Banes Motor České Budějovice
28.12.2002, David Lukeš

J. Liška: Branka měla platit, svítilo červené světlo

Již popáté dokázali budějovičtí hokejisté shrábnout prémiový bod za výhru v prodloužení. V posledním předvánočním zápase s Třincem se jim to povedlo v přesilovce, po svátcích ve Zlíně se nejprve bránili výhodě domácích a rozhodli až v poslední vteřině. Není divu, že trenér Jihočechů Jaroslav Liška byl po utkání spokojený. "V závěru jsme je přehráli," usmíval se dvacet minut po závěrečné siréně přešlapujíc v hlubokém sněhu před stadiónem Luďka Čajky.
Jako první z kabin vyšel Rudolf Suchánek s kyticí a věcným darem. Zlínští ho totiž vyhlásili nejlepším hráčem v budějovickém výběru, v domácím dresu si podobnou poctu vysloužil vynikající gólman-náhradník Pavel Maláč. Nedlouho po Suchánkovi se z útrob stadiónu vykouzlil zlatý střelec Josef Štraub. Kdoví, jak by zápas dopadl, kdyby centr, jenž se vrátil na jeden zápas do domovského stánku, svojí šanci nevyužil. Jihočeši totiž svého soupeře v poslední třetině zatlačili, ale jejich snahu o zlikvidování hubeného náskoku soupeře ničila dobrá obrana Valachů a výborný Maláč. V 54. minutě tuhou defenzívu rozkrojil přesným pasem z vlastního obranného pásma Filip Turek, parádní přihrávku dokázal Štraub přetavit v gól snad ještě krásnějším blafákem. Ze srdcí všech Budějovičáků v hale v té chvíli spadl velký balvan. Josef Štraub mi napřed odmítl, zda se cítil na ledě, kde odehrál partu sezón, jinak než v ostatních halách a vzápětí přiblížil svojí branku: "Je to signál, který zkoušíme už dýl. Konečně to vyšlo, v pravý čas!"

To je pravda. Zápas to byl důrazný, domácí nešetřili nasazením a osobními souboji, hosté odpovídali stejnou mincí, oba chtěli vyhrát. Snad proto bylo utkání tak vyhrocené. Hodně tomu napomohla i situace z 14. minuty, která dala duelu jiskru. Domácí Macholda zakopnul o vyjíždějícího Hudáčka a hned se stal terčem pomsty. Do bitky se zapojili i další hráči ze střídačky. Sudí Homola poslal na trestnou lavici tři domácí a pět budějovických. Za další minutu pak k hříšníkům přibyl i Filip Turek, takže na lavici hanby se v té chvíli tísnilo šest hráčů v červených dresech. Tři seděli, tři museli stát! O situaci, kdy vzplály vášně, jsem si povídal se Zdeňkem Ondřejem, který také hájil čest svých barev, ale trestu se nakonec vyhnul. Jemu se nelíbil styl domácích. "Rozdáváš si to s jedním a další přijede zezadu a bouchne tě do hlavy..." prohodí čertík budějovického celku a naoko zklamaně zakroutí hlavou. Ale vzápětí se zase usměje, důvod ke smutku přece není.

O konečném dělení bodů rozhodlo až prodloužení. Jihočeši se nejprve ubránili vyloučení Štrauba. Naopak dravý centr po naskočení na led dostal znovu přihrávku do jízdy, Maláče ale tentokrát nepřekonal. To dokázal až Luboš Rob a to dokonce v poslední vteřině! Filip Turek zavezl puk od pravého mantinelu na kruh, jeho střelu vyrazil Maláč na levý kruh, odkud ho překonal populární budějovický Kondor. Diváci, kteří stáli či seděli poblíž Maláčovy branky si nemohli nevšimnout toho, že rozhodčí odpískali konec o chlup dřív než branka padla. O její regulérnosti byl přesto kouč Jaroslav Liška přesvědčen. "Na stadiónech je zaveden systém, kdy po skončení hrací doby již není možné zapnout červené světlo. Ale to se rozsvítilo. Navíc o tom rozhodoval i videorozhodčí, který má na monitoru přesný čas," podává důkaz o spravedlivé výhře svých oveček. Jeho slova hned potvrzoval opodál stojící střelec vítězné branky.

Byl to důrazný zápas. Trenéra Lišku potěšilo, že jeho celek se nasazení soupeře nelekl, ale naopak ho v této herní činnosti přehrál, zejména v závěru. "Poté, co jsme vyrovnali, oni odešli především psychicky," všimnul si Liška. Psychicky bohužel páteční večer nezvládli ani zlínští skinheadi, kteří napadli skupinku budějovických příznivců. Biti nakonec byli ale pouze holé lebky, protože vzorově zasáhla zlínská policie.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....