Banes Motor České Budějovice
08.10.2012, Michal Špírek

Andrew Ference opět na scéně. České Budějovice pro něj byly jasnou volbou

Č. B u d ě j o v i c e - Kanadský obránce Andrew Ference se opět chystá obléci českobudějovické barvy. V sezóně 2004/2005 pomohl k postupu z první ligy mezi elitu a nyní se ve třiatřiceti letech vrací při další výluce v NHL. S mužstvem v pondělí poprvé trénoval.
Když se ukázalo, že NHL letos nezačne v řádném termínu, měl obránce Andrew Ference hned jasno, kam zamířit. Tam, kde již jednou úspěšně působil a odnesl si odsud jen ty nejlepší vzpomínky.
V sezoně 2004/2005 si jihočeský klub procházel prvoligovým vyhnanstvím a po rozhovoru se svým tehdejším spoluhráčem z Calgary Romanem Turkem se mladý kanadský bek rozhodl pomoci Českým Budějovicím k vybojování extraligové příslušnosti. A to i přesto, že Ference tehdy s manželkou Kristou očekával narození prvního potomka. Odcestoval do Českých Budějovic a mise byla úspěšná. Fanoušci si vyslance kolébky hokeje zamilovali a dokonce mu darovali na památku zlatý prsten. Že na "Andyho" Českobudějovičtí nezapomněli se mohl bek přesvědčit v roce 2010, kdy NHL začínala v Česku a za Ferencem se vypravila skupinka fandů z jihu Čech.

„Často na období v Budějovicích vzpomínám. Bylo to jedno z nejkrásnějších období mé kariéry,“ řekl tehdy Ference. A dodal: "Neustále někomu vyprávím historky z budějovického působení, mám i nějaké zarámované obrázky. Mám na to jen hezké vzpomínky a nikdy na tu sezonu nezapomenu. Pro mě je budějovické publikum pořád nejlepší, před kterým jsem kdy hrál. Pamatuji si oslavné chorály a muziku od trubačů při zápasech." Trubači z Vimperka mu tehdy dokonce zahráli v šatně po postupu i kanadskou hymnu a Andrewovi to pochopitelně utkvělo v paměti. Kdo by se nadál, že osud zavane Ferenceho do České republiky ještě jednou...

Třiatřicetiletý hokejista, který v kariéře působil v Pittsburghu (do NHL vstoupil v roce 1999), Calgary a od roku 2006 je členem kádru Bostonu, s kterým v roce 2011 získal Stanley Cup se při výluce v NHL nerozmýšlel. "Měl jsem hned jasno. Zavolal jsem Romanu Turkovi, jaká je situace v Budějovicích. Byli jsme domluveni velice rychle," pochvaloval si po pondělním tréninku Ference. "Měl jsem hrozně jednoduché rozhodování. V Českých Budějovicích se mi tenkrát líbilo. Český hokej, ve kterém se hodně bruslí, mi vyhovuje. Budějovice znám a nechtělo se mi zvykat na něco jiného, nechtěl jsem jít do neznámého prostředí a poznávat nové město a lidi." Od jeho působení na jihu Čech se ale mnohé změnilo, přeci jenom - je to více než sedm let. "Už znám jenom několik hráčů. Nejvíce jsem byl v kontaktu s Romanem Turkem. Znám samozřejmě hlavně kluky z NHL, ale v kabině nebude žádný problém. Všichni kluci teď už mluví anglicky, takže s komunikací nebude problém," nebojí se hráč.

V létě nezahálel a tak nepotřebuje dlouhý čas na přípravu a může ihned pomoci trápícímu se HC Mountfield. "Normálně jsem se připravoval v tréninkovém kempu v Bostonu. Trénoval jsem jako před každou sezónou. Trénování už ale bylo dost, každý chce hlavně hrát. Jsem rád, že mohu být zase součástí týmu, bavit se hokejem a být v zápasovém rytmu," vyhlíží svůj první start sympatický hokejista.

Do Budějovic přiletěl stejně jako před lety bez rodiny. Ta se rozrostla a Ference má již dvě dcery, Avě je sedm let a Stelle tři roky. "Jsou ve věku, kdy nechci kvůli své hokejové kariéře převracet jejich život naruby," zhodnotil situaci vzorný otec. Jeden z důvodů, proč Ference chtěl při výluce hrát, je prostý. Ference má před sebou poslední rok smlouvy s Bruins a dle jeho vlastních slov si sám dobře pamatuje, jak těžké bylo po minulé výluce naskočit zpět pro hráče, kteří nehráli. Nejoblíbenější Kanaďan jižních Čech si chce udržet formu a vysloužit si prodloužení kontraktu.

Pro fanouška anglického fotbalového klubu Arsenal FC nekončí život jen hokejem a vydatně se angažuje v charitativních projektech a boji za lepší životní prostředí. Dohodl se s kanadským vědcem Davidem Suzukim na programu pro snížení emise uhlíku vytvořené hráči NHL a do programu je nyní zapojeno hodně přes 500 hráčů. Stanice National Geographic s ním pak dokonce letos natočila seriál Beyond the Puck (k nalezení na youtube), který představil Ferenceho život a jeho "eco-friendly" přístup a životní styl. Příklad, že Andrew není žádným namyšleným člověkem? Na jeho Twitter napsal nemocný chlapec, a Ference nejenže mu odepsal, ale ještě ten den ho v nemocnici navštívil.

Ale abychom nepřisoudili držiteli Stanley Cupu úplnou gloriolu svatouška - Ference je pořádně drsným chlapíkem. Na svém těle má množství tetování, nebojí se na ledě porvat a v NHL už byl i pokutován 2500 dolary. Po svém gólu totiž počastoval fanoušky v aréně Montrealu zdviženým prostředníčkem. Za své gesto se omluvil.

Obránce poprvé naskočí na led v dresu HC Mountfield už při nejbližším kole v pátek ve Zlíně a poprvé si tak připíše start v české nejvyšší soutěži. Oblékne dres s číslem 28.


Statistiky Andrewa Ferenceho:ZDE
Takhle netradičně slavil Ference spolu s fanoušky zisk Stanley Cupu v ulicích Bostonu:
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....