Banes Motor České Budějovice
27.11.2010, Petr Novotný

Podlešák dal první góly za MOUNTFIELD. Radost však neměl

Dal dva góly svého týmu a byly to vůbec první dva góly, které pro svém letním příchodu na jih Čech dal. Za normálních okolností je to důvod k oslavám. „Ale o nějaké spokojenosti nemůže být řeč,“ vrtěl hlavou útočník HC MOUNTFIELD Martin Podlešák. Jeho tým totiž doma nečekaně prohrál s Litvínovem 4:6. Pro Severočechy to bylo první tříbodové vítězství na ledě soupeře v této sezoně. Pro budějovický klub nečekaná komplikace.

Můj druhý gól byla absolutní náhoda, říká Martin Podlešák

„Vázlo nám úplně všechno. Obrana i útok,“ hodnotil duel Martin Podlešák a v jeho hlasu byl znát vztek i obrovské zklamání z nečekaného výsledku. „Litvínov potrestal každou naší chybu, co jsme udělali a přišlo mi, že jsme měli špatný pohyb. Ovšem o únavě nemůže být řeč, protože jsme hráli v neděli. Nevím, čím si to vysvětlit,“ pokračoval Podlešák.

V zápase je těžké hledat klíčovou situaci, která měla vliv na výsledek. Jednou z nich mohla být vyrovnávací branka na 2:2, která přišla vteřinu před koncem první části, kdy si budějovičtí obránci zavezli puk pod brankáře Kováře, ale nedokázali ho zalehnout, a proto se mohl hostující Jenáček dostat k dorážce a branky docílit.

„Nevím, jak ostatní, ale třeba tohle mě osobně moc neovlivnilo. Byla to obrovská chyba, která se nesmí stávat a musíme to tam uhrát i kdybychom měli přijít o ruce. Stále to však bylo dva dva a šli jsme do dalších dvou třetin,“ popisuje Podlešák.

Proto se zdá z pohledu výsledku více klíčová situace ze druhé třetiny. Tu sehráli Jihočeši opravdu špatně a Litvínov je přehrával po celých dvacet minut. Během jedenácti vteřin dvacáté osmé minuty však hosté dali dva góly, kterými najednou svému soupeři odskočili a jejich náskok se ukázal jako rozdílový.

„V každém utkání máme nějakou hluchou dvouminutovku, kdy dostaneme dva góly. Pak čekáme, co bude a během té doby dostaneme další góly. Je to zápas co zápas. Opakujeme to pořád dokola, že se nám něco podobného nesmí stávat, ale zatím to takhle pořád je,“ dodává Podlešák.

Ve druhé třetině to byl právě on, který vykřesal naději na bodový zisk, když využil práce svých spoluhráčů Červeného s Kuchejdou a snížil na 3:4. Jenže o chvíli později hosté využili další přesilovou hru a do třetí části šli opět s dvougólovým náskokem, který ještě navýšili na tři branky. Poslední kosmetická změna, opět v podání Martina Podlešáka, už zvrat nepřinesla. „Byla to absolutní náhoda,“ vrací se ke svému druhému gólu. „Franta Ptáček mě našel v útočném pásmu a já to blbě zpracoval. Pak jsem to jen tak nahazoval z otočky a soupeři si to tam srazili sami,“ popisoval dále.

Pokud se uvažovalo o tom, že by jeden ze dvou víkendových zápasů měli Jihočeši prohrát. Spíše se skloňovalo jméno nedělního soupeře z Karlových Varů, než duel s Litvínovem. V neděli tedy bude muset tým hodně zabrat, aby zaváhání odčinil. „Musíme se trošku probrat a všichni budeme věřit, že se zvedneme. Půjdeme do nedělního zápasu se sevřenýma prdelema, jako jsme s nima šli do utkání na začátku sezony a zase to musíme zlomit na naší stranu,“ doufá Podlešák, který jinak odmítl, že by Litvínov někdo podcenil a odmítl i to, že by se tým dostával po slabších výkonech do krize.

„Jaká krize? Když jste v krizi, všichni jsou skleslý. Tady jsou naopak všichni plní elánu a chtějí hrát. Uděláme všechno pro to, aby to v neděli bylo jiné a vyhráli jsme, aby diváci zase měli radost z toho, že chodí na hokej,“ slibuje na dálku svým příznivcům. Jihočeši totiž v pátek předvedli jeden z nejhorších výkonů v sezoně a to přiznal i sám hráč.

Nerad jsem odtud odcházel, tak jim to musím nějak vrátit, smál se Viktor Hübl

Několik let po postupu do extraligy byli fanoušci v Budvar aréně zvyklí na jeho kousky a pravidelné bodové příděly soupeřům. Centr Viktor Hübl byl mezi hokejovými fandy budějovického klubu oblíbený. Jenže všechno jednou končí a v HC MOUNTFIELD skončil i rodák z Chomutova, který se vrátil zase zpátky a sever Čech. Proti svému bývalému klubu se chce vždycky vytáhnout a dokázal bodovat v pěti z posledních šesti duelů. „Nerad jsem odtud odcházel, tak jim to musím vždycky nějak vrátit,“ smál se Viktor Hübl. Jeden gól dal, na dva nahrál.

Venku se vám nedařilo. Dá se říct, že jste to tímhle zápasem zlomili?
Potřebovali jsme vyhrát za tři body. Všichni jsme to už cítili, tak jsem rád, že se to povedlo. Co bylo hlavní? Dneska jsme dali hlavně góly. Po dvou třetinách jsme dali pět branek, nakonec šest. Kdybychom s tímhle nevyhráli, to by byl hřích.

Které góly byly klíčové?
Tak nějak všechny. Nedá se říct, který byl důležitější. Na začátku jsme dotahovali na jedna jedna a dva dva. Bez nich by to nešlo. Pak jsme odskočili ve druhé třetině a to bylo taky důležité. Myslím si, že všechny byly důležité stejně.

Dařily se vám přesilovky…
I to bylo klíčové. Měli jsme už i ohlasy doma, že přesilovky hrajeme špatně. Tak jsme na tom zapracovali. Dnes jsme je proměňovali a i to nám výrazně pomohlo.

Nepomohla vám trochu i budějovická obrana. Ta nehrála moc dobře.
Nesledoval jsem obranu, jestli dělala chyby, ale my jsme hráli dopředu dobře, přehrávali jsme je. Hlavně nám tam napadaly góly, využili jsme přesilovky. Jsme rádi, že jsme konečně prolomili smůlu z venkovních zápasů. Snad v tom budeme pokračovat.

Kdy naposledy jste využili tři přesilovky?
Je to dlouho. Jak jsem už říkal, hráli jsme je strašně špatně a góly jsme z toho nedávali. Dneska to bylo jiné. Snad nás to nakopne.

Budějovice asi moc rád nemáte. Proti nim se vám vždycky daří a bodoval jste v pěti z posledních šesti zápasů
. (usmívá se) Právě, že jo. Budějovice mám rád. Nerad jsem odtud odcházel, tak jim to musím nějak vrátit.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....