Banes Motor České Budějovice
13.07.2010, Josef Bláha

Martin Hanzal si letos poprvé zahrál o Stanley Cup

Č. B u d ě j o v i c e – Jedním z odchovanců Českých Budějovic, kteří prorazili až do NHL, je Martin Hanzal. Minulá sezona byla už jeho třetí v nejprestižnější hokejové soutěži světa a stejně jako předchozí dvě ji strávil v týmu Phoenix Coyotes, který se po dlouhé době dostal do bojů o Stanley Cup. „Byl to velký zážitek, zahrát si play off. Škoda že jsme skončili hned v prvním kole,“ říká Hanzal.

Sedmnáctý hráč draftu NHL z roku 2005 strávil dva roky v nižších zámořských soutěžích, než si jej Phoenix vytáhl do prvního mužstva. Během tří sezon se zařadil mezi stabilní články sestavy Coyotes a v minulé sezoně si zahrál i play off. „Skončili jsme sice v konferenci čtvrtí, ale stejně jsme šli na Detroit, takže to až taková výhoda nebyla, že se nám povedlo být tak vysoko. Každý ví, že Detroit hraje ve Stanley Cupu vždycky úplně jinak než v základní části a pravidelně se dostávají do semifinále,“ vypráví Martin Hanzal.

Sérii nakonec ovládli hráči Red Wings 4:3 na zápasy, když rozhodující utkání vyhráli 6:1 na ledě soupeře. „Byla to parádní série, jen bohužel se smutným koncem pro nás,“ poznamenává útočník, jenž si v sedmi utkáním play off připsal tři asistence. „Žádné předsevzetí, kolik udělám bodů nebo dám gólů, jsem si nedal. Důležité bylo, že jsme se s týmem dostali takhle daleko. Škoda, že jsme narazili zrovna na tak silný a zkušený tým jako je Detroit.“

Co se týče základní části, zažil Hanzal další podobný rok. V první sezoně nastřádal 35 bodů, v další 31 a nyní 33. Vyrovnal své jedenáctigólové maximum z předchozího ročníku a k tomu přidal 22 asistencí. „Samozřejmě bych měl rád víc bodů, ale mám za úkol hlavně pracovat pro mužstvo a to plním, jak nejlíp můžu,“ usmívá se borec s jedenáctkou na dresu, který je velice často nasazován i na přesilovky a hlavně na oslabení.

Martin Hanzal toužil zahrát si po vyřazení z play off NHL na mistrovství světa, ale zranění mu to nedovolilo. „Měl jsem problémy se zády a rameny. Konec sezony jsem hrál pod práškama a klubový doktor mi šampionát při výstupní prohlídce zakázal. Je to škoda, když jsem pak viděl, jak to dopadlo. Ale klukům jsem to moc přál, sledoval jsem všechny zápasy,“ tvrdí.

Během své třetí sezony v NHL stihl samozřejmě sledovat i dění v HC MOUNTFIELD. „Na internetu koukám na výsledky Budějovic i na to, co se v týmu děje, takže jsem měl přehled,“ naznačuje Hanzal, který by se měl v brzké době začít připravovat na ledě. Možná s A-týmem jihočeského celku stejně jako v předchozích ročnících. Připravovat se musí pilně i teď na suchu, protože zatím nemá uzavřenou smlouvu na další sezonu. „Chtěl bych zůstat ve Phoenixu. Dohadujeme s klubem detaily, aby to vyhovovalo oběma stranám, tak snad to vyjde,“ říká třiadvacetiletý odchovanec Českých Budějovic.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....