Banes Motor České Budějovice
19.11.2002, Antonín Vansa

Krize zažehnána! (?)

Úterní večer konečně přinesl budějovickým hokejistům vítězství. Vynikající fanoušci sledovali se zatajeným dechem závěr zápasu a Petr Sailer se jim v 64.minutě odvděčil vítěznou ranou. Jihočeši tak opět potvrdili, že na silné soupeře umějí zahrát.
Zápas měl jednu velkou postavu - Rudolf Suchánek odehrál svůj osmistý zápas v hokejové extralize! A aby toho nebylo málo, tak si proti skvěle bráncímu soupeři připsal i tři asistence. Chvalozpěvy na svou osobu však kupodivu odmítal: „Já jsem spokojený spíše s tím, že jsme vyhráli, než s tím mým výkonem." Jihočeši sice opět doma neuspěli naplno, ale jak potvrzuje budějovický matador, na to po utkání nikdo nemyslí - „Slavia je vynikající mužstvo, podali jsme dobrý výkon a přiklonilo se k nám štěstí. To vítězství je moc důležité." Budějovickým borcům skončil náročný program, kdy 6 z posledních sedmi utkání hráli doma. Sám Suchánek si z této situace příliš hlavu nedělá, „Nám je to celkem jedno. My musíme jít zápas od zápasu, dělat body, abychom se dostali do klidnějších vod extraligové tabulky," upozorňuje čekobudějovický matador. Po minulém zápase se začínal přetřásat kolem HC České Budějovice pojem krize. Je toto pojmenování stále aktuální i po gólu Petra Sailera? „Já myslím, že zatím ano. My před sebou máme ještě moc práce, ale tento gól nám určitě velmi pomohl." glosuje nejzkušenější hráč domácích.

Vynikající výkon podal v budějovickém dresu opět útočník Filip Turek. Jeho dvě branky zajistily domácím alespoň prodloužení, v němž pak rozhodl Sailer. „Dal jsem dvě branky, tudíž jsem spokojen!" smál se centr druhého útoku. Důležitost vítězství nikterak Turek nezakrýval: „Po Varech tu byla taková napjatá nálada, takže se domnívám, že ty body mají cenu zlata." Narozdíl od Suchánka si Filip Turek žádnou krizi nepřipouští a dává vzpomenout na již zmiňované utkání s Karlovarskou Energií - „Prohráli jsme minulý zápas 0:5, ale nikdy jsme zatím neměli nějakou sérii, že bychom prohráli třeba pětkrát za sebou. Z tribuny to možná tak nevypadá, ale i s těma Varama se každý snažil hrát," míní jihočeský forvard a dodává, „bohužel, když se člověk snaží a ono to nejde, tak pak vypadá na ledě jako blbec." Z týmu hostů na sebe upoutal největší pozornost křídelní útočník Radek Duda. Nikoliv však technickými akcemi, nýbrž několika potyčkami s domácími hokejisty. Turek pro něj našel jedinou větu - „Takového vymaštěnce jsem ještě neviděl!"

Spokojenost s vítězstvím v nastaveném čase nezkrýval ani útočník František Mrázek. „No určitě jsme spokojeni! Po tom zápase s Karlovými Vary tomu ani jinak být nemůže." Mrázek si povšiml jednoho zajímavého faktu - „Vždycky, když sem přijel tým z horní poloviny tabulky, tak jsme hráli dobře, a naopak, když jsme přivítali celek ze spodku exraligového peltonu, tak jsme propadli." Na námitku, že Slavia dnes svým herním projevem připomínala spíše celek z dolní poloviny tabulky Mrázek říká: „Je pravda, že Slavia dnes také bránila, ale my jsme bohudík dali více branek než oni, měli jsme štěstí a vyhráli jsme." Centr třetí lajny se dnes střetával asi s nejurostlejší obranou v lize a jak sám potvrzuje, nebylo to jednoduché. „Pochopitelně, že jsem to pocítil. Bylo určitě hlavně u mantinelů znát, že jsou velmi dobře silově vybavení a nebylo to pro nás nic jednoduchého." Herní plán HC České Budějovice připomíná jízdní řád kanadsko-americké NHL. Prvních pět kol sehráli jihočeši na ledech soupeřů, teď hráli pro změnu šest zápasů ze sedmi doma, a pokud by došlo k diváky diskutovanému prohození pořadatelství s Vítkovicemi, čekal by čekobudějovické opět pětizápasový výjezd po kluzištích soupeřů. „Bude to složitější, ale musíme se s tím poprat." říká odhodlaně Mrázek a na otázku, zda-li by uvítal přeložení zápasu s Vítkovicemi odpovídá, „Já bych preferoval to, abychom se po Vsetínu vrátili domů a hráli venku maximálně dva zápasy za sebou." Mrázkův sen se zcela jistě nesplní. Odložené utkání s Třincem v kombinaci se zápasy 26. a 27. kola vytvoří minimálně třízápasovou šňůru utkání venku.

Jedním z mála borců v červeném dresu, kteří na Jihu Čech zaujali svým výkonem, byl brankář Roman Málek. Byl to on, kdo podržel v poslední třetině svůj celek a zachránil tak pro Pražany alespoň bod. „Jeli jsme sem vyhrát, ačkoliv jsme tušili, že to bude těžké. To se také vyplnilo," poukazuje na předzápasové cíle svého klubu a dodává: „S tím bodem budeme asi spokojeni až zítra. Teď nás spíše mrzí, že jsme dostali ten třetí gól v prodloužení." Málek se snažil obhájit i počínání svého nového spoluhráče Radka Dudy - „Radek hraje dobře, ale někdy se nechá vyprovokovat. Dnes to na něj Budějovice zkusili a asi se jim to povedlo." Roman Málek je jedním z brankářů, který zažil jak starou halu, tak i novou Budvar arénu. „Ta hala je určitě lepší než bývala, ale já ji neměl ani moc času pozorovat." zakončil své hodnocení elitní extraligový brankář.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....