Banes Motor České Budějovice
02.11.2002, Antonín Vansa

Jihočeši si v pátek příjemně zatrénovali

Jakékoliv obavy ze zápasu s Havířovem se staly po 48 sekundách planými. Úvodní gól Filipa Turka nastartoval třetinu, kterou jihočeská metropole už dlouho nepamatuje. Po první části, která skončila 5:1, se vinou nepřesné koncovky přeci jen brankostroj zastavil a konečná porážka 2:7 může být pro Slezany ještě milostivá.
Jednoznačně mužem zápasu byl útočník Martin Štrba - získal pět bodů, za 1 gól a čtyři asistence. „No to byl asi můj bodově nejbohatší zápas kariéry," smál se po utkání Štrba. Ačkoliv z tribuny zápas vypadal spíše jako trénink, Štrba toto tvrzení odmítá: „Nebylo to zase tak jednoduché utkání. Měli jsme z toho utkání obavy, ale povedl se nám vstup do zápasu a pak už zápas vypadal, tak jak vypadal." První třetinu domácí vyhráli 5:1, ale v té druhé diváci marně čekali na branku, k čemuž Štrba říká - „Dostali jsme pokyny vyzkoušet si i hru dozadu. Určitě jsme chtěli dát ještě góly a soupeř nám umožnil zkusit si to, co se při tréninku jen těžko dělá." Českobudějovický křídelní útočník nastoupil už podruhé v řadě s Turkem a Robem a spolupráce se mu zatím zamlouvá: „Každá změna v útoku znamená nějaký nový impuls," říká Štrba a dodává - „Filip je vynikající hráč, ale vedení mělo nejspíše pocit, že je v křeči a tak k němu trenéři přiřadili mne a Luboše Roba, abychom mu trochu z krize pomohli."

Skvěle znovu zahrál v červenobílích barvách útočník Zdeněk Ondřej. Přestože vyšel tentokrát bodově naprázdno, svým výkonem opět nadchl. „Chtěli jsme na Havířov vlétnout, přimáčknout je a ukázat jim kdo bude lepší. To se povedlo, dali jsme rychlé branky a třetinu, a vlastně i celé utkání, jsme dohráli v poklidu." zhodnotil utkání mladý útočník, který jako hlavní aspekt špatné havířovské hry viděl respekt - „My tady máme hodně úzké kluziště, na kterém jsme porazili i Spartu, Pardubice, Litvínov a ostatní týmy sem jezdí s respektem. A to se nejspíše stalo i Havířovu," usmíval se Ondřej. Ve 37.minutě srazil útočník Harant domácího beka Daniela Babku, který dostal otřes mozku. Právě v tomto okamžiku se ukázal Ondřejův temperament, kterému se naučil v Americe. „V Americe je tohle běžné a já jsem na to zvyklý. Nebudu nikomu tolerovat takovéhle zákroky, protože když mi zraní někdo spoluhráče, je to jako kdyby mi zranil bráchu! V tu chvíli jsem měl opravdu chuť se poprat, protože tohle si nikdo nesmí dovolit!" říká upřímně Ondřej. Paradoxem bylo, že nakonec Ondřej, a nikoliv Harant, svůj tým oslabil a nad rozhodnutím rozhodčího Boliny zůstal asi trochu rozum stát...

Právě Daniel Babka se stal obětí krutého zákroku útočníka Haranta. Ihned po zápase řekl k jeho zdravotnímu stavu vedoucí mužstva Vladimír Plánička: „Babka utrpěl lehčí otřes mozku, když dostal krosček od soupeře, ale bude v pořádku." K optimismu nabádal i samotný Babka a ke svému zdravotnímu stavu prohodil, „Už je to dobré."

Havířov nepodal určitě nepodal dobrý výkon a nebýt Petra Svobody, mohl si odvézt i "desítku". „Nebylo to vůbec jednoduché utkání. Věděli jsme, že nás tu nečeká nic lehkého a to se potvrdilo," řekl po zápase havířovský brankář, který odchytal svůj první zápas v dresu severomoravanů: „Já přeci jen hraju stále o pozici ve Znojmě, ale po příchodu Kameše jsem se stal brankářem číslo tři a tak jsem nabídku Havířova uvítal, poněvadž jsem chtěl chytat. Budu se tu snažit podávat co nejlepší výkony," říká Svoboda. V průběhu týdne prohlásil bývalý reprezentační trenér Josef Augusta, že Havířov se už musí připravovat na baráž. S tím Svoboda nemůže souhlasit. „Je to velmi předčasné. Vždyť je teprve 18.kolo a někdo tady už háže flintu do žita. Vím, že se teď nacházíme na posledním místě, ale všichni musí makat na 100% a ještě se musí udělat v kádru nějaké změny, protože jinak se té baráži opravdu nevyhneme." Tvrdí smutně Svoboda. Brankář Petr Svoboda dokázal alespoň na chvíli zapomenout na hokej, když se porozhlédl v nové Budvar aréně - „Já jsem tu chytal poprvé v životě a musím říci, že je to tu opravdu super. Diváci i hala jsou naprosto super. Blahopřeji všem těm, kdo se na tom skvostu podíleli." dodává sympatický bratr slavnějšího brankáře Oldřicha.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....