Banes Motor České Budějovice
03.05.2012, Miroslav Mayer

Druhým hostem Klubu přátel historie budějovického hokeje byl Jiří Lála

Č. B u d ě j o v i c e - V den představení nového trenéra mužstva HC MOUNTFIELD se konalo, v pořadí již druhé, setkání Klubu historie českobudějovického hokeje. Hostem byl tentokrát hráč, který je nejlepším střelcem v historii českobudějovického hokeje, mistr světa z roku 1985 a dlouholetý úspěšný reprezentant Jiří Lála. Na setkání s touto hokejovou legendou se v Gerbeře sešla početná skupina fanoušků.

Hostem prvního setkání byl František Vacovský, jedna z prvních legend českobudějovického hokeje. Ten se také zúčastnil i druhého setkání Klubu přátel historie, ale hlavním hostem byl tentokrát Jiří Lála. Jeho jméno je přeci jen fanouškům jihočeského hokeje známější, protože jeho aktivní kariéra skončila nedávno.

Vzpomínalo se na doby osmdesátých let v československém hokeji na ligové i reprezentační úrovni. Hodně dotazů směřovalo na vojenskou službu v Dukle Jihlava, na poměry v armádním sportu. Úspěšný Jihočech se rozpovídal o svém příchodu do Českých Budějovic a o začátku vrcholové hokejové kariéry. Hodně dotazů směřovalo i na úspěšný šampionát z roku 1985 v Praze a na zážitky spojené se ziskem titulu mistrů světa. Jiří Lála prozradil, že má doma stále dres, který se po vítězném zápase s Kanadou vyměnil s Mario Lemieuxem. Dres má nesmírnou sběratelskou hodnotu, neboť tento fenomenální hráč již na žádném šampionátu nehrál. Případný zájemce o koupi má ale smůlu, protože dres je neprodejný.

Otázky směřovaly i na odchod českobudějovického střelce do Německa a na úroveň tehdejší německé nejvyšší soutěže. Zajímavé bylo i povídání o jedné sezóně strávené v anglické lize. Po skončení aktivní hráčské kariéry pracoval Jiří Lála jako manažer v hokejovém klubu v Regensburgu a vzpomínalo se i na tuto, zatím poslední, hokejovu část kariéry.

Beseda trvalo skoro dvě hodiny a nejlepší střelec historie českobudějovického hokeje odpovídal na každou otázku, kterou dostal. Pro příznivce hokeje to byl příjemně strávený podvečer, ve kterém se vzpomínalo na časy nedávno minulé, ale probírala se i aktuální hokejové témata. Jiří Lála ukázal, že na českobudějovické fanoušky nezapomněl a oni zase nezapomněli na něj.

Prohlédněte si fotogalerii ze setkání s Jiřím Lálou

Stoupající zájem o setkání s legendami budějovického hokeje ukázal, že podobná setkání mají smysl a že v budoucnu budou podobné akce pokračovat, protože zajímavých osobností bylo v historii českobudějovického hokeje hodně. O dalším setkání budeme zájmence včas informovat.

Máte vlastní postřehy k setkání?

Máte vlastní podněty, jak setkání Klubu přátel historie ozvláštnit? Například promítání na plátno fotografií jako vzpomínky na kariéru hosta? Sdělte nám své další vlastní postřehy, které byste uvítaly pro další setkání na email marketing@hokejcb.cz. Rovněž neváhejte sdělit svůj tip na příštího hosta setkání.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....