Banes Motor České Budějovice
04.01.2003, David Lukeš

Na Slavii s chutí, ale možná oslabeni

Jako by to letos byl úplně jiný tým. Dříve doma většinou bezchybný, s výjimkou tragického období okolo Vánoc a Nového roku, letos živí své naděje především díky ziskům z cizích kluzišť a šňůře pěti vítězství právě z přelomu let 2002 a 2003. To je letošní HC České Budějovice. V pátek ve veledůležitém zápase porazil Karlovy Vary, ale vzhledem k vlažné první polovině soutěže se musí vyhrávat dál. Před našimi hokejisty je tvrdý oříšek v podobě: Eden - Slavia Praha.
Z posledních výkonů Slavie doslova naskakuje husí kůže. V současné době se může pyšnit sérií osmi vítězných zápasů (pouze jednou v prodloužení), po poslední porážce 26. listopadu v Pardubicích stihla přidat ještě jednu remízu. Sečteno podtrženo, devět zápasů bez porážky. Poslední domácí prohra je ještě vousatější. 8. října tu zvítězil právě náš celek poměrem 1:0, rozhodující branku zaznamenal v prodloužení Luboš Rob. Od té doby se toho ale hodně změnilo.

Především si oba kluby vyměnili hráče. Na jih Čech putovali Josef Štraub a Petr Míka, do Prahy se stěhoval Petr Sailer. Podle výsledků všech tří hráčů se dá říci, že všem trejd prospěl. Štraub si v devíti utkáních za HC ČB připsal 9 bodů za dvě branky a sedm asistencí, Míka potřeboval k bilanci 5+1 deset zápasů, přičemž v posledních dvou kolech vstřelil dva důležité góly. Statistika Petra Sailera v dresu sešívaných je o něco chudší - 9 zápasů, dvě branky, jedna asistence. Zdání ale klame, nastoupil od svého příchodu do pražského celku ve všech kláních, obě jeho branky byly navíc vítězné!

Pomáhal tak svému současnému spoluhráči, brankářskému mágovi Romanu Málkovi, k vytvoření gólmanského rekordu naší nejvyšší soutěže. Málek si totiž pátečním vítězstvím 5:0 nad Plzní už desátou nulu a zlepšil tak vlastní rekordní zápis. Branku nepustil už ve třech střetnutích v řadě a na svém kontě má už 191 minut bez gólu. Pokud proti Jihočechům udrží čisté konto dalších 28 minut, vytvoří další nejlepší výkon historie naší nejvyšší hokejové soutěže, který doposud 218ti minutami bez gólu za sebou drží bývalý třinecký brankář Martin Vojtek.

O kvalitách slávistické obrany, která v 34 zápasech dovolila soupeřům brankovou radost pouze 51krát, ví i trenér budějovických hokejistů Jaroslav Liška: "Víme dobře, že je Slavie rozjetá. Její hráči navíc mají za svými zády vynikajícího Málka, takže lehký zápas nás rozhodně nečeká," skládá poklonu rozjetému soupeři. Sám ale ví, že jeho celek se také nadechl k sérii a tak zároveň jedním dechem dodává, že by nebylo špatné Slávistům přistřihnout křídla. Vrásky na čele mu ale dělá stav některých hráčů základního kádru. Mimo hru je Kotaška a krátce poté, co se na led vrátili Barinka s Šimánkem, "atakují" marodku další opory. "Jirku Šimánka jsem ve Varech několikrát pustil na led, aby se rozbruslil, takže na Slavii zřejmě nastoupí. Zdeněk Ondřej si z Varů přivezl vyražený zub a několik stehů, Filip Turek má bolavou ruku," lamentuje Liška. O nasazení dvou posledně jmenovaných se podle jeho slov rozhodne až zítra před zápasem.

Utkání v Edenu začíná v neděli 5. ledna "nedělně" už v 17:00! Fanklub na zápas pořádá vlakový zájezd (odjezd do Prahy ve 13:14, příjezd do Budějovic ve 23:57). Sraz zájemců je v hale nádraží půl hodiny před odjezdem vlaku.

Sestava Slavie z posledního utkání proti Plzni: Málek - Hejda, Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Posmyk, Horáček - Hruška, Beránek, Sup - Duda, Krátoška, Tomica - Sailer, Fadrný, Antoš - Šaffer, Jaroš, Dlouhý - Kopecký

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....