Banes Motor České Budějovice
13.11.2010, Miroslav Mayer

Ve třetí třetině jsme zápas rozhodli, říká Radim Heřman

Č. B u d ě j o v i c e - V Budvar aréně se odehrál další mezinárodní hokejový zápas. Tentokrát se utkal výběr do dvaceti let České republiky proti odvěkému rivalovi z Ruska. Na utkání nebylo přítomno tolik diváků, jako den předtím, ale přítomní fanoušci vytvořili zápasu slušnou kulisu. V dresu národního týmu se představili i dva českobudějovičtí hráči Bohumil Jank a Radim Heřman. Oba bylo na ledě vidět a Radim Heřman dokonce zaznamenal jednu gólovou přihrávku.

Do zápasu jsme šli s tím, že chceme vyhrát, říká Radim Heřman

Českobudějovický hráč Radim Heřman se v nominaci českého týmu objevil na poslední chvíli. Do zápasu nastupoval na křídle čtvrtého útoku. Přestože má na svém kontě již dvacet sedm zápasů, tak na domácím ledě se představil vůbec poprvé. „Chtěli jsme určitě vyhrát. Hráli jsme na domácím ledě a byla výborná atmosféra. Do zápasu jsme šli s tím, že chceme vyhrát a bylo to vidět.“

Čeští junioři v zápase vedli, ale Rusové dokázali vyrovnat a do třetí třetiny se šlo za vyrovnaného stavu. „Stále jsme šli do vedení, ale škoda hloupých chyb, které nás trošku srážely a soupeř vyrovnával. V první a druhé třetině to byl vyrovnaný zápas, kdy oba týmy udělaly stejně chyb.“

Třetí třetina přinesla kvalitní juniorský hokej, ve kterém navíc dominovali čeští hráči. „Třetí třetinu jsme hráli úplně nejlépe. Nepustili jsme soupeře téměř k ničemu. Měli jsme hodně šancí a proměnili jsme je. Ve třetí třetině jsme to rozhodli a myslím si, že jsme to právem vyhráli,“ konstatuje českobudějovický útočník.

Přestože se českobudějovický mladík objevoval ve čtvrtém útoku, byl na ledě vidět. Hýřil pohybem, napadl soupeřovu rozehrávku a snažil se být platný v útoku. „Hrozně jsem se na zápas těšil. Na tomto ledě už hraji tolik let a teď to bylo poprvé v národním dresu. Těšil jsem se, jak to bude vypadat. Musím pochválit diváky. Byli úžasní a zápas s námi prožívali. Já jsem si to užil a ještě ke všemu jsme vyhráli, takže paráda.“

Mistrovství světa juniorů se koná tradičně na přelomu roku. Takže turnaj čtyř je jeden z posledních testů a možností pro hráče předvést se trenérům. „Nevím, zde budu nominován. To není na mě. Mám před sebou ještě dva zápasy a udělám, co budu moct. Nebudu si s tím lámat hlavu. Buď to dopadne, nebo ne,“ uzavírá člen reprezentačního týmu do dvaceti let.

Dnes jsem porazil Rusko v národním dresu poprvé, říká Bohumil Jank

Dalším členem reprezentačního výběru do dvaceti let je stálý člen extraligového týmu HC MOUNTFIELD obránce Bohumil Jank. I přes své mládí oslavil právě v zápase s Ruskem již svůj padesátý reprezentační start. To je určitě úctyhodné číslo, kterým se může pochlubit jen málokterý hráč v jeho věku.

Zápas nejprve připomínal přetahovanou a v poslední třetině jste soupeře přestříleli.
Rozhodně to nebylo jednoduché utkání. Šli jsme do zápasu s tím, že chceme určitě vyhrát. Je to přeci Rusko. Je to silný tým a tak jsme do toho šli naplno.

Těší vás tedy toto vítězství?
To stoprocentně! Já jsem za tu dobu co hraji za národní tým vyhrál nad Ruskem poprvé. Mám z toho velikou radost.

Soupeře jste porazili hlavně výkonem ve třetí třetině. Myslíte, že soupeři třeba došly síly?
Je to možné. Máme vymyšlený sytém na bruslení a na napadání. Možné je, že soupeři ke konci došly síly.

Do zápasu jste nastupoval v první obranné dvojici. Je to pro vás dobrý signál vzhledem k nominaci na mistrovství světa?
V reprezentaci není rozdíl, jestli hrajete v první nebo ve čtvrté dvojici. Je to lepší jen pro pocit. Mám lepší náladu, když hraji v první obranné dvojici než ve čtvrté. Rozhodně to psychicky pomůže. Uvidíme, zda dostanu další příležitost v širší nominaci.

I pro vás se jednalo o první vystoupení v národním dresu na „svém“ stadiónu. Jaký to byl pocit?
Ze začátku jsem byl trošku nervózní, že hraji před domácím publikem a že přišlo hodně lidí. Na nás moc lidi nechodí a tady dnes bylo celkem hodně lidí. Postupně to ze mě spadalo a už to bylo dobré.

Statistiky utkání

Česká republika – Rusko 6:3 (1:0, 2:3, 3:0)

Branky a nahrávky: 19. Jaškin (Holík), 30. Jeřábek (Holík), 33. Jaškin, 45. Tůma (Orsava), 48. Jaškin, 51. Marosz (Heřman) – 25. Antipin (Alševskij), 30. Antipin (Potěchin, Solovjev), 35. Apalkov (Solovjev, Antipin).
Rozhodčí: Hribík, Jeřábek – Barvíř, Blümel.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 2:0.
Diváci: 876.
Nejlepší hráči: Hlinka – Apalkov.

Sestavy:
Česká republika: Mazanec – Jank, Jeřábek, Kousalík, Řezníček, Šenkeřík, Matějíček, Vachovec, Sova – Tůma, Hlinka, Orsava, Jaškin, Holík, T. Rachůnek, Havlík, Marosz, Vondráček, R. Heřman, Bulíř, Jonák.

Rusko: Ivanikov (51. Šilin) – Jakovlev, Marčenko, Kalašnikov, Silnickij, Isangulov, Gorečišnikov, Gavrilenko, Antipin – J. Alševskij, Kartajev, S. Alševskij, Sander, Torčenjuk, Gusev, Goldenkov, Točickij, Konozov, Potěchin, Apalkov, Solovjev.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....