Banes Motor České Budějovice
31.12.2011, Pavel Kortus ml.

Potřebujeme kvalitně doplnit kádr, říká František Výborný

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Jihočeši ukončili dlouhou sérii šesti proher v řadě v pravý čas, když uspěli na ledě Liberce. V tomto duelu se však zranil útočník první formace Rostislav Martynek. Jeho ztráta mrzí kouče MOUNTFIELDU Františka Výborného. „Přestože nestřílel tolik gólů, tak se jemu i celé pětce dařilo. Doba léčení není jistá, ale může mít i po sezoně,“ děsí se nejhorší možné varianty kouč Jihočechů. Po odloženém duelu s Vítkovicemi čeká v pátek MOUNTFIELD televizní duel v Brně.

Hokejisté HC MOUNTFIELD ukončili sérii šesti porážek v řadě, když zvítězili na ledě Liberce 3:1. Trenér Jihočechů František Výborný nepopírá, že by jeho svěřenci neměli v hlavách aktuální neúspěšnou sérii. „Je jasné, že to ti kluci v hlavách mají. Prohráli jsme několik vyrovnaných duelů v řadě a na tým to nemůže mít pozitivní vliv,“ připomíná prohry s Pardubicemi a pražskou Spartou.

„Přestože jsme v Pardubicích odehráli dobrý duel, měli jsme několik nájezdů za stavu 1:0, tak jsme prohráli vcelku jasně. Mrzí mě i utkání se Spartou, kdy jsme měli několik šancí na vedení 2:0, které by bylo slibné,“ vrací se k předchozím duelům. Před cestou na sever Čech nebyla nálada mužstva ideální. „Na hráčích to bylo znát. O to více těší dobrý výkon a tři body,“ dodává s úsměvem.

„S Libercem jsme v sezoně dvakrát po boji prohráli a i soupeř měl dlouhou sérii bez vítězství a chtěl ji zlomit. Řekli jsme si, že když ty branky nedáváme, tak budeme vycházet ze zabezpečené obrany a pomůžeme Kubovi dostat se do správné fazony,“ prozrazuje rady před duelem. „Před Vánoci se od nás trošku odklonilo štěstíčko a v Liberci jsme mu šli naproti a myslím, že jsme zaslouženě zvítězili,“ doufá v návrat štěstěny.

Dle zkušeného kouče byla rozhodujícím momentem utkání ubráněná pětiminutová přesilovka soupeře, ve které mu nedovolili jeho svěřenci ani vystřelit na branku. „Kluci to výborně aktivně odbránili a už cítili, že se zápas láme. Byl to rozhodně jeden z těch důležitých momentů,“ libuje si Výborný.

Trenéra MOUNTFIELDU vůbec nepotěšilo odložení utkání s Vítkovicemi, které jsou na Spenglerově poháru. „Je to hrozné. Před Vánoci hrajeme pětkrát za týden a nyní máme jedno utkání za dvanáct dní. Nedá se s tím nic dělat, je to předem dané. Naopak v lednu budeme mít obrovské kvantum utkání v řadě a ty síly budou rychle odcházet,“ stýská si zkušený stratég.

Více než nabitý program souží Výborného zranění Rostislava Martynka, který si z Liberce přivezl zlomeninu vřetenní kosti a bude mimo hru až šest týdnů. „Přestože nestřílel tolik gólů, tak se jemu i celé pětce dařilo. Doba léčení není jistá, ale může mít po sezoně,“ děsí se nejhorší možné varianty. Fit ještě není ani další forvard Martin Podlešák, jenž doléčuje bolavé rameno.

Za zraněné útočníky bude muset Výborný najít náhradu. „Budeme se snažit získat Viléma Buriana, ale uvidíme, zdali to bude v našich silách. Z mistrovství světa dvacítek se vrací Švihálek, kterého zařadíme do sestavy,“ předesílá. „Vzhledem k blížícímu se play off, do kterého věřím, že se dostaneme, bychom potřebovali rozšířit kádr. Stačí jedno dvě zranění a musíme řešit velké problémy se sestavou.“

Nyní je otázka, jestli doplnění kádru přijde z vlastních zdrojů nebo v podobě posily z jiného působiště. „Je to složitá otázka. Musíme si jasně vytyčit cíle, kterých chceme dosáhnout. Jestli toužíme hrát na nejvyšší příčky, musíme mít širší a hlavně kvalitní kádr,“ načrtává situaci ohledně možného doplnění kádru.

František Výborný je spokojen s výkony Romana Němečka, který je v Budějovicích z Písku. „Splňuje to, co od něho očekáváme, a v uplynulých zápasech patřil k našim lepším bekům.“ Trenér Jihočechů by rád získal do svých řad útočníka Viléma Buriana. „Je to velký, silný hráč, který podal výborný výkon v Liberci. Rádi bychom ho získali, ale je to klíčový hráč Třebíče a záleží pouze na dohodě s ní,“ doufá v úspěšné vyřešení přesunu.

Na závěr by kouč František Výborný všem rád popřál do nového roku: „Hlavně zdraví, to je nejdůležitější,“ uzavírá. Po odloženém utkání s Vítkovicemi čeká MOUNTFIELD další duel v pátek 6. ledna, kdy se před kamerami České televize představí od 18. 10 na ledě Komety Brno.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....