Banes Motor České Budějovice
30.07.2010, Petr Novotný

Kuchejda předvedl rychlé ruce při gólu a Gulaš v bitce

P í s e k - Velmi dobré tempo, solidní nasazení a také emoce, které by člověk čekal spíše od ostrých mistrovských zápasů. První herní příprava letošního léta mezi Pískem a HC MOUNTFIELD měla zhruba tisícovce fanoušků, kteří na hokej přišli, co nabídnout. „Byla tam řada nepřesností, ale také věci, které byly dobré,“ popisoval utkání útočník David Kuchejda, který dal třetí branku svého celku.

A právě jeho gól byl tou věcí, která byla na poměry prvního přípravného utkání nadstandardní. Jihočeši v poslední třetině zápasu vedli 2:1. Kuchejda si na útočné modré vzal puk. Proháčkoval se obranou soupeře a nakonec krásnou bekhendovou střelou nekompromisně zavěsil. „Hned na úvod přípravy dát gól, to člověka hodně potěší,“ usmíval se po utkání šťastný střelec a hned zavzpomínal, kdy se mu nějaký podobný kousek povedl naposledy. „Takový podobný sem dal za Tábor proti Benátkám,“ vysvětloval.

V minulé sezoně právě v Táboře odehrál většinu sezony a podobný blafák předvedl v 15. minutě třicátého kola soutěže. Využil brejkové situace, kterou zakončil neomylně. Zvýšil vedení svého celku na 4:2 a Tábor tenkrát vyhrál 6:5 po nájezdech.

Právě odehrát sezonu v první lize, je to, čemu by se v nadcházejícím ročníku rád vyhnul. „Jsem rád, že se mi minulá sezona povedla odehrát bez vážnějšího zranění,“ pochvaloval si fakt, který ho v předcházejících letech hodně limitoval a kvůli kterému třeba loni nestihl vůbec letní přípravu a tak putoval rovnou do první ligy.

V letošním ročníku zatím absolvoval všechno a navíc se mu zadařilo herně i výsledkově hned v prvním zápase přípravy a pere se o svou šanci naskočit pravidelně do extraligy. „Ze začátku to bylo takové vlažnější. Trénujeme dvoufázově a máme toho plné zuby. Chvíli trvalo, než jsme se do toho dostali,“ vrátil se k zápasu, který opravdu nezačal ve strhujícím tempu. Ovšem postupem času se rychlost hry i nasazení zvyšovaly. „Hrálo se hodně v tempu. A Písek mě dost překvapil. Hráči hráli dobře a byli dost houževnatí,“ pochválil svého soupeře, ale upozornil na to, že některé zákroky ze strany soupeřë byly v závěru utkání hodně zbytečné a mohly zavánět i případným zraněním.

Mladé kluky musíte ochránit. Klidně bych do bitky šel zase, tvrdí Milan Gulaš

Po zápase kolem něho prošel nový sportovní manažer HC MOUNTFIELD Josef Zajíc a poklepal ho po ramenou. „Chválím ho,“ pousmál se. Útočník Milan Gulaš už byl v tu dobu převlečený a osprchovaný, zatímco jeho spoluhráči se teprve soukali z výstroje. Do šatny totiž zamířil deset minut před koncem utkání po bitce s píseckým Pavlem Procházkou, když chtěl pomoct spoluhráči Sedlákovi, na kterého si písečtí mazáci vyšlápli. Odměnou mu byl trest na pět minut plus do konce utkání.

Jste prvním hráčem v sezoně s trestem do konce zápasu. Nebudou v kabině nějaké sankce?
Ne, myslím si, že ne. Už jsem měl zprávy, že to bylo dobrý. Je to přátelák a tohle se nedělá. Obzvlášť ve chvíli, když tam vyjede na hráče, který má košík a ten chlap to vidí. Je mu třicet let a začne ho tahat zezadu. Musel jsem zakročit.

Zrovna s Pavlem Procházkou jste se strkali od poloviny zápasu…
Jo. Tenhle kluk měl nějaký problém a už dopředu jsem tušil, že něco takového přijde.

V souboji bylo vidět, že máte rychlé ruce nejen na hokejce, ale i na direktu. Byly tam samé přímé zásahy.
Bylo to vyrovnaný. Pak jsem spadl na záda, takže jsem tu bitku prohrál. Ale udělal jsem všechno, co jsem mohl. Mladého kluka musíte ochránit a je mi jedno, jestli je protivník o tři hlavy větší než já. Do bitky půjdu s kýmkoliv, i kdybych mě dostat na držku.

Nepotřeboval jste na něj stoličku? Byl o dost vyšší než vy.
(směje se) Ne, ani ne. Měl jsem ho na sobě akorát. Bylo to rovnocenný. Ze začátku jsem se v bitce cítil dost dobře, ale je vidět, že byl silný a vydržel.

K bitkařům ale nepatříte. Kdy jste se naposledy popral?
Nějak často se nervu, ale když je potřeba tak s tím nemám problém. Naposledy jsem měl takovou pořádnou pěstní rvačku v Americe. To už může být nějakých šest let.

A pět plus do konce pro vás taky není obvyklý trest. Vzpomenete si, jestli jste ho vůbec někdy dostal?
To nevím. Nejsem zákeřný hráč. Asi v té Americe jsem to měl naposledy. Vlastně ne. Tam za to dostanete čtyři minuty a jdete hrát dát. Takže nevím. Opravdu si nevzpomenu.

Když opustíme ten vyhrocený závěr, jaké máte ze zápasu pocity?
Oba týmy jsou na ledě něco přes týden a byl to první zápas sezony. Mělo to tempo i kvalitu. Jen mě mrzí, že to dopadlo takhle. Ovšem divákům se to asi líbilo.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....