Banes Motor České Budějovice
20.11.2002, David Lukeš

J. Liška: Hráči hráli, co se jim řeklo

Včerejší podařené utkání s pražskou Slávií snad rozehnalo stále temnější mračna nad HC ČB. Přestože to možná čekal málokdo, dokázali se nakonec naši hokejisté vybičovat k výbornému výkonu a svého soupeře udolali v prodloužení. Rozhodla o tom zejména zlepšená defenzíva, čehož si velmi cení trenér Jihočechů Jaroslav Liška. Vrásky na čele mu naopak přibyly díky zranění Martina Štrby, který má zlomenou kůstku v zápěstí. Kouč HC ČB neví, kdy se průbojný útočník vrátí na led. "Martin dnes přišel s tím, že půjde na operaci, takže uvidíme."
Včerejší zápas se zpočátku nevyvíjel dobře, ale nakonec dopadl dobře. Co rozhodlo?
"Nevyvíjel se dobře hlavně kvůli minulému utkání. Na hráčích v neděli bylo vidět, že byli nabuzeni, ale nešlo jim to. Včera o našem vítězství rozhodla bojovnost. Myslím si, že jsme měli i na víc než na dva body, že jsme měli více šancí. Soupeř nás opticky přehrával, ale neměl tolik vyložených šancí, jako my."

Kde byste hledal rozdíl mezi včerejším utkáním a duelem s K. Vary? V obou utkáních jste se proti dobře bránícímu soupeři těžko prosazovali, ale ty závěry byly rozdílné...
"Hlavní příčinou byla kvalita obrany ve včerejším utkání. Naše organizace defenzívy byla jiná než v neděli. Vary také měly štěstí, protože na co sáhly, to daly. Já bych to tak tragicky neviděl. Bohužel hráči reagovali i na diváckou kulisu, to neprospělo hlavně mladým hráčům."

Jak jste motivovali hráče po nedělním debaklu? Přišla na řadu hrozba finančním postihem?
"Došlo k tomu, že jsme hlavně se zkušenými hráči tu věc rozebrali otevřeně. Kolektiv nám to vrátil tím, že zápas dovedl do vítězného konce."

Hráči určitě bojovali i za Zdeňka Ondřeje...
"Já osobně si myslím, že to bylo velice kolegiální. Cením si toho, že nastoupil a že ten zápas odehrál. Myslím, že je super, že ten zápas dopadl, jak dopadl."

Rudolf Suchánek se po zápase vyjádřil, že toto vítězství je důležité, ale krize prý zažehnána ještě není. Jaký je Váš názor?
"Já s ním souhlasím. Ten výsledek je jenom jedním z dalších zápasů. My to teď musíme potvrdit. Čeká nás těžká série, kdy hrajeme čtyřikrát z pěti zápasů venku."

Před 13 koly jste se po výhře v prodloužení chytili právě na Slavii. Když porovnáte celkovou atmosféru a náladu, s nimiž jste do obou zápasů vstupovali, spatřujete mezi nimi podobnost, nebo to jsou naprosto odlišné zápasy?
"Bylo to dost podobné, protože na Slavii jsme nastartovali sérii - po nevydařeném zápase doma s Plzní jsme tam udělali dva body. Doufám, že znova tímto vítězstvím nastartujeme sérii, která by nás dovedla do klidnějších vod tabulky.

Proč nehrál Martin Štrba?
"Martin má zlomenou kůstku na ruce v prostoru zápěstí. Kdy se vrátí, nevíme, protože dnes přišel s tím, že půjde na operaci. Pokud to bude sešroubováno, mohl by se proces regenerace urychlit."

Po výpadcích v Plzni a doma s Vary to včera vypadalo, že hráči důsledněji dodržovali taktické pokyny. Hráli zodpovědně dozadu. Tam byl v minulých zápasech největší problém. Jak jste byl včera s defenzívou svého celku spokojen?
"Rozebrali jsme znova systém hry, rozebrali jsme i to utkání. Hlavně to bylo v hráčích, protože hráli, co se řeklo a nic jiného."

S čím pojedete na Valašsko? Nálada v týmu určitě po včerejšku stoupla, ale proti vám se postaví protivník, který je v současnosti psychicky hodně nahoře, navíc má ve svém středu klenot v podobě mladíka Hudlera...
"Na Lapači bývají zápasy hodně emotivní, protože kulisa tam je výborná. Měli bychom si pohlídat hlavně hru Hudlera. A také jejich přesilovky, oni jsou při nich silní. Tohle bude rozhodující, i když o výsledku rozhodne víc vlivů. Měli bychom zahrát takovou defenzívu, jakou jsme hráli včera."

Děkuji, ať se daří jako včera!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....