Banes Motor České Budějovice
21.05.2012, Tomáš Schmiedt

Jiří Novotný: Bronz je opravdu nádherný

H e l s i n k y - V neděli odpoledne vybojovali čeští reprezentanti na MS 2012 bronzové medaile, když porazili Finsko 3:2. Prodloužili tak sérii medailových úspěchů, už z třetího MS po sobě si odvezli kovovou placku. „Je obrovský úspěch přivézt tři medaile z MS po sobě,“ tvrdí Jiří Novotný, bývalý hráč a odchovanec Českých Budějovic. Novotný nebyl jediným hráčem z jihočeské líhně, který slavil. Bronz mají i Kutlák, Michálek, Vondrka a Kovář.

Jak jste spokojen se získaným bronzem?
Po prohraném zápase se Slováky v nás byl takový nepopsatelný smutek, protože jsme věřili, že je můžeme porazit. Takový je ale hokej. Jsme šťastní, že jsme proti silným Finům vybojovali bronzovou placku. Týmy se začínají vyrovnávat, pro medaili si už nechodí jen čtyři mužstva, ale klidně i sedm, osm. Dá se tedy říci, že rozhoduje to, kdo má aktuálně lepší formu. Není to play-off, kde se hraje na čtyři vítězné zápasy, na MS rozhoduje jediný duel. Jsme tedy opravdu rádi, že jsme vybojovali bronz, který je vážně nádherný.

Český celek je docela úspěšný, pokud bojuje o bronzovou medaili. Čím to je?
Přijely nám manželky a rodiny, což nám určitě napomohlo. Trochu jsme se otrkali po prohraném utkání se Slovenskem. Hodně nám pomohla první branka, která byla strašně důležitá, a poté jsme dotáhli zápas do vítězného konce.

Když jste se drželi kolem ramen a sledovali, jak stoupá vlajka vzhůru, nevzbudil se ve vás pocit, že je škoda, že to neskončilo zlatem?
Vůbec ne, zlato bylo před dvěma roky, minule bronz, nyní opět bronz. Já si myslím, že je obrovský úspěch přivézt tři medaile z MS po sobě. Často se končilo v čtvrtfinále, nyní se nám podařilo poslední zápas sezóny dotáhnout do vítězného konce. Všichni jsou tedy s bronzem určitě spokojeni.

Čím si vysvětlujete, že je česká reprezentace v posledních letech tak úspěšná?
Už v Německu bylo takové jádro kluků, kteří jezdí pořád. Petr Čáslava, Lukáš Krajíček, Jirka Novotný, ten přece nemůže chybět (smích). Poté můžou týmu také pomoci hráči z NHL, kteří mají ohromnou kvalitu. A pokud se dáme dohromady, jako tomu bylo letos nebo poslední dva roky, zvykneme si na sebe, což týmu nepochybně pomůže.

Byly zásadní pro konečnou pozici i výkony brankářů Kováře a Štěpánka?
Určitě byly, oba kluci podávali kvalitní výkony. Kuba Kovář toho proti Slovensku pak měl dost i po psychické stránce, v zápase s Finy však naším nejlepším hráčem byl gólman.

Jaké budou oslavy?
Oslavy budou brutální, půjdu do ledničky a dám si pivo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....