Banes Motor České Budějovice
20.12.2002, David Lukeš

”Kondorovi” se jeho přezdívka líbí

Průměr bodu na zápas je pro útočníka značkou té nejvyšší kvality. Z budějovických hokejistů se jí letos výrazně přibližuje pouze Luboš Rob, jehož spoluhráči a diváci neosloví jinak, než Kondor. Toho po dvou slabších sezónách opět navštívila výborná forma, ve 32 zápasech si připsal dvanáct branek a šestnáct asistencí. Pro komunikativního Luboše nebyl problém si nejen o jeho letošních výkonech popovídat. "Já ale o osobní prospěch nehraju, týmové cíle musí vítězit," hlásá odhodlaně nový kapitán HC ČB.
Letos jsi nejlepší v bodování týmu. Moje první otázka tedy nemůže být jiná, než kde se to zlepšení vzalo?
"To bude těžký říct, v čem to je. Já jsem se snažil si to v létě odtrénovat. Letní příprava je totiž základ. Asi se to vyplatilo. Doufám, že po těch slabších dvou letech se to srovnalo a půjde to tak dál."

V poměrně vyhrocenou dobu jsi převzal kapitánské céčko. Můžeš zavzpomínat na ten okamžik?
"Přišlo to náhle. Trenér o tom ani nedával hlasovat. Bylo to v den utkání s Vítkovicemi. Bylo třeba rychle jednat - zeptal se mě, jestli tu funkci přijmu a já řekl, že jo. Ve hře samotné se nic nezměnilo. Ale kontakt mezi vedením a týmem jde teď přese mě."

Hraješ s novým centrem. Jak si pochvaluješ vaší dosavadní spolupráci?
"Pepík je zkušený hráč. Hráč, který dokáže podržet puk. Na ledě je hodně drzej. Já vůči naší spolupráci nemám výhrady a jsem spokojený."

Jaké jsou zásadní rozdíly mezi ním a Frantou Mrázkem, který před tím vedl Tvůj útok?
"Franta se Zdeňkem Ondřejem hráli důrazně ve třetině, Pepa si to radši narazí. Možná Pepa se mnou spolupracuje víc, protože Zdeněk je typ důrazného hráče a Frantova hra mu spíš víc vyhovovala."

Jak bys Josefa Štrauba popsal lidsky? Kdyby byl takový v životě, jak na ledě, asi by bylo těžké s ním vyjít... :-)
"Překvapil mě. Hodně lidí si myslí, že styl své hry má i v povaze. Ale on je naprosto v pohodě. V osobním životě je to spíš opak toho, co předvádí na ledě."

Na kolik se letos vidíš bodů?
"Kdybysem se přiblížil 20 brankám... Ale já takové věci nerad odhaduju, protože potom se člověk musi zodpovídat, když tomu tak není. Já to beru tak, jak to přijde. Já v tabulce kanadského bodování o osobní cíle nesoutěžím. Týmové cíle musí vítězit."

Kudy povede cesta do play-off?
"Ta cesta povede, když budeme vyhrávat doma. My musíme výsledek z venku doma potvrdit. Série 5 zápasů by nás vystřelila nahoru. A doma také musíme vyhrávat kvůli lidem, kteří chtějí vidět vítězství."

Z jakého místa bys do vyřazovacích bojů nejradši vstupoval?
"My si nemůžeme moc vybírat. Pokud bychom skončili 8., byly by to Pardubice. Dneska se ale hraje na čtyři zápasy, takže ty série už nejsou tolik výhodné pro tým, který začíná doma. Já teď ale nemyslím na místo, myslím na play-off samotný. Až budeme mezi nejlepšími osmi, můžeme se bavit o umístění."

Dobrá. Ale prozraď aspoň, jakého soupeře bys bral?
"Bral bych soupeře, jehož styl nám vyhovuje. Takže třeba Třinec nebo Litvínov. Rozhodně typ ofenzivní, přes kterého by byla větší šance postoupit."

Říkal jsi, že je třeba potvrzovat venkovní výsledky na domácím ledě. Proč se vám u soupeřů letos daří víc než ve své hale?
"Jó, to kdybych věděl... Doma se do soupeřů tlačíme a oni nám dávají góly z brejků. To samý hrajeme venku, kde si naopak počkáme na chyby domácích my. Letos máme lepší obranu, svědčí o tom fakt, že jsme venku čtyřikrát vyhráli s nulou."

Proti kterému brankáři se Ti nejlíp hraje a proti kterému nejhůř? Dáváš některému víc branek než ostatním?
"Teď můžu říct, že proti havířovskému :-) Ale ono je to jinak. Dneska těch gólů po hezkých kombinačních akcích tolik nepadá, většinou jsou ty branky vydřený, z dorážek a tak. Já určitě nemám oblíbeného gólmana."

Kdo Ti vymyslel přezdívku Kondor?
"No, tak to už je hodně dávno. Já myslím, že to byl Pavel Bláha. Bude to už dobrých deset let."

Jak se Ti líbí?
"Líbí :-) Už jsem si zvykl."

Budvar 12 nebo Plzeň 12?
"Ani jedno ani druhý. Spíš Budvar 10 a Gambrinus 10. Po dvanáctce těžknou nohy."

A teď vážněji. Čekají vás dva zápasy se Zlínem a Plzní. Co od nich očekáváš? Myslím nejen herně, ale i výsledkově.
"Herně - oba zápasy boj. S Plzní to ani jinak nebývá. Já očekávám, že je odehrajeme tak, aby jsme byli spokojení. A co se týče bodů, tak maximálně šest, minimálně čtyři."

Díky a ať se vám to povede!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....