Banes Motor České Budějovice
12.11.2011, Miroslav Mayer

Mám hodně času na ledě, hlásí Lukáš Sedlák

Č. B u d ě j o v i c e – Z českobudějovických mládežnických mužstev pravidelně odcházejí mladí hráči za zkušenostmi do juniorských soutěží do Kanady a USA. V letošním roce tam odešel další talentovaný mladík Lukáš Sedlák, který byl draftován do NHL a zkušenosti z juniorských soutěží ho mohou lépe připravit na boj o prosazení se do nejlepší hokejové soutěže světa. V současné době hraje v QMJHL v týmu Chicoutimi Sagueneens a má šanci zahrát si i na šampionátu dvacetiletých v Kanadě.

Příklady táhnou. V minulosti odešli do juniorských soutěží někteří hráči z Českých Budějovic a jejich osudy jsou různé. Stanislav Polodna odehrál rok a v průběhu dalšího se vrátil zpět domů. Pravidelně nastupuje za Písek a má na svém kontě i pár extraligových zápasů. Do NHL draftován nebyl. Druhým poslem byl Rudolf Červený. Odehrál dva roky, dva šampionáty dvacetiletých, draftován nebyl a dnes je platným členem extraligového týmu HC MOUNTFIELD. Dalším byl a stále ještě je Robin Soudek, který začal svoji čtvrtou sezónu v juniorských soutěžích, draftován nebyl a zúčastnil se šampionátu dvacetiletých.

Zřejmě zatím nejzářivějším případem je Roman Horák, který odehrál v juniorské zámořské lize dva roky, byl draftován do NHL (ještě před odchodem) a dnes již hraje NHL. Mezitím si zahrál na dvou šampionátech dvacetiletých.

Kam nakonec dojde Lukáš Sedlák ještě ukáže čas. Zatím je členem reprezentačního výběru do dvaceti let a má šanci jet na šampionát. Do QMJHL již zasáhl a začíná se prosazovat. Zatím stihl v patnácti zápasech devět bodů za čtyři góly a pět nahrávek. Jeho tým je zatím poslední, ale není bez šancí na postup do play-off.

Do Kanady jste odlétal již začátkem srpna. Jaký jste měl program hned po svém příletu?
Po příjezdu jsem měl asi tři dny volno než začal kemp a mohl jsem jít každý den na led nebo do posilovny, podle toho, jak jsem se cítil. Pak začal kemp a všechno šlo hodně rychle. Nejdříve jsme sehráli dvě utkání proti sobě a potom už jsme hráli proti jiným týmům.

Začátky nebývají lehké a hráč si většinou musí zvyknout na nový režim. Co všechno jste musel absolvovat?
Absolvoval jsem mnoho tréninků na suchu i na ledě a měl jsem ještě mnoho individuálních tréninků před mým odletem do Columbusu, abych byl v co nejlepší fyzické kondici. Tréninky byly hodně náročné, ale hodně efektivní. Také máme každý měsíc sezení s psychologem, jsme tam celý tým a radíme se o různých věcech, aby nám to pomohlo vyhrávat. Já jsem měl dokonce jedno individuální sezení s psychologem a to proto, kdybych měl otřes mozku, tak aby mohli určit podle výsledků, kdy můžu zpět na led. Tyto testy jsou také náročné na přemýšlení.


Do týmu jste přišel jako nováček a ještě ke všemu cizinec. Jak vás přijal vaši noví spoluhráči?
První setkání bylo příjemné, hodně kluků ani nevědělo, že už není Československo, takže jsem se jim to snažil vysvětlit. Kluci mě přijali výborně a jako Evropan nemám nejmenší problém. Všichni umí i anglicky, takže mi překládají, co trenér řekl.

Vy jste vlastně v klubu, který působí ve frankofonní části Kanady a úřední řečí je tedy francouzština. Neměl jste s tím problémy?
Francouzština je nesmírně složitý jazyk, nebo aspoň pro mě. Ale už začínám pomalu rozumět, co trenér říká. Je to i z toho důvodu, že používá hodně anglických slov.

Do týmu jste přišel jako nováček, ale zároveň jako hráč, který byl draftován do NHL. Jaká je vaše pozice v mužstvu?
Moje pozice v mužstvu je taková, že hraji v prvních dvou lajnách a počítá se u mě se ziskem bodů. Hraji přesilovky pět na čtyři, ale i pět na tři. Chodím také na oslabení a protože takových hráčů tu moc není, mám hodně času na ledě.

Přece jen je zámořský hokej rozdílný od evropského a soutěž je náročnější. Jste zatím se svými výkony spokojen?
Ze začátku soutěže to bylo optimální. Hrál jsem dobře, bodoval jsem pravidelně a měl jsem bod na zápas. Pak jsem se zranil, když mě trefila střela do kotníku, takže jsem vynechal jeden zápas. Jenže trenér mi řekl, že musím hrát i když ví, že to bolí a že nemůžu hrát na plno. Tak jsem hrál a nebodoval jsem asi pět zápasu. Teď už se to všechno zase vrací zpět a opět boduji.

Jaká je komunikace mezi trenéry a mužstvem?
Komunikace s trenéry je výborná. Nedávno jsme dokonce vyplňovali dotazníky o tom, co si myslíme o různých věcech. Po každém zápase máme dlouhý meeting, kde se přehrává video ze zápasu.

Jsou tréninky v průběhu sezóny stejně tvrdé jako před jejím začátkem?
Příprava mužstva byla hodně náročná před sezonou, ale teď už to není tak těžké, protože hrajeme hodně zápasů. Den před zápasem máme led jenom jeden a půl hodiny, jinak máme o hodinu více a potom ještě suchou přípravu. Nejsme jenom v posilovně, ale pracujeme i na kondici.

Jak vůbec vypadá normální den hráče zámořské juniorské soutěže?
Můj denní program probíhá asi takhle. Ráno vstanu kolem půl deváté. Pokud nemáme trénink a do oběda mám volno, můžu jít do velké posilovny, kam máme vstup zadarmo. Většina tréninků je od půl druhé a na zimáku musím být hodinu předem. Před tréninkem jdu na chvíli na kolo do posilovny. Po tréninku na ledě mám ještě trénink na suchu, takže domů se vracím tak kolem šesté. Pokud máme meeting, do školy nechodím, ale chodím dvakrát týdně na kurz francouzštiny a ten je vždy večer po tréninku. Doma ve volných chvílích studuji také, protože stále nemám ukončenou střední školu v České Republice, kde studuji tento rok ve čtvrtém ročníku.

Blíží se mistrovství světa dvacetiletých, které se hraje v Kanadě. Jste v kontaktu s trenéry reprezentace?
Ohledně šampionátu mám pár informací, ale všechno bude záležet na kempu před mistrovstvím světa a jak se bude ještě dařit týmu. Určitě o místo budu bojovat!

Popište nám město, ve kterém s současné době bydlíte a hrajete?
Město je rozlohou skoro stejné velké jako České Budějovice, ale obyvatel je méně. Není to krásné město, ale ošklivé také ne. Příroda je tu všude nádherná.

Foto zdroj hokej.cz

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....