Banes Motor České Budějovice
14.06.2010, Josef Bláha

Jakub Kovář: V tréninku musím být ještě opatrný

Ž e l e z n á R u d a – Hráči HC MOUNTFIELD momentálně trénují na soustředění na Šumavě. S týmem už se připravuje i Jakub Kovář, který měl po minulém extraligovém ročníku zdravotní problémy a musel podstoupit operaci kolene. „Teď jsem pět týdnů po zákroku a už se dostávám naplno do tréninku,“ říká českobudějovický brankář, který by měl i v příští sezoně společně se zkušeným Romanem Turkem vytvořit spolehlivou dvojici.

Jaké zdravotní komplikace vás provázely?
Na konci minulého ročníku mě trápila bolest v koleni, tak jsem si po sezoně došel na magnetickou rezonanci. Doktoři tam něco našli, ale nechtěli to ještě operovat. Nakonec se vedení klubu rozhodlo, že by bylo lepší, abych operaci podstoupil.

Proč?
Pro jistotu, abych se vyvaroval toho, že se mi případně problémy ozvou v sezoně a já bych pak chyběl týmu.

A co přesně vám tedy bylo?
Měl jsem prasklé kloubní pouzdro a sešívali mi meniskus.

Byla to náročná operace?
Nebyla. Prodělal jsem obyčejný zákrok, ale pořád se ještě musím hlídat. Je třeba nespěchat s tréninkem, protože kdybych to uchvátal, čekali by mě velký komplikace. Nejspíš bych musel znovu na operaci a ta už by mi nemusela pomoct od bolesti. Jedná se totiž o vrozenou vadu, to mi říkal doktor. Takže musím být hodně opatrný.

Operace proběhla úspěšně a rekonvalescence jde podle plánu. Znamená to, že všechno je už v pořádku?
Já jsem byl na podobném zákroku už loni. Letos po sezoně se to muselo ale znovu otevřít a sešít. Tak snad už tohle byla poslední komplikace a všechno je vyřešeno.

Co už si můžete v tréninku dovolit?
Jsem pět týdnů po operaci a už jsem začal s tréninkem. Zatím se snažím koleno zatěžovat jen rovnými pohyby, žádné velké pokrčování nebo otáčení. Takže jezdím na rotopedu, zatím ještě ale bez velké zátěže. K tomu jsem začal lehce běhat, ale na rychlost je ještě čas. Jak říkám, musím na to jít pomalu a opatrně, ale 19. července, kdy jdeme na led, bych měl být sto procentně fit.

Momentálně jste na soustředění na Šumavě. Všechna cvičení s týmem asi těžko absolvujete, že?
Začínám už třetí týden s týmem, takže některé věci už v pohodě zvládám. Je ale jasné, že některé prvky nahrazuji jiným cvičením, něco bohužel stále úplně vynechávám. Samozřejmě se někdy stane, že si musím udělat celý trénink sám pro sebe, když je na programu něco, co mi ještě můj stav nedovolí. Většinou ale pracuju s parťákem Edou Turkem, připravujeme se spolu. Eda má individuální plán a já nemůžu všechno dělat s týmem kvůli tomu kolenu, takže spolu plánujeme různá cvičení, aby nám to vyhovovalo.

Už víte, jak se budete s Turkem během sezony v brance střídat?
To zatím podle mě neví ani trenéři. 19. července vyjedeme na led, přijde spousta přípravných zápasů, a v těch se ukáže, jak na tom jsme. Pak se trenéři rozhodnou, kdo má jakou formu a výkonnost. Bude záležet na našich výkonech a na rozhodnutí trenéra, jak se budeme v brance střídat, nebo jaký systém kouč zvolí.

Jaký tréninkový plán zvolili trenéři pro náročné týdenní soustředění v Železné Rudě?
Hned, jak jsme přijeli, začalo pršet, takže zatím to asi není podle plánu. Na počasí bude hodně záležet, ale snad se to zlepší. Máme tady naplánovány ranní půlhodinové rozcvičky, po snídani první fázi a odpoledne druhá. Čeká nás asi spousta kilometrů v kopcích, co jsou tu všude kolem. Uvidíme, co všechno zvládnu absolvovat s klukama. Snad toho bude co nejvíc.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....