Banes Motor České Budějovice
24.07.2010, Petr Novotný

Burian bojuje o extraligu. Když neuspěje, vrátí se do Třebíče

Č. B u d ě j o v i c e - Šest pětek se v současnosti prohání po ledové ploše Budvar arény. A všem je jasné, že takový počet hráčů v prvním týmu HC MOUNTFIELD nezůstane. Mezi těmi, kteří budou v nadcházejícím měsíci bojovat o místo v základním kádru mužstva, je i útočník Vilém Burian z prvoligové Třebíče. Je mu dvaadvacet a do téhle doby hrál jen první ligu. "Kdyby mi vyšla extraliga a ještě teď, to by byl sen," říká levé křídlo.

Jak se vám v Českých Budějovicích líbí?
Líbí se mi tady moc. Parta je tu skvělá a zázemí taky krásné. Je to můj sen tady zůstat.

Dají se nějak odhadnout šance, které máte?
V tuhle chvíli je to opravu těžké. Máme za sebou týden na ledě a před sebou všechny přípravné zápasy. Tam se teprve ukáže. Ty budou teprve rozhodovat.

Těšíte se na ně?
Těším se na ně moc. Je to velká výzva. Uvidíme, jak to dopadne a mně osobně nezbývá než doufat, že to dopadne dobře.

Absolvoval jste v HC MOUNTFIELD suchou přípravu. Byla nějakým způsobem odlišná od těch, které jste měl v prvoligové Třebíči?
Každý trenér má jiný způsob letní přípravy. V Budějovicích jsme pod panem Výborným mnohem víc běhali, než jsem byl zvyklý pod jinými trenéry. Přiznám se, že jsem si po pár letech zase hodně zaběhal. Každý má prostě své metody. Myslím si, že letní příprava byla hodně kvalitní.

Byla náročnější, než je ta v první lize?
Určitě to bylo náročnější. Když to srovnám s letními přípravami v posledních letech, byla rozhodně nejtěžší.

Pojďme ale ještě na samotný začátek letní přípravy. Překvapilo vás, když po vás HC MOUNTFIELD sáhl a dal vám šanci se poprat o místo v kádru?
To je jasné. Končila mi smlouva v Třebíči a od mého agenta jsem se dozvěděl, že bych to sem mohl jít zkusit a poprat se o místo v kádru. Nakonec se to domluvilo s vedením a přišel jsem sem. Uvidíme, co bude dál.

Na jihu Čech se formuje nový tým. Hodně hráčů odešlo. Je to pro vás asi mnohem větší šance se chytit, než kdyby tu bylo deset zavedených útočníků.
Určitě. Ta situace v Budějovicích mně i dalším hráčům, kteří přišli na zkoušku, hodně nahrává. Vyměnilo se třináct hráčů a to je vždycky velká šance se ukázat trenérovi. Přijít do hotového kádru, to se pak ta šance na setrvání hodně zmenšuje.

Znal jste tu někoho?
Hodně kluků odsud bylo v Třebíči, kde jsem hrál, na střídavé starty. Znám Martina Havrana, Heřmiho (Radim Heřman), Kytku (Lukáš Květoň), Milan Gulaše nebo třeba Mikeše (Michal Mikeska). Ten vlastně z Třebíče pochází. Je to další věc, která člověku v novém prostředí pomůže. Navíc s Kubou Šulcem, který tu je taky nový, od začátku bydlíme spolu.

Bude vám dvaadvacet let a mezi dospělými jste hrál jen v Třebíči. V tomhle věku by to chtělo se posunout výš. Vidíte to tak, že je teď optimální doba i šance na to nakouknout do extraligy?
Bylo by to dobré. Budu se snažit a snad mi to vyjde.

Vaše parametry 194 centimetrů výšky a 90 kilogramů váhy budí respekt. Je silová hra vaše přednost?
Nooo. Že bych byl nějaký tvrdý rozrážeč, to zase asi ne. Ale když je potřeba, tak se snažím zapnout a něco vybojovat.

V první lize jste hrál pravidelně. Jakou jste měl v týmu pozici?
Pocházím z Třebíče a jsem i místní odchovanec. Rok jsem hrál v juniorce Sparty, ale pak jsem se vrátil domů. Postoupili jsme do extraligy juniorů a hrál jsem tam extraligu juniorů a střídavě jsem hrál v áčku. Další dvě sezony už jsem nastupoval v áčku pravidelně. Co se týče mé pozice, byl jsem v základním kádru a hrál jsem prakticky všechny zápasy. Nějaké přesilovky i oslabení tam také byly.

Takže jste se o místo bát nemusel?
V kádru jsem byl, ale o místo musí mít strach každý. Na druhou stranu si myslím, že výkony nebyly nějak špatné a místo jsem si udržel.

Poslední otázka. Bojujete o místo v kádru. Co když se neprosadíte? Vezmete zavděk znovu první ligou?
Samozřejmě chci hrát minimálně v první lize. Před nástupem sem do přípravy jsem podepsal roční smlouvu v Třebíči a kluby se mezi sebou dohodly tak, že pokud se neprosadím do kádru tady, vrátím se do Třebíče. Takhle nějak by to mělo být nastavené.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....