Banes Motor České Budějovice
19.07.2010, Petr Novotný

A-tým trénuje na ledě. Jako první ho zkusil mladík Jank

Č. B u d ě j o v i c e - Dovolená skončila a hokejisté extraligového HC MOUNTFIELD se sešli na úvodním tréninku na ledě. Ačkoliv se zdálo, že první obloučky vybruslí zkušený Václav Pletka, vyhrál minisouboj o právo, jenž v minulosti dlouhá léta patřilo v budějovickém klubu Rudolfu Suchánkovi, mladý obránce Bohumil Jank. „Pro mě už to bude třetí týden na ledě, ale i tak jsem se těšil,“ usmíval se mladíček, který se vrátil z kempu Washingtonu.

„Už jsem rád, že jsem v práci. I po těch letech se vždycky na start přípravy na ledě těším. Srpen je svojí atmosférou pořád takový pohodový letní měsíc a navíc tady tvoříme nové mužstvo,“ usmíval se před prvním tréninkem, který na budějovické hráče čekal, kouč František Výborný. Důvod k radosti měl hned z několika důvodů.

Zaprvé se Budvar aréně vyhnuly veškeré technické problémy, které provázely start přípravy na ledě v minulém ročníku, kdy musel celek za ledovou plochou dojíždět do Soběslavi. Za druhé se pak trenérům na úvodním tréninku hlásili všichni hráči, kteří se hlásit měli. Nikdo se neomlouval. Nikdo nepřišel s prosbou o úlevy kvůli nějakým zdravotním problémům. „Snad jen Venca Pletka ještě nebude nějakou chvíli trénovat úplně naplno, ale jinak by to mělo být dobré,“ dodal Výborný. Na brusle vyjeli také nedávní marodi Pavel Kašpařík nebo Martin Tůma. Do branky si to namířil i Jakub Kovář, který v létě podstoupil operaci kolene.

Příprava pak pro českobudějovické hráče začala pěkně zostra a to dvoufázovým tréninkem. „Máme hráče na šest pětek,“ upozorňoval Výborný. A první dva týdny budou všechny pětky na ledě, protože trenéři chtějí vidět co nejvíce borců v akci. Aby se v nich vůbec vyznali, rozdělili kádr na dvě poloviny. „Dopoledne to bude trénink na dvakrát padesát minut a odpoledne taky,“ přiblížil Výborný.

Že bude mít v přípravě tolik hráčů, považuje budějovický lodivod jako výhodu. Těší se hlavně na mladé kluky. Je zvědavý, jak si povedou v přípravě a později i v zápasech mezi dospělými matadory a ukáže se, jestli s nimi může počítat do kádru v nejbližší době, později, anebo vůbec. „Úplně nejraději bych byl, kdyby se třeba na startu ligy objevila v kádru dvě tři jména, se kterými nikdo nepočítal,“ dodal Výborný.

Přípravné období bude letos delší, protože extraliga začne až v polovině září. Trenéři řešili otázku, jestli neprotáhnout suchou přípravu a neposunout začátek té na ledě. Nakonec se rozhodli, že to lepší nebude. Místo toho plánují i teď v červenci a srpnu občas vypustit led a nahnat hráče do posilovny.

Přípravných zápasů je naplánována také cela řada. Kouč jihočeského mužstva v nich očekává především nasazení a dobrý pohyb, ale na druhé straně i nepřesnosti, které budou dané častými změnami v sestavě a nesehraností. „Hráči si v téhle chvíli, kdy tvoříme nový kádr, nemůžou říct, že to jen nějak odchodí a zapnou až v těžkých zápasech. Musí se ukázat trenérům i lidem. A u těch mladších to potom považuji za samozřejmost,“ ujistil.


!!! FOTOGALERIE Z PRVNÍHO TRÉNINKU NA LEDĚ ZDE !!!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....