Banes Motor České Budějovice
13.05.2012, Petr Novotný

Severský zápisník Jakuba Kováře č. 4 - SOUPEŘI

S t o c k h o l m – Mistrovství světa ve Stockholmu je v plném proudu. Základní skupiny již skončily, český tým v ní narazil i na Rusko. V tomto zápase se postavil do brány Jakub Kovář, který už odchytal tři výtečné zápasy s Dánskem, Norskem a Lotyšskem. „Rusové jsou ohromně silní. Jestli jim chceme konkurovat, musíme ze sebe všichni vydat to nejlepší, co v nás je,“ ví budějovický gólman. A v dalším díle svého zápisníku popisuje atmosféru v týmu a jak sleduje soupeře.

Nikoho to moc nepřekvapí. V sobotu vyšel v deníku Sport dvojrozhovor s brankáři Jakubem Štepánkem a Petrem Mrázkem, na kterém je vidět, že nálada v týmu je na MS uvolněná. Rozhovory s dalšími hráči to potvrzují a tohle všechno shrnuje ve svém zápisníku i budějovický gólman Jakub Kovář. Češi třikrát v řadě na šampionátu vyhráli. Po výhře nad Nory na nájezdy se jim dařilo i v důležitém duelu proti Lotyšku a vyhráli 3:1. „Nálada v týmu se hodně zvedla po výhře nad Lotyšskem,“ souhlasí Jakub Kovář a upozorňuje na důležitost utkání. „Byl to strašně důležitý zápas. Ta pohoda se pak projevila v souboji s Itálií. Kde si kluci v klidu zastříleli,“ připomíná taky výhru 6:0 nad sokem z Apeninského poloostrova. Ovšem zároveň se nechtěl dívat moc dozadu. Myslí už na Rusy. V sobotu měli Češi volný den. Zatrénovali si. Poskytly několik rozhovorů pro noviny i televize a pak už se v klidu soustředili na nedělní utkání proti Rusku, které hodně napoví, jaké ambice mohou čeští hokejisté vůbec mít.

I když každý hráč v první řadě tvrdí, že se soustředí hlavně na své výkony. Sleduje i sílu soupeřů. Jak je to u brankáře Jakuba Kováře na tomhle světovém mistrovství. Dostane se do haly i na jiné zápasy? Vzhledem ke vzdálenosti od hotelu i atmosféře, která tam panuje, by se asi každý divil, kdyby trávil hodiny v hledišti třeba na utkání Dánsko-Německo. „Ostatní zápasy moc nesleduju, potvrzuje Jakub Kovář. „Spíš se podívám jen na samotné výsledky. Abych řekl pravdu, mám hokeje za tu celou sezonu až, až. Takže si raději na pokoji odpočinu,“ dodává. Přesto, když měl říct, kdo podle něj hraje na turnaji nejlepší hokej, odhadl Rusy. „Ale turnaj je stále v začátcích, takže uvidíme,“ vysvětlil.

Vzhledem k atmosféře letošního mistrovství světa, kterou kritizují naprosto všichni, jsou pak povzbudivé obrázky některých ojedinělých českých fanoušků, kteří na zápasy národního celku poctivě chodí a fandí. A nejde jen o tradičního fanouška Fantomase, ale i další v dresech a proprietách národního týmu. „Jejich přítomnost samozřejmě vnímám a potěší,“ potvrzuje Jakub Kovář. „Je docela vzácnost, když už na tohle mistrovství někdo vůbec přijde,“ nezapomněl si s velkým úsměvem rýpnout do atmosféry šampionátu a jeho pořadatelů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....