidíme, co to přinese.

Zeptám se jako Martina i vás. Kdyby výluka NHL trvala celou sezonu, zůstal byste v Budějovicích?
Asi bych tady zůstal. Už v létě jsem se o tom se Sailym (Petr Sailer - poznámka) bavil. V Budějovicích jsem vyrůstal, hodně mi daly, takže já jim zase mám co vracet. Tak alespoň touto formou chci klubu pomoci.

Zde v naší fotogalerii se můžete podívat na obrázky ze středečního tréninku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....