Banes Motor České Budějovice
23.06.2010, Petr Novotný

Trenér Výborný je s dvěma měsíci na suchu spokojený

Č. B u d e j o v i c e - Poslední týden neoblíbené letní přípravy má nyní HC MOUNTFIELD. Po soustředění v Železné Rudě se hráči vrátili zpět na známá sportoviště, na nichž absolvovali většinu devítitýdenní dřiny. Po víkendu je čekají tři týdny volna. Třetí červencový týden už obují brusle a vyrazí na led. „Nechci říkat, že všechno bylo super, ale když budu hodnotit letní přípravu, vidím na ní spíš pozitivní věci,“ říká hlavní trenér František Výborný.

Letní příprava. Když člověk pomine experinty typu Mladé Boleslavi v loňské sezoně, kdy šli hráči na led už v květnu, je to o tom, že hokejisty lidé potkávají v posilovnách, na atletických stadionech, na kolech při výšlapech do kopců, na fotbalových hřištích nebo na in-line bruslích na stezkách. Trénuje se síla, výbušnost i vytrvalost. „To, co jsme si naplánovali, jsme dokázali splnit,“ říká trenér Výborný, který znovu připomněl sportoviště v Budějovicích, kde se jeho hráči pohybovali. „Navíc jsme si dokázali poradit i se špatným počasím a trénink upravovat tak, že nás to nijak neovlivnilo,“ přidal vzápětí.

Vrcholem fyzické přípravy týmu pak bylo týdenní soustředění na kolech v šumavský kopcích kolem Železné Rudy. „Přineslo přesně to, co jsme si slibovali,“ tvrdil František Výborný. Mužstvo mělo dvakrát denně výjezdy na kolech. Navíc následovala i silová cvičení s nářadím, které si s sebou Jihočeši na Šumavu přivezli. „Takovéhle soustředění člověku hodně ukáže a pro tým bylo velmi důležité. Někteří kluci skutečně poznali, jak sport bolí,“ přidal kouč. Na jihu Čech se tvoří nový tým. Hráči spolu byli čtyřiadvacet hodin denně. Poznali se. Trenéři zase mohli vidět, jak zvládají skutečně náročné podmínky a jak se s tím dokáží poprat.

„Třeba když jsme měli výjezd na Pancíř,“ upozornil Výborný na jednu z etap na 1214 metrů vysoký vrcholek. Popisoval, že zatímco dole bylo ucházející počasí, nahoře nebylo vidět na krok a navíc do hráčů bičoval silný vítr a déšť. „V těhle situacích se ukáží takové ty morálně volné vlastnosti. A to bylo dobré,“ uvedl hlavní kouč.

V minulých letech si Jihočeši z podobných soustředění vždy přivezli nějaké těžší zranění z pádů ve velké rychlosti. Letošní rok byl naštěstí výjimkou, protože se nikomu nic nestalo. „Žádná těžší zranění, ale ani taková ta lehčí poranění vazů nebo kolen nebyla. Kluci do sebe náročný trénink vstřebali. Sjezdy v sedmdesátce jsou hodně nebezpečné. Můžete jim říkat, ať jezdí pomalu, ale jsou mladí a silní a moc to neberou,“ pousmál se Výborný. Naopak ho těší fakt, že zranění hráči jako Jakub Kovář nebo Pavel Kašpařík se už zapojují do plného tréninku a letošní příprava je v tomhle případě velmi pozitivní. Tréninkové úlevy letos nikomu trenéři ordinovat nemusí.

Vedle plnění tréninkového plánu je kouč spokojen i s přístupem hráčů. HC MOUNTFIELD chce v letošní sezoně dát větší prostor mladším. „Výkonnostně i silově se tihle kluci jeví dobře. Pokud se chtějí dostat dál, ví, že tohle musí absolvovat, protože sílu musí nabrat. Tohle období pro ně bylo důležité, ale takové to předzávodní na ledě bude také důležité,“ dodal Výborný. Vedle výkonů mladíků, které považuje za samozřejmost, ho potěšil a příjemně překvapil přístup starších hráčů, kteří si netroufli nic ošidit a pracovali na sto procent.

Až se po třech týdnech volna hokejisté sejdou na ledové ploše, čeká tým slušná porce přípravných zápasů. Podle plánu by Jihočeši měli naskočit do šestnácti utkání, což je o čtyři více, než v loňské přípravě. „Bude to hodně a celá příprava na ledě bude letos dlouhá,“ připomněl František Výborný. V seznamu zápasů je mix prvoligových soupeřů, extraligových celků i zahraničních soků. „Některé zápasy budou hrát třeba jen ti mladí, kdy si půjčíme ještě hráče z juniorky. Budeme to různě mixovat. Rozhodně neodehrají všichni celých šestnáct utkání,“ uzavřel kouč Výborný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....