Banes Motor České Budějovice
29.05.2010, Petr Novotný

Filip Novák: Vyhrát ještě KHL, mohla to být dvojnásobná radost

Č. B u d ě j o v i c e - Je další v řadě úspěšných nováčků. První šampionát a hned se mu na krku houpe zlatá medaile. Osud budějovického odchovance Filipa Nováka, který oblékal v minulé sezoně dres ruské Balašichy a zahrál si i finále KHL, byl však složitý. Jihočech se dokázal prosadit do kádru reprezentace, ale odehrál jen dva zápasy. V tom druhém proti Norsku si přivodil zranění ramene a šampionát dokoukal u televize. "Byl jsem hrozný fanoušek," usmíval se Filip Novák.

Zlatá medaile z mistrovství světa. Má smysl se ptát, jak si jí ceníte?
Necítím na tom nějakou extra velkou zásluhu, protože jsem hrál jen dva zápasy, kdy o nic nešlo. Ale s pohledu úspěchu týmu, jsem velice spokojený.

Spokojený jste mohl být i po skončení soutěže v KHL. S Balašichou jste byl ve finále a hrál ho na sedm zápasů.
Určitě se to nečekalo. Je to škoda, že jsme nedokázali získat zlato i na klubové úrovni, byl by to takový hezký double. Ale dopadlo to, jak to dopadlo. To je prostě hokej a o to víc pak člověk chce udělat ještě větší úspěch v příští sezoně.

Počítal jste, že po skončení finále KHL přijde i nominace na mistrovství světa?
Čekal jsem, že pojedu na Švédské hry. A nakonec jsem strašně rád. Pro mě je to zatím největší úspěch v kariéře, když jsem se dostal na mistrovství světa.

Nebyl jste nervózní, když se škrtalo mezi obránci? Jelo vás deset a psalo se na soupisku sedm.
Myslel jsem tam na to. Nervózní jsem asi nebyl. Bral jsem to tak, že se tam buď dostanu nebo ne, ale takový pocit, že to zvládnu, jsem měl.

Zvládnul. Jenže pak přišel ten zákrok v zápase proti Norsku a váš konec. Jak na to vzpomínáte?
To je hokej. Pro něj to byl dohraný souboj. Jsou to Norové a hrajou hodně do těla. Pamatuji si, jak na mě Míra Blaťák ze střídačky zakřičel vyskoč si a říkal jsem si, co tím myslí. Když jsem to pak viděl na videu, byla to taky trochu moje vina, že jsem se tam blbě zkroutil.

Cítil jste hned, že bude zle?
Hned ne, ale potom když jsem si šáhnul na puk, cítil jsem, že bude průšvih. Zkusil jsem pak jedno střídání, někdo do mě strčil a to vůbec nešlo. Šel jsem do šatny, doktor mi to obstříknul a dohrál jsem zápas. Bylo to však skutečně jen tak, že jsem ten zápas dohrával.

Byl jste na střídačce i v zápase proti Švédsku. Nebál jste se, že budete muset do hry? To by mohl být problém…
Nooo, jako byl to určitý risk. Třeba by se nic nemuselo stát, ale kdyby mě někdo nějak sestřelil, mohlo by to dopadnout všelijak. Já byl do toho zápasu docela zažranej. Kluky jsem se snažil povzbuzovat, ale kdyby na mě přišla řada a šel bych na led, asi bych o sebe strach trochu měl a musel bych se hlídat. Bál bych se taky hlavně toho, abych vlivem zranění něco nezkazil.

Jaká byla přesně diagnóza?
Že mi vyskočil klíček a mám poškozené vazy a klíček je volný.

Jak jste se cítil ve chvíli, když jste musel odjet? V médiích se psalo, že jste brečel?
Já si žádných slz nevšiml, to bylo trochu přehnaný (úsmívá se). Ale smutný jsem samozřejmě byl, jelikož tam byla fakt super parta. Ale bohužel. Jel jsem na vyšetření a musel se postarat o to rameno. Prostě to tak dopadlo. To se stává.

Jak jste pak dál sledoval mistrovství?
Byl jsem hrozný fanoušek. Koukal jsem doma, v Doubravici v hospůdce a finálový zápas jsem viděl v Moskvě?

Kde?
V Moskvě. Byl jsem tam na dva dni. Doktoři mě chtěli vidět a bylo tam ještě různý předávání. Lehce jsem to tam oslavil, abych náhodou nedostal na budku (směje se).

Takže medaili jste dostal až se zpožděním?
Přesně tak. Přivezl mi ji Jirka Novotný a dal mi jí v úterý v Masných Krámech u piva.

Jak dlouho se budete léčit?
Musím být v klidu a po třech týdnech začnu s rehabilitací. Doktoři byli optimističtí, že to na operaci nebude a z toho mám radost.

V KHL se Balašicha spojila s Dynamem Moskva. Jak se to dotklo vás?
Měl bych pokračovat. Smlouvu jsem sice ještě neviděl, ale měla by to být jen formalita.

A jak bude vypadat vaše letní příprava?
Připravuju se sám, ale dva týdny před soutěží budeme mít v Rusku společné soustředění. Do té doby se musím dát nějak dohromady.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....