Banes Motor České Budějovice
16.12.2011, Michal Špírek

JOK - CEB 7:2 - MOUNTFIELD se musel před soupeřem sklonit

V í d e ň - Na velkém kluzišti vídeňské Albert Schultz Eishalle nedokázali Jihočeši slavnému finskému klubu konkurovat a do semifinále Red Bulls Salute se nepodívají. Žolíci z Helsinek byli po celý zápas lepší a vyhráli každou ze třetin. Budějovice propadly ve druhém dějství, kde o osudu zápasu Jokerit definitivně rozhodl třemi brankami v rozmezí šesti minut. Pod obě branky svého týmu se podepsal Pavel Kašpařík. O víkendu tak na tým čekají zápasy o konečné umístění, v sobotu narazí Jihočeši na Plzeň.
Podporováni několika stovkami svých fanoušků nastoupili Jihočeši ve čtvrtfinále European Trophy proti šestinásobnému mistrovi finské nejvyšší soutěže SM-Liiga. Hned ve třetí minutě zazvonilo za Kovářem, před kterým v tomto zápase nenastoupila opora zadních řad Vydarený, břevno. Na svědomí to měla skrytá střela Tyrväinena. V čase 4:33 už tolik štěstí gólman HC MOUNTFIELD neměl. Němeček nedokázal odtlačit z předbrankového prostoru Bena Eavese a útočník Helsinek krásně sklepl nahození Niemiho mimo dosah Kováře. České Budějovice dokázaly zareagovat o dvě minuty později, kdy Kašpařík ujel obraně Jokeritu. Svůj nájezd sice neproměnil, ale ještě stačil vrátit puk do ohně před brankáře. Tuohimaa nepokryl kotouč před Jiřím Šimánkem, jenž doklepl puk do sítě - 1:1. Jenomže v deváté minutě si Jokerit vzal vedení zpátky. Jihočeši se nechali přečíslit, Antti Kerälä, se šikovně vyhnul Langhammerovi a nadvakrát dokázal překonat Kováře. Ani jeden z týmů poté nevyužil svojí přesilovku, když Helsinky za vyloučení Pšurného hrály dokonce čtyři minuty v početní výhodě. 11:10, to byl poměr střel, který napočítali statistici v prvním dějství. Tu jednu ránu navíc měl Jokerit. Hrál se svižný hokej s minimem přerušení, bohužel pro HC Mountfield hned dvě obstaraly branky soupeře. Finský tým potrestal za dvacet minut dvě chyby českobudějovické obrany a Kovář neměl jak na teč Eavese, tak zakončení Keräläho nárok.

Jestli HC MOUNTFIELD nastoupil do druhé třetiny s pokynem vyrovnat, vzala jeho snaha rychle za své. Během 23. až 29. minuty totiž Jokerit třikrát udeřil. Nejprve Janne Lahti propálil z velkého úhlu postoj Kováře. Při oslabení za faul Ptáčka se následně Jihočeši ubránili, ale v čase 27:42 potrestali dobře kombinující Žolíci hrubici Kranjce, trefil se Nichlas Hardt. A už na 5:1 zvyšoval o padesát vteřin svou druhou brankou v zápase Antti Kerälä, který po další přesné přihrávce Lahtiho zavěsil puk pod břevno. Kováře vyhnala tato rána z brány, po oddechovém čase Budějovic už stanul mezi třemi tyčemi Pavel Kantor. Ten už do konce třetiny neinkasoval, Jokerit se přestal hnát do útoku a kontroloval hru. HC MOUNTFIELD se nedokázal v útočném pásmu prosazovat, Tuohimaa zasahoval za druhou třetinu jen čtyřikrát. Jokerit dominoval, po druhém dějství bylo o vítězi střetnutí a semifinalistovi Red Bulls Salute jasno.

Třetí třetina přinesla ještě tři branky, i když samotná hra už tolik záživná nebyla - Jokerit kontroloval duel a soupeř mu to nedokázal ztížit. Kantora přesnými trefami překonali Nichlas Hardt a Jani Rita. Pozadu, co se týče pohlednosti, nezůstala v čase 58:27 ani trefa Rostislava Martynka. Ten zužitkoval nádhernou přihrávku Kašpaříka a zametl kotouč do branky, na světě byla korekce skóre na konečných 2:7 z pohledu českého celku. Českobudějovičtí se tak do semifinále Red Bulls Salute nepodívají. Čekají je zápasy o umístění, v tom prvním se hned v sobotu střetnou s poraženým z duelu Plzeň - Lulea. Otázkou je, zda týmu nebude chybět Podlešák, který musel odstoupit ze třetí třetiny po nekontrolovaném nárazu do hrazení.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....