Banes Motor České Budějovice
30.12.2002, Antonín Vansa

Hlavně aby se vyhrávalo, přeje si Štrba

Tak konečně to vyšlo. Hokejisté Českých Budějovic dokázali po dlouhém půstu porazit Keramiku Plzeň a po delší době také potěšili své fanoušky tříbodovým ziskem na svém ledě. Zřejmě hlavní podíl na cenné výhře měl Martin Štrba, který byl u všech tří branek domácích.
Nebylo tedy divu, že sympatický útočník Jihočechů vycházel ze šaten dobře naladěn. „Dneska rozhodla větší bojovnost, více vůle, kterou jsme měli a také štěstíčko," shrnul stručně utkání muž, který se v 7.minutě skvěle individuálně prosadil a nádhernou brankou vyrovnal na 1:1. Ve 47.minutě se budějovickým podařil dobře sehraný signál, po němž padl druhý gól domácích, „S příchodem pana trenéra Pouzara jsme se k tomu zase vrátili, snažíme se to tak třikrát uhrát v zápase a v jednom, nebo ve dvou případech to vyjde," zhodnotil Štrba překvapivou akci, s níž už HC České Budějovice ohromil extraligu v sezoně 2000/01. Poslední třetina přinesla obrat ve výsledku, dělo se tedy něco v kabině? „Ne, my jsme hráli celý zápas stejně, to utkání bylo hodně zajímavé a my jsme měli více štěstí," míní pravé křídlo druhého českobudějovického útoku, které bylo u všech tří branek svého celku, „Já hraji stále stejně, sbíral jsem již dost bodů před zraněním," tvrdí Štrba a dodává tradičním obratem, „Já myslím, že je jedno, kdo ty body udělá, hlavně aby se vyhrávalo!" A troufl by si Martin Štrba sám sebe označit za muže zápasu? „To je těžké posoudit, ale když jste to tak viděl..." smál se na celé kolo.

Ještě v lepším rozmaru vyšel obránce HC České Budějovice Stanislav Jasečko, který rozhodně neváhal označit vítězství za zlaté, „Je to strašně cenné vítězství, protože my musíme bodovat pokaždé. Teprve v březnu se body budou sčítat a my jich musíme udělat co nejvíce," míní Jasečko, jež se však odmítl bavit o signálu, který budějovičtí dvakrát úspěšně použili, „Já myslím, že bude nejlepší na to rychle zapomenout. My to budeme ještě chtít někdy použít," usmíval se urostlý obránce. Sám Jasečko zaznamenal krásnou střelou v přesilovce gól na 3:2, který se později ukázal jako vítězný, „Chtěl jsem hlavně vystřelit, protože s Togliatti jsme také měli přesilovku 5 na 3 a vůbec jsme na bránu nevypálili. Naštěstí to teď vyšlo," zavzpomínal na gólový moment bek, jež se v důrazných zápasech cítí jako ryba ve vodě, „Mě se hrálo dobře. Mužstvo jelo na 100% a i když Plzeň hraje důrazně, mě to nedělá problémy a naopak se mi hraje dobře," jakoby poukazuje na svou přednost Jasečko, který sám zaměstnal Bartu pěti střeleckými pokusy.

Bodově se sice proti Plzni Peter Bartoš neprosadil, ale i tak patřil znovu k nepostradatelným článkům budějovické sestavy. „Dnes asi rozhodly ty naše signály, protože Plzeň po nich trochu znervoznila. Ale jinak si myslím, že je nesmírně poztivní, že všichni jsme stále chtěli moc vyhrát a nevzdali jsme to ani na chvíli," pochválil Bartoš svůj tým. Ke hře soupeře, jež většinou jezdí na hřiště soupeře úporně bránit, řekl, „Plzeň hraje vždy dost důrazně a my jsme jim to chtěli vracet. Měli jsme smůlu v tom, že oni měli málo šancí a dali z toho dvě branky," povzdychl si slovenský hokejista nad produktivitou Západočechů. Ve vřavě tvrdého hokeje trošku zanikl vynikající výkon hlavního rozhodčího Nečase. Peter Bartoš neváhal hlavního arbitra též pochválit, „Pískal velmi dobře, nechával hře spád. Jen škoda, že nevylučoval více soupeře," řekl Bartoš s úsměvem na tváři, ale při připomenutí šance v závěru, kdy jela na branku trojice Míka - Turek - Bartoš, přeci jen protáhne tvář, „My jsme byli už trošku vyčerpaní, led byl také špatný. Samozřejmě, že jsem mohl vystřelit, ale ten led byl opravdu špatný a kdo ví, kam by to letělo," právě této nevyužité šance by bylo obzvláště škoda, kdyby Matějovský dvacet sekund před koncem vyrovnal, „Byli jsme moc rádi, že to Hudy chytil, protože jsme nechtěli ztratit zbytečně další body," tvrdí Bartoš a s úsměvem říká, že teď už je to jedno.

Jestliže domácí nešetřili při výstupu ze šaten úsměvy, plzenští neměli ani čas, aby poskytli rozhovory hloučku novinářů. Čestnou vyjímku tvořil reprezentační útočník Viktor Ujčík, který nakonec po krátkém přemlouvání žádost o rozhovor přijal. „Dneska rozhodl chytrý manévr Budějovic, protože díky tomu vyrovnali a zlomili naší těsnou obranu. Pak tam byl samozřejmě ten gól z přesilovky, ale to se nedalo chytat. Ten bek to skvěle trefil," hodnotil smutně utkání Ujčík, který narozdíl od svých spoluhráčů, kteří při druhé akci Jihočechů s bleskovým střídáním reagovali vůči rozhodčím velmi rozezleně, neviděl na akcích Jihočechů nic nekalého, „Já jsem to sice neviděl, ale myslím, že to nebylo nijak mimo pravidla. My jsme to nečekali a dnes nás to stálo body." V Budvar aréně se v posledním zápase roku 2002 hrál hodně urputný hokej, který většinou technikům jako Ujčík bezpochyby nesedí, „Já jsem s tím neměl žádné problémy," krčil Ujčík rameny a vzápětí se jal sypat si popel na hlavu, „Já měl za stavu 2:2 dobrou šanci, byl jsem sám před brankou a trefil jsem ho do vyrážečky - to měl být gól." Pozorné oko návštěvníka utkání si jistě povšimlo i slovní přestřelky mezi Ujčíkem a brankářem Hudáčkem za stavu 1:2, „Jo, jo. Něco jsem mu říkal," přiznal s úsměvem Ujčík, ale obsah rozhovoru sdělit odmítl, „To je jen mezi mnou a jím," řekl Ujčík a spěchal na odjíždějící autobus.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....