Banes Motor České Budějovice
19.05.2011, Miroslav Mayer

V éře českého hokeje zatím vede Radek Dvořák

Č. B u d ě j o v i c e - V druhé části ohlédnutí za medailisty v národním týmu z českobudějovického dresu se podíváme na éru českého hokeje. Za toto nepříliš dlouhé období získali reprezentační výběry hezkou řádku medailí a v sestavách bylo i velké množství hráčů, kteří dříve, nebo později oblékli českobudějovický dres. Nejúspěšnějším hráčem je Radek Dvořák, který sice nezískal nejvíc medailí, ale má na svém kontě tři a všechny jsou zlaté.

Éra českého hokeje 1993 - 2011

Prvním velkým turnajem samostatné reprezentace České republiky bylo mistrovství světa 1993 a znamenalo hned bronzový úspěch. V sestavě nechyběl Petr Bříza, Roman Turek, Roman Horák a Radek Ťoupal. Zatím posledním turnajem je právě skončené mistrovství v Bratislavě. Nejvíce medailí má Jiří Vykoukal a to hned čtyři. Další tři hráči získali po třech cenných kovech. Kromě Radka Dvořáka je to ještě Václav Prospal a Radek Martínek, kteří mají shodně po dvou zlatých a jeden bronz.

V éře českého hokeje také stoupl počet brankářů, kteří působili v národním týmů i v Českých Budějovicích. V československé éře to byli pouze Bříza a Svoboda, tak v tomto období byli hned čtyři Bříza, Turek, Hudáček a Kovář. Dále to bylo sem obránců a osm útočníků. Celkem dvanácti hráčům se podařilo získat alespoň jedno zlato, osm jich má více než jednu medaili.

Seznam hráčů, kteří vybojovali medaili v českém dresu

Jiří Vykoukal                2x zlato, 2x bronz
Radek Dvořák                 3X zlato
Václav Prospal               2X zlato, bronz
Radek Martínek               2x zlato, bronz
Vladimír Hudáček             2x zlato
Roman Turek                  zlato, bronz
Radek Bělohlav               zlato, bronz
Jiří Novotný                 zlato, bronz
Michal Barinka               zlato
Petr Gřegořek                zlato
Filip Novák                  zlato
Stanislav Neckář             zlato
Zdeněk Kutlák                stříbro
Aleš Kotalík                 bronz
Roman Horák                  bronz
Petr Bříza                   bronz
Radek Ťoupal                 bronz
Milan Michálek               bronz
Jakub Kovář                  bronz

Za osmnáct let českého hokeje získali sledovaní hráči celkem 32 medailí. Jasně převažují zlaté medaile, kterých je hned osmnáct, jediné stříbro a celkem třináct bronzových medailí. Zbyněk Michálek a Jan Marek jsou také z Jihočeského kraje, ale zatím českobudějovický dres neoblékli.

V článku z historie československého hokeje jsem opomenul na další čtyři hráče, kteří v této době dokázali vybojovat medaile. Jedná se o tyto hráče: Jaromír Bünter (1x stříbro), Karel Masopust (1x stříbro), Jan Lidral (1x bronz) a Petr Míšek (1x bronz). Omlovám se, že jsem tyto hráče opomenul a děkuji Tomáši Kučerovi za připomenutí.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....