Banes Motor České Budějovice
27.07.2010, Michal Špírek

Bohumil Jank: Udělám vše, abych zůstal pro sezónu v kádru

Č. B u d ě j o v i c e - Fotka vedle článku už neodpovídá skutečnosti, čerstvě osmnáctiletého beka HC MOUNTFIELD Bohumila Janka už s mřížkovanou helmou na ledě neuvidíte. Jank má za sebou v posledních týdnech kromě oslavy narozenin i týdenní nováčkovský kemp ve Washingtonu. O tom, jak probíhal, proč nebyl Jank překvapivě draftován a třeba i o tom, proč se Jank těšil na výměnu mřížkované helmy za plexi štítek se můžete dočíst v rozhovoru.

Minulý týden jste se vrátil z Ameriky, kde jste absolvoval přípravný kemp. Jak jste se k tomu dostal?
Nebyl jsem draftovaný, a tak mi můj agent Aleš Volek tento kemp domluvil. Došlo k tomu tak, že po draftu chodil po jednotlivých klubech a ptal se, jestli by mě někde nepřibrali do přípravy a nepodívali se, jak jsem na tom. Nakonec uspěl ve Washingtonu, kde jsem pobyl jeden týden.

Proč jste vlastně nakonec nebyl draftován? Průzkumy před draftem naznačovaly, že byste měl být vybrán. Dá se vůbec vyzjistit před draftem, zda o vás má nějaký klub velký zájem?
Čekal jsem, že draftovaný budu, ale nakonec to nevyšlo, nevím, kde se stala chyba. Něco se vytušit dá, agent se u klubů ptá, jaká by tak ta šance být u nich draftovaný mohla být. Já se o to ale nijak přehnaně nezajímal, chtěl jsem to nechat být - jak to dopadne, tak to dopadne. Nedopadlo.

A samotný kemp probíhal jak?
Začátek byl dost hektický, přiletěl jsem, najedl se a hned šel dělat zátěžové testy. Což nebylo zrovna ideální, protože jsem předtím dva dny nespal a najednou měl jít dělat do posilovny dřepy a podobné věci.

Takže výsledky asi nebyly úplně na jedničku...
No nic moc to nebylo, dopadl jsem jako důchodce. Ale po týdnu na ledě jsem byl spokojený, trenéři mě pochválili, že to z mé strany bylo dobré. Byli se mnou celkem spokojení. Byl to nováčkovský kemp přímo Washingtonu Capitals. Po něm následuje hlavní kemp, kam jsem se podle posledních zpráv od agenta probojoval.

Takže zamíříte do Ameriky ještě na jeden týden?
To asi ne, protože to už mě znovu z klubu na týden nepustí, takže asi nepoletím.

Ale že jste se dostal dál z nováčkovského kempu je asi velké plus do příštího roku, ne?
Přesně tak, budou o mně už něco vědět.

Takže příští rok budeme číst: Bohumil Jank draftován Washingtonem v prvním kole?
(smích) No to nevím, uvidíme, jak to bude.

Kolik tam bylo Čechů? A kolik tam bylo vedle draftovaných hráčů takových, jako vy, tedy těch, kteří vybráni nebyli?
Kromě mě ani jeden Čech, byl jsem tam jediný (úsměv). Nedraftovaných nás tam bylo hodně. Dohromady tam bylo pětačtyřicet hráčů, na led jsme chodili ve dvou skupinách.

Opustíme Ameriku. Jste druhým rokem v přípravě HC MOUNTFIELD, spolu s vámi hodně mladých hráčů, za to jste asi rád, ne?
No celkem i jo, že tu nejsem tak jedinej (smích), je nás tu hodně mladých, uvidíme, jak si povedeme. Já ale jinak rozdíly mladší - starší hráč nedělám. Já prostě udělám všechno pro to, dostat se do týmu, ta šance tu nějaká je. Ale nic lehkého to nebude, je nás tu deset obránců...

Kdo z mladších hráčů má podle vás velkou šanci se prosadit do prvního mužstva?
Aleš Ježek, ten je na tom hodně dobře, a z beků Martin Havran, ten už je tu čtvrtým rokem, tak už by si dostat šanci i zasloužil (s úsměvem). Jinak já ale spoustu kluků zatím neviděl na ledě, jsme totiž rozdělení na dvě skupiny.

Příští sezóna pro vás může dopadnout různými způsoby. Jaký scénář byste považoval za ideální?
Cíl je jasný, chtěl bych se dostat do kádru pro sezónu a pokud možno, hrál v základu. Hrát v první lize by mi nevadilo, v Táboře to loni bylo fajn, dostával jsem příležitost, trenér mi dával šanci, hrál jsem i přesilovky, oslabení, takže jsem byl nadmíru spokojený. Ale budu dělat všechno pro to, abych zůstal tady a nikam jezdit nemusel.

A počítá se ještě s vaší účastí v juniorském celku?
Do juniorů už mě asi nepošlou, pan Zajíc mi řekl, že s tím už nepočítá, takže maximálně ta první liga.

Vám bylo osmnáct let a v téhle souvislosti mě zajímá jedna věc - mřížkovaná helma...
...už nepotřebuju. (úsměv)

Právě na to se chci zeptat. Vadila vám hodně při hře?
Vadila mi. Jak jsem s ní hrál v mužích, tak na mě kvůli tomu bylo dost zbytečných a tvrdých útoků, jak protihráči viděli kluka s mřížkou.

To věřím, ale zase jste proti těm útokům byl dobře chráněn...
Chráněný jsem sice byl, ale zase jsem byl omlácený o mřížku, o ten spodek helmy, o ten náhubek, což už u toho plexi nehrozí. Já se na odložení mřížky prostě dost těšil. Přes plexi je lépe vidět. Na mřížku se sice zvykne, pak už se tu mříž naučí člověk nevnímat, ale jsou momenty, kdy to prostě vadí, máte tam najednou slepé místo na ledě, že přes mřížku na puk na ledě opravdu nevidíte.

Zajímalo mě to z toho důvodu, že když hraje člověk od šesti let s mřížkou, jako vy, tak má neustále chráněn celý obličej a zvykne si na to. Ale najednou je o hodně zranitelnější. Není to zbytečný risk? Zranění v obličeji je při hokeji celkem dost...
To jsou obrovské náhody. Musíte si dávat pozor, například když se chystáte blokovat střelu, tak jít do toho s rukavicí před obličejem a tak dále... Já na to čekal a těšil se, až budu moci hrát jen s krytem.

Jak to s vámi vypadá do příštího roku s účastí v mládežnických reprezentacích? V minulé sezóně jste dělal jednomu z výběrů dokonce kapitána...
Kapitánem jsem byl v osmnátce. Teď je první nominace na dvacítku, kde jsem sice jenom v náhradnících, ale v nominaci jsou kluci z Ameriky, takže věřím, že kluci z Čech dostanou šanci příště. Takže pokud se to povede, tak mě letos čeká dvacítka.

Jedna zajímavost. Vy prý v týmu patříte k největším lamačům hokejek, to je pravda?
No je to pravda. Já mám extrémní spotřebu hokejek. Minulý rok jsem jich měl pětatřicet. To jsem zkoušel dvě různé značky hokejek, a moc to nedrželo (smích). Letos jsem to znovu změnil, tak tyhle už snad budou držet. Takže v tomhle ohledu v týmu vedu. A moc rád za to nejsem, už mi tu říkají, abych šetřil (smích). Je to finančně náročné, hokejky nepatří zrovna mezi ty nejlevnější věci.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....