Banes Motor České Budějovice
13.12.2002, David Lukeš

M. Štrba: Bod k dobru může na konci rozhodovat

Budějovičtí hokejisté dnes předvedli nejvěrnějším fanouškům docela jiný herní projev než v posledním domácím střetnutí se Znojmem. V dramatickém utkání vstřelili osm branek, donutili hostujícho brankáře ke střídání, přesto o svém vítězství museli rozhodnout až v prodloužení. Po měsíční pauze způsobené zlomeným zápěstím se na ledě objevil Martin Štrba.
Z kabin vycházel robustní křídelní útočník v dobrém rozmaru. Jak se mu po tak dlouhé době hrálo? "Hrálo se těžko. Cítil jsem ještě bolest, na druhou stranu jsem ale před zápasem myslel, že se mi bude hrát hůř," vysvětluje sympatický forvard a statečně doplňuje, že "se to dalo vydržet". Hodně vzruchu přinesla 53. minuta. Stanislav Procházka za stavu 4:4 vstřelil branku, která mohla domácímu týmu přinést tři body. Rozhodčí Bolina ale už potřetí v zápase budějovickým gól neuznal. Trefě Procházky podle arbitra utkání předcházela teč vysokou holí právě Martina Štrby... "Já jsem se o tom momentu potom s rozhodčím bavil. On mi vysvětloval, že se to teď posuzuje podle horní tyčky. Já jsem byl v předklonu, myslím že to vysoká hokejka nebyla. Ale to je diskutabilní," vykládá smířlivě. V zápase se domácí střelci činili. Vstřelili osm gólů. První platit nemohl, protože ho Turek evidentně dosáhl bruslí. Na konci druhého dějství Štraub zasáhl Maříka a následně dorazil kotouč do branky. Bolina viděl zásah masky bývalé jedničky HC ČB. Těsně před koncem pak přišel zmiňovaný moment s vysokou hokejkou. Získali tedy domácí bod anebo jeden ztratili? "Já bych to nějak černě neviděl. Ten bod navíc na konci může rozhodovat o naší účasti v play-off," ukončil odhodlaně náš krátký rozhovor.

Dnešní úspěšní slovenští střelci hájící budějovické barvy si však sypaly na hlavu popel. Autor parádního vyrovnávacího gólu z první třetiny Peter Bartoš řekl, že je rád za vítězství, ale... "Určitě je to ztráta bodu. My jsme si nechali vyrovnat náš náskok góly po dvou chybách," kriticky zhodnotil bodový zisk se soupeřem ze špice tabulky. Že mu to tam začalo zase padat, ale popřít nemůže. Jak viděl situaci z 18. minuty, kdy vstřelil důležitou branku? "Filip Turek mi pěkně nahrál. Úlohu mi zlehčil brankář, který zůstal stát a já to měl při zakončení jednodušší." V minulých zápasech na domácím kluzišti většinou vyprovázel hráče HC ČB pískot, dnes jim diváci tleskali. Podle Petera to bylo tím, že se hrál rychlý hokej, při kterém se hodně bruslilo. "Kdo by ostatně křičel, když hrajeme špatně. Dneska jsme ale hráli dobře," raduje se rychlé pravé křídlo Turkovy formace.

Daniel Babka vystřelil v 63. minutě projektil, který zastavila až síťka za brankářem Maříkem. Úspěšný střelec ale přílišnou spokojeností po zápase nezářil. "My bereme každý bod, ale dnes to beru víc jako ztrátu," přiznává a vzápětí popisuje moment, který ukončil střetnutí: "Nahráli jsme si na modré s Rudou Suchánkem. Viděl jsem, že před brankou cloní Martin Štrba, tak jsem to zkusil a ono to tam spadlo."

Třinečtí v první třetině vedli, ale v dalším průběhu dotahovali domácí náskok. V jejich případě by se tedy dalo mluvit o zisku než o ztrátě. Částečně to potvrzuje, částečně vyvrací důležitá osoba třinecké lavičky, jihočeský rodák Jan Marek: "Po tom průběhu bereme bod. Chtěli jsme ale druhý. Rozhodlo o tom moje vyloučení, ale já si myslím, že to faul nebyl," postěžuje si šikovný centr, jehož kvalit si všimli i reprezentační trenéři. "První třetinu jsme Budějovice přehrávali. Dostali jsme ale v jejím závěru dva góly. Od druhé třetiny to už byl vyrovananý zápas, takže si myslím, že remíza je spravedlivá," popisuje průběh střetnutí ze svého pohledu. A jaký měl názor na neuznané branky? "U prvního jsem na ledě nebyl. Ale vysoká hůl Martina Štrby byla, rozhodčí měl pravdu," je přesvědčen blonďatý klenot stejnojmenného trenéra, hodí si na záda objemný bágl s výstrojí a odchází k třineckému autobusu.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....