Banes Motor České Budějovice
08.10.2010, Michal Špírek

Souboj rozjetých týmů. Uspěje HC MOUNTFIELD i ve Zlíně?

Č. B u d ě j o v i c e - Českobudějovická šňůra je úctyhodná - od druhého kola HC MOUNTFIELD v každém zápase bodoval a po zásluze vede ligu. Zlín se rozjížděl o poznání pomaleji, ale z posledních čtyř střetnutí už si vždy minimálně bod odnesl a se dvanácti body je na sedmé příčce. Skončí některá ze sérií v 9. kole po vzájemném duelu? Na českobudějovické obraně je pohlídat si produktivního Petra Lešku a beka Martina Hamrlíka, pro kterého bude zápas 800. v nejvyšší soutěži. Utkání začíná na zlínském ledě v pátek v 17:30.

O soupeři – PSG ZLÍN

Zlín v loňské sezóně a Zlín letos? Nehledejte závratné rozdíly, na rozdíl třeba právě od HC MOUNTFIELD zůstala Venerova družina pěkně pohromadě. Nejvýraznější změnou tak je odchod Jaroslava Kristka, kterého na centru druhého útoku vystřídal exboleslavský Tomáš Sýkora. Zlín měl v letní pauze políčeno i na velké ryby Petra Čajánka s Karlem Rachůnkem, kteří ale nakonec vyslechli lákání KHL a svůj mateřský klub neposílili. To ovšem neznamená, že by Zdeněk Venera neměl před sezónou z čeho vybírat - k dispozici měl před sezónou hned třicítku hokejistů!

Vybraní jedinci, kteří se v kádru udrželi, ale zlínským fanouškům v prvních pěti kolech Tipsport extraligy mnoho důvodů k radosti nedali. Tři body po pěti duelech, to bylo velké varování pro PSG Zlín. Berani se ale oklepali a v šestém kole urvali tři body na ledě úřadujícího mistra z Pardubic. Co jiného mohlo zvednout náladu ve zlínské kabině více? Zlínští poté udolali na nájezdy silný Třinec, 10:2 vyprášili Litvínov a naposledy podlehli v prodloužení smolně na Spartě.

Zlín na Stadionu Luďka Čajky prohrál hned první dvě utkání. Dalšími dvěma zápasy na svém ledě ale dali Moravané zapomenout na to, že by měli hosté body odvážet bodový příděl ze Zlína pravidelně. Tentokrát přijede k souboji lídr tabulky z jihu Čech. Jak se dívá na výkony HC MOUNTFIELD trenér Zdeněk Venera? "Jihočeši hrají v pohodě a disciplinovaně, jsou příjemným překvapením extraligy. Zřejmě málokdo je tipoval před startem soutěže na první místo," řekl pro klubové stránky pátečního soupeře. Ten může vzpomínat na minulou sezónu, kdy Budějovické porazil třikrát ze čtyř zápasů. A pozor, ve vzájemných zápasech padaly branky - celkem 29 gólů ve čtyřech duelech. Dají na brankovou úrodu zapomenout obrany týmů v pátek? Zvlášť u té hostující by to nebylo žádné překvapení, vždyť svěřenci trenéra Výborného už šest zápasů nepustili v základní hrací době za záda Kováře v utkání více jak dva puky. A sám Jakub Kovář na tom má obrovskou zásluhu. Potvrdí dvaadvacetiletý gólman, že má aktuálně lepší formu než jeho o dva roky mladší zlínský kolega Jakub Sedláček? A jak si poradí Českobudějovičtí s početnými absencemi v útočných řadách?


Zajímavosti utkání

- Jan Snopek nejlepší v extralize v +/-

Je sice stále teprve samý začátek extraligy, ale už nyní se dá poznat, komu ročník sedne. A to se projevuje i ve statistikách. Spolehlivé výkony předvádí bek HC MOUNTFIELD Jan Snopek a odměnou mu budiž průběžné vedení ve sledování účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách. +7 je údaj u Snopka, a s tímto číslem je českobudějovický bek zatím nejlepší ze všech. O jednu plusovou účast méně má pak Jan Švrček ze Zlína.

- Pan střelec Jaroslav Balaštík

Dvacet devět branek nastříleli Berani za osm odehraných kol. A schválně si tipněte, kdo z hráčů se trefil nejvícekrát? Říkáte Jaroslav Balaštík? Ale kdeže, obávaný kanonýr se zatím v ročníku netrefil ani jednou a proti Budějovicím bude chtít střelecký půst ukončit. Překazí jeho úmysly Jakub Kovář? Loni se Balaštík trefil ze čtyř zápasů s Budějovicemi hned ve dvou z nich.

- 800. zápas Martina Hamrlíka

Sedmatřicetiletá ikona zlínského hokeje oslaví proti HC MOUNTFIELD významnou událost. Zkušený obránce nastoupí ke svému 800. zápasu v české extralize, a to během již sedmnácté extraligové sezony. Martin Hamrlík, proslulý mimo jiné i svými parádními samostatnými nájezdy, nasbíral všech osm stovek výhradně ve zlínském dresu. "Martin tvoří základní osu mužstva společně s Petrem Leškou a Jardou Balaštíkem. Jednoznačně patří řadu let k oporám mužstva a nejlepším extraligovým obráncům. Klidně může dosáhnout i na magickou metu tisíce odehraných zápasů v extralize. Bude záležet, zda vydrží jeho zdraví. V extralize je málo jedinců, kteří jsou po kondiční stránce připraveni jako Martin. Přes svůj věk nemá v letní přípravě žádné úlevy, pracuje naplno. Klobouk dolů před ním," chválil beka na zlínském webu Zdeněk Venera. I letos se Hamrlíkovi daří a je s osmi body třetí nejproduktivnější hráč ligy.

Kam se ale Hamrlík hrabe se svými starty na Františka Ptáčka, kapitána Českých Budějovic, muže o dva roky mladšího, jenž už ale stačil nasbírat přesně o 133 zápasů více...

Statistiky

9. kolo
HC MOUNTFIELD

PSG ZLÍN
1.
Umístění v tabulce
7.
8 / 5 - 1 - 1 - 1
22:17 / 18
Statistiky v sezoně
(základní část)
8 / 2 - 2 - 2 - 3
29:27 / 12
3:1 - Slavia (V)
3:2 - Boleslav (D)
2:0 - Kladno (V)
2:3p Třinec (V)
3:2 Brno (D)
Aktuální série
1:3 - Boleslav (V)
3:1 - Pardubice (V)
3:2sn - Třinec (D)
10:2 - Litvínov (D)
2:3p - Sparta (V)
Roman Pšurný 5 (4+1)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Leška 13 (6+7)
R.Pšurný 4
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Leška 6
René Vydarený, Pavel Kašpařík 4
Nejlepší nahrávač v sezoně
Petr Leška 7
René Vydarený 5 (1+4)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Lukáš Galvas 9 (3+6)
Jan Snopek (+7)
Jakub Šulc (-3)
+/- bodování v sezoně
Jan Švrček (+6)
Radek Míka (-5)
Lukáš Květoň (38)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jan Švrček (12)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....