Banes Motor České Budějovice
24.03.2010, Tadeáš Nový

Sezóna nebyla špatná, ale změny jsou nutné, myslí si fanoušci

Č. B u d ě j o v i c e - Svůj klub milují, ale zároveň jsou jeho nejpřísnějšími kritiky. Fanoušci HC MOUNTFIELD, stejně jako každého jiného klubu, jsou podstatou hokeje. To, že se hokej hraje pro diváky, totiž není jen fráze. Po sezóně, kterou Českobudějovičtí zakončili v předkole play-off, zavládly rozpaky. "Není to neúspěch", říká jeden. "Tým měl rozhodně na víc", tvrdí druhý.

Jako chytrá Horákyně

Ani úspěch, ani zklamání. Nemastné neslané pocity zažívají fanoušci čekobudějovického klubu HC MOUNTFIELD. Úspěch neslaví, ale smutnit také nemusejí. "Úplný úspěch to není, ale rozhodně jsme mohli dopadnout i hůře, podívejte se na Vary. Je to spíš škoda, protože v sérii s Libercem jsme byli blízko postupu. Při troše štěstí jsme mohli jít dál," lituje fanoušek Petr Lundák z Českých Budějovic, který na diskusním fóru vystupuje pod přezdívkou "redaktor". "Já jsem na poslední zápas v Liberci jel a byl to velký zážitek. Sice jsme dostali šišku, ale celý kotel se bavil, fandilo se, zpívalo. Prostě paráda," dodal.

HC MOUNTFIELD procházel v průběhu sezóny zcela odlinými epizodami. Po sérii vítěztví přišla řada pořážek, spoustu utkání tým ztratil v závěru. Takto poztrácené body v závěru chyběly. "Myslím, že tým měl na lepší umístění. Zdálo se mi, že hráči hráli často pod své možnosti. Nevím, jestli je problém ve ztrátě formy nebo je tým moc dlouho bez výrazných změn. Výkony šly ale s koncem sezóny prudce nahoru," hodnotil dvacetiletý Lukáš Eibl z Haklových Dvorů. "Ke zlepšení došlo už s příchodem nové trenéra Výborného, ale musel pracovat s tím, co měl. Čekám, že svou kvalitu potvrdí v další sezóně. Jediné negativum je to, že často a rád spolupracuje se staršími zkušenými hráči. Jako na Spartě. My ale potřebujeme tým omladit," vysvětlil Eibl.

Fanoušci a vedení klubu se ve svých názorech shodují. Je třeba obměnit a omladit tým. "Myslím si, že by mělo přijít tak pět nových útočníků, obrana hrála dobře. Hlavně by ale měli někteří hráči pochopit, že nejsou v týmu na dohrání, ale že se od nich čeká profesionální práce," nebral si Eibl servítky. "Týmu také chybí tahoun, hráč, který udělá třeba padesát bodů za sezónu. Ale je jasné, že takoví nejsou vždycky k mání," pousmál se. "redaktor" vidí hlavní problém v brankářské otázce. "Problém golmanů je třeba vyřešit. Nevím, jestli bude pokračovat Eda Turek nebo dostan větší šanci Kovář. Určit brankářskou dvojici je základ. Pak může přijít omlazení. Ale nesmí se to přehánět, mladší hráči kolem sebe potřebují někoho, kdo jim zkušenosti předá," řekl.

Fanoušky nejvíc nahecuje dobrý výkon na ledě

Hlavní postavou v kotli je Dalibor Pánský, kterému nikdo neřekne jinak než Pány. Angažuje se v aktivní spolupráci mezi fanklubem a klubem, u bubnů organizuje a řídí fandění. Po posledním zápase v Liberci jako první vyvolával jména všech hráčů a jako první stál ve sněhové přeháňce u autobusu a čekal na hráče. Atmosféru na domácím stadionu, spolupráci s klubem a výhled do budoucnosti shrnul v krátkém rozhovoru.

Pány, jak hodnotíš atmosféru v Budvar aréně v průběhu domácích zápasů?
Fandění se, oproti sezónám, kdy se dařilo, trochu zhoršilo. Méně fandí i "gaučáci". Každý ale ví, že když mužstvo hraje dobře, nahecuje to i fanoušky a ti pak dokážou vytvořit dobrou kulisu. Když je zápas vláčný, opadá i fandění.

V kotli chyběl Kaštan, jindy vůdčí postava. Co je s ním?
Kaštan měl natrženou achilovku a je v léčení. V příští sezóně bude zpátky na svém místě.

Fanklub vydatně podporuje hráče i při venkovních zápasech. Cítíš, že zájem o vstup do fanklubu stoupá?
Fanklub se rok o roku rozrůstá, v podstatě bez ohledu na výsledky. Stoupl i zájem o výjezdy. Určitě tomu hodně pomáhá i organizace výjezdových autobusů.

Jak funguje spolupráce fanklubu s klubem?
Jo, spolupráce funguje fobře, ale vždy je co zlepšovat. Snažíme se dolaďovat detaily, jako třeba vstupenky na venkovní zápasy. Členové fanklubu mají nárok na zvýhodněnou cenu permanentek, to je velké plus.Někdy se plány daří realizovat, někdy ne. Ale to je normální.

Co si myslíš o stavbě kádru pro příští ročník? Kolik hráčů by mělo přijít a odejít?
Měla by přijít razantnější obměna a omlazení kádru, přivítal bych tak sedm nových hráčů. Tým by také potřebovat tahounta, který tým sthrne a vyhecuje.

V jednom z rozhovorů zmínil trenér Výborný o úvahách o příchodu Milana Bartoviče. Byl by jeho příchod vůbec možný? Jak by vypadalo fanouškovské přijetí?
Bartovič je bezesporu výborný hráč, to nám dokázal v posledním utkání předkola. Přijetí by možné asi bylo, ale zákrok na Martina Tůmu se rozhodně zapomenout nedá.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....