Banes Motor České Budějovice
24.11.2002, Antonín Vansa

Mrázek věří v účinek pohovoru po zápase v šatně

O tom, jak může být hokejový život nevyzpytatelný, se přesvědčila dvojice hokejistů Stanislav Procházka a František Mrázek. Bylo 20.ledna 2002. Ve 43.minutě za stavu 2:1 se setkali na modré čáře, kde Procházka hrubě Mrázka fauloval loktem a způsobil mu těžký otřes mozku. Téměř 10 měsíců poté se oba sešli v jedné šatně...
Tvrdý trest tehdy zastihl právě Stanislava Procházku. Hokejový svaz označil jeho faul za obludný a udělil mu sedmizápasový zákaz činnosti. „První co jsem udělal po svém příchodu do šatny bylo, že jsem se Frantovi omluvil. Teď už je jen na něm, jak to vezme. Jinak se už k tomu vracet nechci - byla to ode mne sprosťárna!" zpytuje svědomí dlouholetý křídelní útočník Pardubic. Před letošní sezonou je však právě Pardubice prodali do Liberce. Při svém severočeském angažmá nasbíral pouze 8 bodů za 5 branek a 3 asistence. Možná i to byl důvod, proč jej vedení libereckého klubu vytrejdovalo na jih Čech. „Včera v devět večer jsem se oficiálně dozvěděl o výměně," říká nová akvizice domácích a dodává, „Nebyl jsem s tou výměnou spokojený. Doufal jsem, že do Liberce přicházím jako jeden z hráčů, kterého by si chtěl klub podržet. Proto mě to trochu zaskočilo a zklamalo." Zklamání však dokázal překousnout a premiéru "oslavil" jedním gólem. „Rozhodl výpadek ve druhé třetině. Hráli jsme dlouhou přesilovku, ale inkasovali jsme a to asi rozhodlo," hodnotí utkání Procházka a ke své brance říká, „Trošku mi zvedl náladu, ale daleko raději bych byl, kdybychom bodovali."

Tím druhým z výše uvedeného souboje byl František Mrázek. Jeden a půl měsíce bez hokeje. To byl následek Procházkova faulu. „Standa se mi přišel omluvit hned jak přišel do kabiny. Já myslím, že jsme profesionálové, musíme na to zapomenout a hrát spolu." popisuje své vztahy se Stanislavem Procházkou budějovický forvard. Nedělní utkání Mrázek rozhodně nepovažuje za vydařené. „Vybouchli jsme ve druhé třetině," nachází jednoduchou příčinu neúspěchu urostlý jihočeský útočník. K náročnému programu, který teď na hokejisty HC České Budějovice čeká, populární "Fery" říká, „Vedení na nás žádný tlak nevyvíjí a navíc nám se dobře hraje proti silnějším soupeřům. Navíc venku, kde budeme moci hrát z obrany, na brejky a já myslím, že nějaké body přivezeme." Po utkání se domácí hráči jen velmi pomalu a pozdě trousili ze šaten, „Měli jsme tam takový hráčský meeting, řekli jsme si, že takhle to dál nejde, že musíme začít každý sám od sebe a já doufám, že se to ukáže už v příštím zápase." popisuje pozápasovou atmosféru v kabině jihočeský centr a nechává tak fanoušky červenobílích v očekávání.

Premiéru v roli kapitána má za sebou jeden z nejzkušenějších mužů čekobudějovické sestavy, Luboš Rob. Jak sám říká, určitě není co oslavovat. „Nemůžu být spokojen, když jsme 3:5 prohráli. Jen doufám, že se vše v lepší obrátí..." praví odhodlaně miláček českobudějovických tribun. V předchozích utkáních plnil roli kapitána Milan Nedoma. Co tedy vedlo trenéry už ke třetí výměně kapitána v letošní sezoně? „Impuls přišel od samotného bývalého kapitána Milana Nedomy." říká stručně Rob a k dnešnímu zápasu podotýká, „Hrálo se o šest bodů. My jsme měli hluchou šestiminutovku, ale více než dvě třetiny jsme hráli vyrovnanou partii, takže pochopitelně zklamání." Po dvou třetinách svítil na ukazateli skóre stav 1:5, ale do závěrečné třetiny nastoupil místo Budějovic úplně jiný tým. „O přestávce došlo k "mytí hlav" a řekli jsme si, že nemáme co ztratit," tvrdí Rob a ke vstupu do závěrečné dvacetiminutovky ještě dodává, „Škoda, že se nepovedlo za stavu 3:5 Filipu Turkovi vstřelit kontaktní gól. Ten by asi vedl nejméně k vyrovnání!" Jihočeši se tak vehnali do svízelné situace, poněvadž na play-off už teď ztrácejí 8 bodů a to je ještě čeká šňůra tří zápasů venku. „Chceme získat body. Navíc si myslím, že je pro nás lepší, že teď jedeme ven a já pevně věřím, že budeme bodovat." nasazuje svému týmu laťku vysoko Rob. Uvidíme. Už v úterý čeká budějovické borce velmi silný Třinec.

Z týmu soupeře znovu přesvědčil o svých nesporných kvalitách útočník David Moravec. „Přijeli jsme s tím, abychom bodovali, neprohráli a podařilo se to," poukazuje na plány trenérské dvojice Svozil - Tomášek reprezentační útočník. V sobotu v podvečer přehrály Vítkovice doma Zlín 4:1, aby pak cestovaly téměř 350 kilometrů do jihočeské metropole. Jak náročné to bylo, ví právě Moravec nejlépe, „Ze začátku utkání to ještě šlo, ale ke konci zápasu nám docházely síly. Přesto si myslím, že jsme dobře trénovaní a není to pro nás takový problém." Za klíčový moment považuje vítkovické křídlo gól na 1:3, „Určitě byla ta branka nesmírně důležitá. Tam byl asi zlom," říká David Moravec a vrací se ještě k začátku utkání, „První třetinu jsme hráli opatrněji, protože jsme nevěděli, co od Budějovic čekat." Jakoby ospravedlňuje hru svého týmu v úvodní části. Nesmírně hloupě se zachoval domácí "kotel", když slovně urážel reprezentačního útočníka České republiky. Sám Moravec se ale dokázal nad tuto věc povznést. „Je to věc každého, jak fandí - jestli svůj tým povzbuzuje, nebo hanlivě nadává. Já se tím nijak nezabývám. Divákům jsem po zápase zamával, já s tím nemohu více dělat," směje se na celé kolo vítkovický hráč a pak se nečekaně rozpovídává, „Možná jsem tam udělal nějaký faul, ale já ho udělat musel! Já jen nechtěl dostat branku a mrzí mne, když na mě pak někdo křičí, „To jsi reprezentant? Že se nestydíš!", já jsem svou práci prostě odvedl a je jen na rozhodčím jestli to odpíská, či ne." zakončuje rozhovor David Moravec.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....