Banes Motor České Budějovice
29.12.2011, Miroslav Mayer

Oslabení mám raději než přesilovky, říká Lukáš Sedlák

E D M O N T O N – Mistrovství světa juniorů je v plném proudu. Čeští hokejisté zatím sehráli dva zápasy. Nejprve porazili Dánsko a pak podlehli favoritovi celého šampionátu týmu Kanady. V kádru českého výběru již zůstali jen dva hráči, kteří působili v Českých Budějovicích. V obraně se objevuje Bohumil Jank a v útoku řádí českobudějovický rodák Lukáš Sedlák. Ten je zatím nejlepším Čechem na vhazování na turnaji.

Co říkáte prostředí, ve kterém se hraje mistrovství světa?
Prostředí je tady výborné, máme i pěknou a prostornou kabinu. Jediný problém je, že chodíme dlouhou cestu k ledu. Atmosféra tady všude je úžasná. Hotel je nádherný a máme i pohodlné postele, takže všechno jak má být.

Máte za sebou dva odehrané zápasy. Popište ten první proti Dánsku.
V něm jsme potřebovali vyzkoušet nějaké věci a hlavně jsme museli vyhrát a připravit se dobře na Kanadu. Věděli jsme, že Dánsko je slabší soupeř a musíme ho porazit a dobře se odrazit do turnaje.

Hned druhý den jste odehráli zápas s domácí Kanadou před zaplněnou Rexall arénou.
Řekl bych, že jsme s nimi hráli skoro 35 minut dobře. Pak jsme udělali nějaké individuální chyby, špatně jsme vystřídali, dostali jsme hloupé góly a pak už jsme se vezli.

Jaká byla po utkání nálada v kabině? Na hráčích bylo vidět, že v zápase chtěli vyhrát.
Každý byl zklamaný, že jsme ten výkon nedokázali udržet po celý zápas. Trošku jsme si k tomu něco řekli, že takhle nemůžeme hrát dál. Nemůžeme se nechávat tolik vylučovat a proti USA musíme hrát celý zápas naplno.

Většina hokejových fanoušků vám proti Kanadě moc nevěřila. Spíše čekali vyšší porážku. Vnímali jste tu nedůvěru veřejnosti?
Vnímali jsme to. I tady nám to lidé dávali najevo. Věděli jsme, že by to byl spíše zázrak. Já konkrétně jsem věřil, že bychom je mohli porazit. Viděl jsem je hrát v přípravě, kde se mi moc nelíbili a viděl jsem i zápas proti Finům. Sice je vysoko porazili, ale Finové udělali hodně individuálních chyb. Věřil jsem, že můžeme udělat alespoň bod.

Na utkání bylo v hale skoro sedmnáct tisíc diváků. Už jste hrál před podobnou atmosférou?
Hrál jsem před dvanácti tisíci diváky a to už je pak podobné. Je to úžasné, když vyjedete na led a hala je plná. I když vám diváci nefandí, slyšíte ten hluk a hraje se vám daleko lépe.

Na ledě dostáváte důvěru při hře v oslabení a trávíte tak na ledě poměrně hodně času.
Jsem zvyklý ze svého klubu hrát přesilovky i oslabení. Oslabení mám možná raději než přesilovky. Snažím se zblokovat co nejvíce střel a hlavně v oslabení neinkasovat a využít šanci případně ohrozit branku soupeře. To se nám dokonce povedlo i v zápase s Kanadou. Jsem rád za čas v oslabení a doufám, že dostanu i více prostoru ve hře pět na pět.

Je to pro vás nová a nezvyklá role. Dosud jste byl zvyklý hodně hrát v národním týmu i v klubu. Jak tuto změnu nesete?
Věděl jsem, že nebudu mít tolik prostoru jako nám v klubu a bál jsem se toho. Myslím, že to zvládám dobře. Jsem typ hráče, který může hrát v každém útoku. Snažím se i důsledně bránit a nemám problém s tím, že hraji ve čtvrtém útoku.

Zatím jste nejlepší z našich hráčů ve statistice vyhraných vhazování. Víte o tom?
Vím o tom. Myslím, že jsem zatím celkově osmý. Proti Kanadě už to nebylo tak dobré, jako proti Dánsku. Hodně to trénuji v klubu, protože jsem v této činnosti hodně využíván. Myslím, že vyhrát buly je důležité hlavně při oslabení. Pak se dá získat plno cenných vteřin.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....