Banes Motor České Budějovice
14.12.2002, Antonín Vansa

Mařík už zpět do Havířova nechce

Jeho jméno vyvolávali českobudějovičtí fanoušci už při zápase s Havířovem, ke kterému vůbec nepřicestoval. V pátek 13. se Michal Mařík objevil na českobudějovickém ledě jako protivník domácích hokejistů. Před zápasem zamával domácímu kotli, aby se ve 37.minutě postavil do branky Třince a zhatil tak nakonec jihočeský sen o třech bodech.
Michal Mařík si určitě na nedostatek práce stěžovat a i když inkasoval tři branky, z nichž platila jen jedna, odvezl si jeho nový tým bod. Zápas Mařík dohrával mezi šatnami, kde se stal terčem útoku jednoho z domácích funkcionářů. Ten mu vyčítal především situaci z 39.minuty, kdy jej prý puk trefil do masky. Nejen o tom jsem si s brankářem, který v českobudějovické brance prostál přes 125 hodin, povídal.

Dnes jsi tady s Třincem prohrál 4:5 v prodloužení. Jak bys to utkání zhodnotil?
Tak v první řadě jsem plný dojmů, že se mohu do Budějovic vrátit. A to utkání...první třetinu se oba celky hodně oťukávaly, my jsme zbytečně inkasovali dvě vteřiny před koncem úvodní části. Potom domácí nastříleli dva góly v přesilovce a utekli nám. My jsme pak naštěstí vyrovnali a v prodloužení to už bylo vabank. Navíc jsme udělali zbytečný útočný faul a pykali jsme za něj.

Do branky jsi šel za stavu 4:2. Popud ke střídání vzešel od trenéra?
Ano. Od trenéra.

Jak se Ti chytalo? Chytalo se mi dobře. Lidi mi zatleskali, měl jsem z toho strašnou radost a chtěl bych jim touhle cestou poděkovat, že na mě nezapoměli. V takovém prostředí se pak chytá hrozně hezky.

Který zákrok považuješ za nejtěžší? Já nevím. Asi hned ten první, kdy jsem tam vlezl. Tam byla nějaká dorážka, myslím že od Petera Bartoše.

Dnes jsi dostal tři branky, ale platila jen jedna. Co ta první střela? Opravdu šla na masku?
Já můžu potvrdit, že ta střela skutečně šla do masky. V lize funguje nepsané pravidlo, že když gólman dostane ránu do masky, tak se píská. Dostal jsem to z boku do masky a já myslím, že to bylo i slyšet, když to rachotilo. Já to můžu odpřísáhnout!

V Třinci jsi na měsíční záskok z Havířova. Jsi rád, že můžeš v Třinci chytat?
Jsem hrozně moc rád. Abych pravdu řekl, tak se mi už do Havířova zpět nechce...

Proč u tebe v létě zvítězil Havířov? Měl jsi jiné nabídky?
Byl jsem hráč Budějovic, protože mi bylo uplatněno opční právo. Měl jsem jít před sezonou do Zlína, ale kluby se bohužel nedohodly na výši odstupného. A tak mě Budějovice prodaly do Havířova.

Už tady byla řeč o fanoušcích. Jak to bylo letos ve Zlíně? Hrál jsi tam už ve třetím kole a prohráli jste tam 2:8. Jak tě fanoušci přivítali?
Taky hezky. Určitě je tam také na co vzpomínat, ale Budějovice jsou pro mě Budějovice. Sice jsem vyrůstal v Plzni, ale Budějovice, to je moje první láska. Určitě se sem vždycky budu rád vracet.

Čekal jsi nějak před zápasem na to, až tě budou fanoušci vyvolávat?
Tak nečekal jsem na to. Ale když to přišlo, tak jsem cítil úplné mrazení v zádech. Je to krásný pocit, když si na tebe lidi vzpomenou.

Po měsíci by ses měl vracet do Havířova, ale říkal jsi, že se ti tam nechce. Hledáš s agentem nějaké řešení?
Ono je to trochu složitější, ale určitě budeme hledat nějaké řešení, protože já jsem byl zvyklý chytat a Havířov ze mě udělal třetího gólmana. Navíc tam je ten klub šíleně zadlužený a kdo ví, jak tam ten hokej skončí.

Pár hráčů mi říkalo, že v Havířově nejsou peníze ani na výstroj. Tebe také něco takového postihlo?
Je to pravda. Já jsem z toho naštvaný. Tam nefunguje vůbec nic. Kdyby se to mělo vyjmenovat, tak tu budeme sedět do rána, protože by to byl šílený výčet. Tam se žilo hodně let na dluh a bude zázrak, když to tam někdo dá někdy dohromady. Jednou ty dluhy prasknout musely a přišlo to asi letos.

Na to, že jsi hráčem Havířova, tak je to docela odvážné tvrzení...
Já si myslím, že je to pravda. Nevzali to tam za dobrý konec. Je to patová situace, která se asi jen těžko vyřeší...

V Havířově působil i Josef Augusta, kdysi reprezentační trenér. Tebe vyřadil z kádru. Jak se na něj díváš?
Pana Augusty jsem si vždycky vážil jako trenéra, který toho pro český hokej moc udělal, ale když přišel do Havířova, tak ta realita byla trochu jiná. Pro něj to byl krok zpět a myslím, že to neměl zapotřebí. A já na něj určitě s láskou vzpomínat nebudu, protože on přišel do Havířova, neviděl jediný zápas a okamžitě odsoudil mě. Myslím, že v dnešních dnech se ukazuje, že to nebylo jen ve mě. Kdo viděl ty zápasy ze začátku sezony, tak musí uznat, že i kdyby postavili do branky dva Hašky, tak by je to asi nezachránilo.

Máš tu hodně kamarádů ze svého bývalého působení. Těšil jsi se na někoho speciálně?
Mám tu opravdu dost kamarádů, i mimo hokej, za nimiž ještě asi zajdu. Moc jsem se sem těšil a opravdu mě mrzelo, že jsem se sem nedostal už s tím Havířovem. I když dělat tu pitomce a koukat na hokej z osmnácté řady, to by asi taky nebylo ono.

Říká se o Tobě, že jsi trémista. Byl jsi nervozní i před dnešním zápasem?
Já, že jsem nervozní? (mračí se)Já myslím, že v tom Zlíně jsem dokázal, že i ve vypjatých zápasech se umím soustředit a že zase takový trémista nejsem (smích). Je možné, že tak někoho působím...Před každým zápasem je sice určitá nervozita, ale bez toho by to asi nešlo hrát. A dneska jsem tedy určitě nervozní nebyl, protože za stavu 2:4 jsem už neměl prakticky co ztratit.

Dnes jsi Třinec výrazně podržel. Myslíš, že sis řekl o místo brankářské jedničky?
To jsou spekulace (smích). Já jsem hlavně rád, že můžu být alespoň na měsíc v pořádném klubu, protože v Havířově jsem si pak už ani pořádně nezatrénoval. Havířov mě naučil, že vždycky může být hůře (smích). Chytal jsi poprvé v Budvar aréně, jak se ti aréna líbí?
Hala je nejhezčí v Čechách, je to opravdový skvost. Já jsem se sem chtěl dostat už dříve, ale za Havířov jsem nebyl nominován (smích). Ale doneslo se ke mě, že i tenkrát mi lidi pomohli, takže ještě jednou děkuji.

Díky a ať se ti daří.

Angažmá Michala Maříka v HC České Budějovice v číslech

Sezona  Zápasy   Minuty  ink.góly   průměr   střely   úspěšnost  tr.minuty   shootouty
1998/99	   10    476        18       2,27      256     92,97%       0           0
1999/00	   51    2514       121      2,89     1464     91,74%       0           1
2000/01	   41    2248       107      2,86     1291     91,71%       0           5
2001/02	   39    2290       110      2,88     1394     92,11%       16          1
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....