Banes Motor České Budějovice
19.12.2011, Miroslav Mayer

Michal Švihálek: Nominace na MS byla milým překvapením

Č. B u d ě j o v i c e - Od konce prosince se bude v Kanadě hrát mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Jedním z mála hráčů z extraligy juniorů, kteří jsou nominováni na šampionát, je i českobudějovický útočník Michal Švihálek. Ten má na svém kontě již 58 zápasů v mládežnických kategoriích, ve kterých získal celkem 29 bodů (19+10). V minulém roce se zúčastnil i mistrovství světa osmnáctiletých. V současné době je druhý v bodování celé NOEN extraligy juniorů a je v kádru HC MOUNTFIELD.

V průběhu sezóny se nechal trenér reprezentace do dvaceti let slyšet, že nemá v úmyslu nominovat na mistrovství světa příliš hráčů z české juniorské extraligy. Nakonec do širší nominace pronikl jen jeden, který pravidelně hraje jen tuto soutěž - Michal Švihálek. Zároveň je to vedoucí hráč kanadského bodování soutěže a hráč s mnoha zkušenostmi z mládežnických reprezentačních výběrů. Trenéři určitě sázejí i na jeho sehranost s Lukášem Sedlákem, který tráví letošní sezónu v kanadské juniorské soutěži a je také v nominaci na šampionát. Každopádně zatím ještě nikdo nemá jistotu, že si na šampionátu zahraje, protože ze současného kádru ještě vypadnou tři hráči, kteří se těsně před Vánocemi vrátí zpět do Čech.

Jaká je zatím z vašeho pohledu právě probíhající sezóna?
Zatím sezóna probíhá podle představ a spíš ještě lépe. Ani jsem nepomýšlel na to, že bych se dostal do širšího kádru dvacítky. Byl jsem rád, že jsem si zahrál za devatenáctku, protože i tam byli starší hráči. Byl jsem rád, když přišla pozvánka na předešlou akci dvacítky. Takže individuálně je to letos dobré.

Individuálně to vypadá dobře, ale juniorka HC České Budějovice letos opět nemá nějaké výrazné výsledky a spíše se jí nedaří.
Podařilo se nám vyhrát na Slavii, ale předtím jsme dvakrát prohráli a pak ještě čtyřikrát. Na Slavii jsme dostali pět gólů, ale dali jsme jich víc a vyhráli jsme se štěstím. Většinou se takové zápasy nevyhrávají.

Vy jste nehrál v poslední době ve všech zápasech, protože vás trápila nemoc. O co šlo?
Říkalo se, že to k nám přišlo ze staršího dorostu, kde někteří kluci onemocněli a nejeli se léčit domů. Přenesli to do našeho bydlení a odtud se to šířilo do všech týmů (jedná se o společné ubytování hráčů, kteří nejsou z Českých Budějovic). Nebyl jsem sám, v týmu chyběla půlka hráčů.

I přes absence stále vedete bodování extraligy juniorů. Navíc tým se pohybuje v dolní časti tabulky a bodovat bývá těžší.
Zadařily se mi zápasy před prezentační přestávkou. Je to i velká zásluha spoluhráčů, kteří se mnou hrají. Letos dávám spíš góly, než přihrávám. Můžu za to poděkovat jak Tomášovi Rouskovi, tak i Kubovi Babkovi. Myslím si, že se nám docela dařilo.

Vaše dobré výkony v juniorce byly odměněny i tím, že jste byl v kádru HC MOUNTFIELD při posledních extraligových zápasech. Bohužel jste se do zápasu nezapojil. Přesto byla to pro vás odměna za dobrou práci v mužstvu juniorů?
Byla to pro mě odměna a pomohlo mi, že jsem mohl trénovat s mužstvem a čerpat z jejich zkušeností, být s nimi na střídačce a sledovat zápasy z jiného pohledu. Doufal jsem v šanci, ta zatím nepřišla. Trenér Výborný mě na led neposlal, ale já si počkám a jednou ta šance přijde a já se tam dostanu.

Každopádně by se mohla vítězná atmosféra z kabiny HC MOUNTFIELD přenést i na vás a pomoci vám k účasti na šampionátu.
Doufám v to, že se ta atmosféra přenese. Bylo by to super, kdybych se do reprezentace dostal a podařilo by se nám vyhrávat zápasy.

V létě jste se zúčastnil spolu s Rouskem a Sedlákem soustředění reprezentace do devatenácti let. Tam jste rozhodně všichni byli vidět.
To je pravda, tam se nám dařilo, až jsme to ani nečekali, protože tam byli i starší hráči. My jsme tam byli jako nejmladší a dostali jsme šanci. Trenér Juřík nám věřil a dařilo se nám dávat góly. Dařilo se nám individuálně i týmově, takže ta akce se dá hodnotit kladně.

V průběhu sezóny jste se zúčastnili akce reprezentace do dvaceti let, ale to už nebyl takový úspěch.
Na posledních dvou akcích v Rusku a ve Finsku jsme vůbec nevyhráli. Všechny zápasy jsme prohráli. Hlavně jsme chtěli uhrát zápasy s Finskem, které budeme mít na mistrovství světa ve skupině. Chtěli jsme si zvednout sebevědomí, abychom si dokázali, že je lze porazit a že přes ně lze ze skupiny postoupit. Bohužel se to nepodařilo a budeme to zkoušet dál na mistrovství světa.

Bylo pro vás velké překvapení, že jste se dostal do užší nominace hráčů, kteří odjedou na závěrečné soustředění do Kanady?
Bylo to milé překvapení. Nečekal jsem, že by mě tam mohl trenér vzít, protože hráčů v Kanadě je spousta. I když jsme prošli dvěma kempy s dvacítkou, tak jsme nečekali, že by pan Přerost někoho z nás vzal. Nakonec si vybral mě a Tomáš Rousek je náhradník.

Mohlo hrát ve vaší nominaci roli i to, že jste sehraný s Lukášem Sedlákem a vaše spolupráce vždy fungovala?
Nevím, ale mohl to klidně být i jeden z rozhodujících faktorů. Spolu jsme o tom ještě nemluvili.

Sleduješ výkony svého kamaráda a bývalého spoluhráče v kanadské juniorské soutěži?
Jeho výkony určitě sleduji a vím, že nedávno dal hattrick. Předtím byl trochu zraněný, ale momentálně se mu daří a určitě formu má. Pojede se na šampionát prát o sestavu a myslím si, že si na mistrovství světa zahraje.

Ještě z Kanady se tři hráči budou vracet domů a na šampionátu si nezahrají. Jste připraven i na tu možnost, že budete mezi nimi?
Doufám v to, že tam zůstanu, ale počítám i s tím, že mě může trenér dvacátého druhého večer vyřadit z kádru. Strašně rád bych tam zůstal. Porvu se o to a udělám pro to, co budu moci. Pokud se trenér rozhodne poslat mě domů, porvu se o to příští rok.

Jaký by byl pro vás ideální stav pro nadcházející období?
Chtěl bych se dostat do týmu na šampionát a dát si i nějaký gól. Mám za to, že pokud budu na šampionátu hrát, tak tam nebudu jako hráč, který by měl tvořit nějaké akce nebo dávat góly. Spíše bych tam byl na oslabení a na černou práci. Na branky je v týmu někdo jiný. Já budu hrát to, co mi určí trenér a kde budu týmu prospěšný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....