Banes Motor České Budějovice
08.12.2002, Antonín Vansa

Doma hrajeme moc křečovitě, tvrdí Jasečko

Znojemský komplex trvá. Českobudějovický celek ještě v prostředí zimního stadionu v Českých Budějovicích své znojemské soupeře neporazil a to již, považte, hrají Znojemští orli extraligu čtvrtým rokem. K vítězství dnes nedopomohl ani obránce Stanislav Jasečko, střelec jediné branky, který snad jako jediný prokazuje trvalý výkonnostní vzestup.
„Venku hrajeme o dost uvolněněji, zatímco tady je to od nás dost takové křečovité," popisuje propastný rozdíl mezi domácími zápasy a utkáními venku právě Stanislav Jasečko, jež na adresu hostujícího mužstva říká, „Znojmo není nějaký extra mančaft a pokud chceme hrát play-off, tak bychom měli doma tyto týmy porážet. Jenže když nedáme góly..." povzdychne si urostlý bek nad slabinou jihočeského celku. Na druhou stranu však Jasečko upozorňuje, že Znojmo porazilo budějovické jeho vlastní zbraní. „My hrajeme venku něco podobného, ale snažíme se do toho dát trochu víc hokejovosti," míní slovenský obránce. Je to právě Stanislav Jasečko, kdo jako první z českobudějovických hokejistů zřejmě prolomil střeleckou krizi. V pátek extravagantně oslavil svůj první gól po návratu do červenobílého dresu a v neděli se trefil i před domácím publikem. Podle jeho vlastních slov mu však gól příliš radosti neudělal. „To je nepodstatné. Kdyby byl ten gól vítězný jako proti Liberci, tak bych mohl být spokojený, ale takhle je ten gól k ničemu," pokrčí rameny Jasečko.

Premiérový zápas před novým publikem má za sebou už i Jan Slavík. Vždy usměvavému hokejistovi po utkání moc do zpěvu nebylo. „Nevyhráli jsme a tím jsme asi nikoho v Budějovicích nepotěšili. Ten zápas tedy jako dobrý hodnotit nemůžu," říká ke svému druhému zápasu v budějovickém dresu Slavík. Jestli byl něčím nový obránce HC České Budějovice překvapený, tak to byla hra Znojma. „No vždyť oni nehráli nic moc, ne?" pokládá si řečnickou otázku Slavík a vzápětí se s úsměvem doplňuje, „Oni hráli vlastně to samé, co my v Liberci. Čekali na to, jestli jim nabídneme brejky a pak nás ztrestali." Nová akvizice budějovického klubu se ocitla ve druhé třetině ve velmi slibné příležitosti. „Já se do takových šancí nedostávám moc často, takže jsem asi nezvolil optimální řešení. Chtěl jsem dát takovou polopřihrávku, polostřelu a doufal jsem, že někdo bude na zadní tyčce. Asi jsem měl vypálit na bránu," sype si popel na hlavu a k otázce střelby říká, „Určitě nám dnes chyběla. A to není jenom můj případ, ale i jiných kluků."

Včera oslavil své osmnácté narozeniny útočník Milan Michálek a právě tento fakt mu dovolil poprvé nastoupit bez košíku na helmě. „Já to nějak nevnímal. Už jsem si na to zvykl takže to bylo asi stejné," prohazuje lhostejně Michálek, který na oslavu určitě po utkání se Znojemskými orli náladu nemá, „Snad to oslavíme po pátečním zápase s Třincem," usmívá se mladý centr českobudějovického týmu. I Michálek si stěžoval na střeleckou impotenci, která nyní postihla červenobílé hokejisty. „Kdybychom dali nějaký gól, tak by to asi vypadalo jinak," opírá se Michálek o tradiční "kdyby" a na otázku ohledně častější střelby říká, „Všichni chtějí dát ten gól, ale někdy děláme zbytečně o kličku navíc. Chce to víc střílet a tlačit se agresivněji do branky," jakoby nasazoval budějovickým borcům laťku do dalšího zápasu. Velkou roli hrál podle jihočeského talentovaného hokejisty i první inkasovaný gól, „My jsme chtěli do zápasu vletět a ten první gól dát, ale bohužel jsme ho inkasovali," lomí rukama Michálek a směrem k domácímu publiku posílá krátkou zprávu, „A lidi nám taky moc nepomůžou..."

Vždy když se dostane na budějovický led, stává se z něj skutečný "čert". Velmi výstižná přezdívka charakterizuje nyní již útočníka Znojemských orlů Miroslava Baruse. „Ne. Nejsem nijak speciálně motivován," popírá, že by pro něj měl zápas s jihočechy nějako zvláštnost, ale rychle dodává, „Ale v Budějovicích se nám hraje dobře. Ta jejich hra nám vyhovuje," šibalsky se usmívá Barus. Znojmo si prošlo herní krizí, kdy dvakrát za sebou prohrálo. O to větší radost mají jihomoravané z ukořistěných tří bodů na jihu Čech. „Dneska jsme se snad po té špatné sérii zase zvedli," doufá bývalý českobudějovický forvard. Kdekomu mohla znojemská hra připadat destruktivní a chvílemi se skutečně hrál nepěkný hokej. Miroslav Barus takovým kritikům nabízí jednoznačné vysvětlení. „Nejsme blázni! Kdybychom přijeli hrát nějaký otevřený hokej, tak bychom mohli zle pochodit," míní. Ve 37.minutě prostřední části se stal Barus terčem nevybíravého zákroku Zdeňka Ondřeje, po kterém putoval Ondřej do sprch. Barus potvrzuje, že to faul byl. „Ještě to bolí. Teď pojedu na rentgen," říká postavou maličký útočník a chytá se za bolavé místo.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....