Banes Motor České Budějovice
15.12.2011, Michal Špírek

První překážkou na Red Bulls Salute je Jokerit Helsinky

HC MOUNTFIELD se probojoval do finálového turnaje European Trophy a pokusí se získat titul nejlepšího týmu Evropy na Red Bulls Salute. Ve třech dnech odehraje tři duely, zda to ale budou zápasy o celkové vítězství napoví hned ten první z nich. Ve čtvrtfinále čeká na českobudějovický klub finský Jokerit Helsinky. V případě úspěchu se o finále Jihočeši utkají s vítězem zápasu Plzeň - Luleå. Zápas začíná ve Vídni v 17:15, pokud nejste fanouškem, který zamíří v pátek přímo do místa konání, můžete čtvrtfinále sledovat v přímém přenosu stanice Sport 1 či prostřednictvím onlajny.cz.
"Žolíci" z Helsinek jedou na Red Bulls Salute jako čtvrtý nejlepší celek finské nejvyšší soutěže SM - Liiga. Na začátku sezóny dokázal Jokerit navázat na vítězství v Severní divizi European Trophy (kdy za sebou nechal mimo jiné Spartu a Slavii) a i v domácí soutěži šel od vítězství k vítězství. Pak ale přišla zranění a i to způsobilo, že výkonnost týmu poklesla.

Která jména ze soupisky jednoho z nejslavnějších finských klubů budete možná znát? Kapitánem je jednatřicetiletý Ossi Väänänen, obránce se 479 odehranými zápasy v zámořské NHL. Téměř o 200 duelů víc nasbíral v kanadskoamerické lize útočník Jarkko Ruutu, v NHL působil i Riku Hahl. Mnohanásobným reprezentantem Finska je bek Antti-Jussi Niemi. Trenérem týmu je Erkka Westerlund, který již v minulosti stál i na střídačce finského reprezentačního výběru. Na Red Bulls Salute se bude muset obejít bez zraněné gólmanské jedničky Eero Kilpeläinena.

Jokerit za svých 44 let existence nasbíral šest mistrovských titulů, poslední oslavoval po sezóně 2001/2002. Loni zakončil ročník na 6. příčce, domovským stánkem Jokeritu je pak známá Hartwall Aréna. A aby bylo představení Jokeritu kompletní, je třeba zmínit ještě dvě nejznámější jména, která vzešla z líhně tohoto klubu: Jari Kurri a Teemu Selänne.


Aleš Kotalík je hráčem, který do HC MOUNTFIELD přišel až v průběhu sezóny a v první fázi European Trophy si nezahrál. Ve východní divizi turnaje České Budějovice sehrály osm zápasů, z nichž hned sedm vyhrály. Padly jen v prodloužení s Plzní, která si v konečném součtu tímto vítězstvím zajistila první místo ve skupině. Na Jihočechy zbyla druhá příčka. Jokerit nebude prvním finským soupeřem HC MOUNTFIELD v European Trophy - Jihočeši při cestě za postupem porazili Kuopio i Kärpat Oulu.

I na střelecké schopnosti Kotalíka se bude trenér František Výborný ve čtvrtfinále spoléhat. "Sice bychom si potřebovali trochu odpočinout a dát se dohromady, ale na řadě je Red Bulls Salute. Bude to pro nás zajímavá konfrontace s nejlepšími týmy Evropy," řekl českobudějovický střelec. "Bude to náročné, zápasy se hrají v rychlém sledu. Jedeme na turnaj, kde si dáváme ty nejvyšší cíle a chceme klub zviditelnit i v evropském měřítku." Podporovat klub bude ve Vídni ve čtvrtfinále početná skupina českobudějovických fanoušků, kteří do posledního místečka zaplnili hned čtyři autobusy.


Okénko sportovního manažera Josefa Zajíce

O probíhající sezóně

Po dobrém vstupu v turnaji European Trophy jsme ve stejném duchu pokračovali i do začátku sezóny 2011/2012 a daří se nám i v této chvíli udržovat spokojenost našich fanoušků dobrými výsledky. Vždy je ale co zlepšovat a na čem pracovat. Silnou stránkou týmu je produktivita hráčů, co dohánět máme naopak v přesilovkách.

O zdravotním stavu hráčů před Red Bull Salute

V této chvíli nevím o žádném zásadním zranění. Vypadá to, že naši hráči jsou ve výborné formě pro finálová utkání.

O formě hráčů před turnajem

Máme tým postavený na skvělém brankáři a každý z hráčů jede v této sezóně na maximum. Práce celého týmu nás v této sezóně vynesla až na přední příčky tabulky. Výborné výkony podává Jakub Kovář, Milan Gulaš a Aleš Kotalík

O turnaji Red Bulls Salute

RBS je velmi dobrý a zajímavý projekt a přejeme si, abychom i do budoucna mohli v této soutěži pokračovat. Zároveň doufáme, že se v dalších letech zvedne popularita tohoto turnaje. Jedeme do Rakouska s těmi nejvyššími ambicemi.

Program turnaje:

Kompletní rozpis, včetně zápasů o umístění naleznete ZDE!
Pátek 16. prosince:
Čtvrtfinále 1: Frölunda Indians - Linköpings HC (17:15)
Čtvrtfinále 2: HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - EC Red Bulls Salzburg (20:30)
Čtvrtfinále 3: Jokerit - HC Mountfield České Budějovice (17:15)
Čtvrtfinále 4: HC Plzeň 1929 - Luleå Hockey (20:30)

Sobota 17. prosince:
Semifinále 1: Vítěz ČF3 vs. vítěz ČF4 – 17:15
Semifinále 2: Vítěz ČF1 vs. vítěz ČF2 – 20:30

Neděle 18. prosince:
O třetí místo: Poražený SF1 vs. poražený SF2 – 17:15
Finále: Vítěz SF1 vs. vítěz SF2 – 20:30

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....