Banes Motor České Budějovice
03.12.2002, Antonín Vansa

Na jeden gól se nevyhrává, shodla se budějovická kabina

Po zlepšených výkonech na hřištích soupeřů přivítali českobudějovičtí borci jeden z nejlepších celků extraligy - Spartu Praha. Svou premiéru před domácím publikem si odbyla dvojice Petr Míka a Josef Štraub. Druhý jmenovaný dokonce svůj debut v Budvar aréně ozdobil gólem, ale pohříchu to byl jediný úspěch jihočechů a ti tak nakonec prohráli 1:2.
Pár zápasů v řadě mu nevyšlo, avšak poslední dvě utkání u něj lze sledovat nezadržitelný nárůst formy. V Pardubicích patřil k nejlepším hráčům týmu, se Spartou se také neustále snažil o zteč Břízovy svatyně. Řeč je o Peteru Bartošovi. „Sám na sobě cítím, že se zvedám. Měl jsem nějaké šance, ale přesto cítím, že mé výkony zatím zaostávají za očekáváním," říká téměř kajícně jihočeský rychlonožka. Na dotaz, jaký byl rozdíl mezi oběma letošními domácími zápasy se Spartou, Bartoš s úsměvem na tváři odpovídá, „V tom, že teď jsme prohráli," ale vzápětí se přece jen rozpovídává, „Neměli jsme štěstí v koncovce, Sparta měla nového trenéra a kluci se mu chtěli ukázat v co nejlepším světle. Ale hlavní problém byl v tom, že nám tam nepadly vyložené šance," soudí křídelní útočník HC České Budějovice a zřejmě má na mysli i svou šanci ze třetí třetiny, kdy z dobré pozice napálil jen horní tyčku sparťanské klece. Přestože se sám Bartoš herně zvedá, mužstvu se zatím vytoužená meta play-off vzdaluje. Projevuje se tento fakt na atmosféře v kabině? „Sezóna je vlastně jen o tom play-off. Možná, že se ta psycická deka projevuje u těch šancí. Dnes jsme jich měli hodně, ale nedali jsme je. S jedním gólem se nevyhrává," praví Peter Bartoš. Příští zápas sehrají červenobílí v Liberci, s nímž zatím mají velmi špatnou bilanci. „Pokud budeme hrát zodpovědně, tak můžeme uspět. Ne jako dneska, kdy jsme měli dobrý start, ale přestali jsme hrát to, co jsme chtěli a nakonec jsme to prohráli," věří v bodový import z arény Svijany Bartoš.

„Dneska jsme určitě nebyli horší mančaft, měli jsme více šancí, ale shořeli jsme na tom, že jsme je nedali," hodnotí ve stručnosti utkání posila českobudějovického klubu Josef Štraub. Byl to právě on, kdo hned ve třetí minutě zápalil pořádnou jiskru naděje na tříbodový zisk v srdcích jihočeských fanoušků. „Dostal se ke mě puk od Luboše Roba, měl jsem to na bekhend, zkusil jsem to hodit do branky a spadlo to tam," popisuje gólový moment Štraub. Bývalý útočník Slavie má za sebou první dvě utkání v novém dresu. Jak sám říká, problém přejít na odlišný herní styl pro něj problém nebyl. „Od té doby, co přišel pan Pouzar, tak se tu hraje stylem, který není zase tak moc odlišný od toho slávistického. Problém to pro mě určitě nebyl, ale chvíli nám všem potrvá, než si zvykneme," poukazuje na úskalí změny v systému hry rodák z Příbrami. Minulý týden se vyrojily spekulace, že Štraubovi se na jihu Čech hrát nechce. Již několikrát tyto fámy popřel a v úterý večer je znovu zdůraznil, „Já proti Budějovicím vůbec nic nemám, dokonce bych řekl, že naopak. Klub mi vyšel vstříc, postaral se o mne v těch těžkých dnech." Výměně do Vsetína údajně za Martina Paroulka by se však vůbec nebránil, „O tom bude asi vědět více pan Pařízek. Nějaký příslib od něj mám, že kdyby se to se Vsetínem podařilo vyřešit, tak bych asi odešel. Ale vůbec nevím v jakém stádiu se věci nacházejí," míní Štraub, jež by nabídku ze Vsetína přijal hlavně kvůli své nemocné manželce, ke které by to přeci jen měl 20 kilometrů přes Syrákov blíže.

Tím druhým, kdo odehrál domácí premiérový zápas, byl forvard Petr Míka. „Šli jsme do zápasu s tím, že chceme vyhrát," říká smutně nová akvizice HC České Budějovice a jedním dechem se doplňuje, „to se nám ale nepovedlo, ačkoliv Sparta dneska byla hratelná. Na jeden gól se prostě doma nevyhrává," přičítá porážku střelecké impotenci českobudějovických hráčů. Přestože nastupoval Míka v Litvínově ve čtvrté formaci, poslední dvě utkání se zařadil po bok Michálka s Procházkou do třetí útočné eskadry. Míka si zatím spolupráci pochvaluje, „Zatím je to teprve druhé utkání, moc jsme toho spolu nenatrénovali, ale nemyslím, že bychom zahráli nějak špatně. Já sám jsem se cítil vcelku dobře." Za zlomový moment považuje Míka dvouminutovou přesilovku 5 na 3, kterou českobudějovičtí trestuhodně nevyužili. „Kdybychom z ní dali branku, tak by se ten zápas asi vyvinul jinak," usuzuje vytáhlý útočník, který už okusil i NHL. Míka odehrál v Budvar aréně už svůj druhý zápas, ale teprve první, jako domácí hokejista. Jeho pocity jsou zatím dobré. „Hala je nádherná, diváci také fandili. Pro nás hráče je to určitě příjemné prostředí," chválí českobudějovickou hokejovou obec, ale zároveň upozorňuje, že již tradiční "házení lahví" hráčům moc nepomáhá, „já si myslím, že to házení předmětů je zbytečné. Hráče to vyvede z tempa a soupeř, když je pod tlakem, tak načerpá nové síly. Podle mě to hokeji neprospívá," jakoby vysílá vzkaz návštěvníkům Budvar arény Petr Míka.

V mužstvu Sparty odvedl znovu poctivou práci bek Martin Richter. I on dopomohl k tomu, že Pražané získali podruhé za sebou 3 body. „Určitě jsme spokojeni s tím, že z posledních dvou utkání máme plný počet bodů," poukazuje na bodovou sklizeň posledních dnů bývalý obránce Karlových Varů. Sparťané si dnes ověřili správnost tvrzení, že "nové koště dobře mete". V pondělí přišel k týmu jako nový hlavní trenér Alois Hadamczik, při odpoledním tréninku tým viděl a v úterý večer zvítězil. „Příchod nového trenéra je vždy motivující, každý se chce ukázat," pomáhá si okřídlenou frází Richter a dodává, „ale přesto jsou v té naší spolupráci ještě mouchy. Nestačili jsme se pořádně poznat, poněvadž jsme spolu absolovovali jeden trénink a jedno rozbruslení. Teprve čas ukáže, zda nám to bude klapat." Sparta sice v úvodu zápasu rychle inkasovala, ale včas se vrátila do hry a nakonec se ubránila závěrečnému náporu domácích. Právě v těchto místech viděl Richter klíčový okamžik zápasu. „Bylo nesmírně důležité, že se nám podařilo ubránit ten jednobrankový náskok," tvrdí důrazný zadák Pražanů, který hrál v Budvar aréně už při porážce svého týmu 2:4 v říjnu 2002. „Domácí rozhodně nehráli hůře než tenkrát, měli šance, ale my jsme dokázali pohlídat ten jednobrankový náskok a dovést utkání do vítězného konce," pokouší se na závěr Richter o srovnání obou letošních zápasů.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....