Banes Motor České Budějovice
28.12.2009, Miroslav Mayer

Křišťálový puk zůstal v Českých Budějovicích

Č. B u d ě j o v i c e – V pondělí v podvečer skončil mezinárodní turnaj žákovských mužstev „O křišťálový puk – Memoriál Miroslava Dvořáka.“ Turnaj trval tři dni a vrcholil finálovým bojem mezi domácím týmem HC České Budějovice a Letci Letňany. Před finálovým bojem byli na ledě oceněni bývalí hráči a trenéři mládeže, kteří pracovali s žákovskými mužstvy a zasloužili se o rozvoj hokeje v Českých Budějovicích. Nejlepším útočníkem turnaje byl vyhlášen českobudějovický útočník Lukáš Vopelka.
Finálovým duelem a poté závěrečným ceremoniálem skončil první ročník mezinárodního žákovského turnaje, který v takovém rozsahu nemá v České republice konkurenci. Turnaj umožnil žákovským týmům konfrontaci s mezinárodním hokejem. Takových příležitostí není nikdy dost a může to být jedna z cest, jak vyvést náš mládežnický hokej z nedobrého stavu, v jakém se nachází. Dík zaslouží všichni, kteří se něm finančně i pořadatelsky podíleli.

Trenér vítězného týmu Pavel Pýcha: Chtěl bych poděkovat panu Pražákovi, který celý turnaj zorganizoval na počest Míry Dvořáka. Všechna mužstva tady byla naprosto spokojena a takový turnaj nemá u nás obdoby. Byl tu ideální počet mužstev a až na Linz byla všechna mužstva vyrovnaná. Chtěli bychom v této tradici pokračovat a příští rok turnaj uspořádat znova.

Pondělní výsledky o umístění

Dukla Trenčín – Linz              10:2  (0:1, 6:1, 4:0)
Jihočeský Výběr – PZ Kladno        3:1  (0:0, 2:1, 1:0)
O páté místo:
Jihočeský Výběr – DuklaTrenčín     7:0  (5:0, 1:0, 1:0)
O sedmé místo:
Linz – PZ Kladno                   1:7

Semifinále:

HC České Budějovice – AIK Stockholm 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Smejkal (Jáchym), 18. Matoušek (Jáchym, Kutiš), 23. Jáchym (Smejkal), 45. Pýcha (Kutiš).

Oulun – Letci Letňany 0:6 (0:1, 0:4, 0:1)

O třetí místo:

Oulun – AIK Stockholm 6:3

Finále:

HC České Budějovice - Letci Letňany 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky domácích: 10. Smejkal (Jáchym), 14. Pýcha (Holub), 45. Vopelka (Vácha, Pýcha).

Českobudějovičtí hráči hned od začátku zápasu diktovali tempo hry. První gól přesto vstřelili až v desáté minutě. Jeho autorem byl Jiří Smejkal, který po krásné kombinaci měl před sebou již jen prázdnou branku. Českobudějovičtí dál hráli útočně a tlačili letenské hráče. Další branka na sebe nedala dlouho čekat. Jejím autorem byl Pavel Pýcha, který napálil puk v mezikruží a ten zapadl do branky. Letenští měli také nějaké šance na vstřelení branky, ale všem pokusům dokázal zabránit brankář Dudáček.

Jestliže první třetina patřila českobudějovickému mužstvu, tak druhá část hry patřila Letenským. Ti se o přestávce zřejmě probrali a začali hrát útočný hokej. Českobudějovičtí pak nevěděli, kde jim hlava stojí. Velké šance Letenských měl Kroh a po něm Vrána, který byl v nájezdu faulován. Následnou přesilovku pak zahráli letenští hráči velmi dobře, ale branky se nedočkali. Šanci Českobudějovických měl Samohejl, ale zůstal ve druhé třetině osamocen. Nakonec se nečekaně Letci dočkali branky. Střela Tomáše Honetschagera se odrazila od mantinelu do brankáře Dudáčka a od něj do branky. To bylo dvě sekundy před koncem třetiny. Po dvou třetinách byl tedy stav 2:1.

Třetí třetina začala ve stejném duchu jako druhá. Letci tlačili a snažili se vyrovnat. To se jim nakonec povedlo. Ve 36. minutě po chybě v českobudějovické obrany se k puku dostal Václav Karabáček a vyrovnal. Letci nadále tlačili a vypadalo to, že další gól v českobudějovické síti visí ve vzduchu. Naopak se postupně probouzeli Jihočeši a začínali mít i šance. Vidět byl Smejkal a Matoušek. Rozhodující úder si však domácí tým nechal na poslední minutu. Nejlepší útočník turnaje Lukáš Vopelka se prosmýkl s pukem podél obránců a mezi nohy brankáře Lehkého rozhodl finálový duel.

Pavel Pýcha (HC České Budějovice): Se soupeřem se vzájemné dobře známe. Začali jsme dobře a povedlo se nám vést 2:0, což nám hodně pomohlo. Od půlky zápasu začaly Letňany tlačit a byly lepší. Nás trochu srazil nešťastný gól ke konci druhé třetiny, což soupeře ještě více nakoplo. Ve třetí třetině našim hráčům docházela síla a horko,těžko jsme bránili. V závěru dal Vopelka gól, který rozhodl utkání. Musím poděkovat klukům, za snahu, kterou odvedly.

Konečné pořadí:


1.	HC České Budějovice
2.	Letci Letňany
3.	Oulun
4.	AIK Stockholm
5.	Jihočeský Výběr
6.	Dukla Trenčín
7.	PZ Kladno
8.	Linz

Nejlepší hráči turnaje

All stars team: 
Brankář: Milan Dudáček  (HC České Budějovice)

Obránce: Karjalainen Joonas  (Oulun)
         Jonathan Augstinsson (AIK Stockholm)
 
Útok:    EK Alex (AIK Stockholm)
         Lukáš Vopelka (HC České Budějovice)
         Peter Balaj (Dukla Trenčín)

Nejužitečnější hráč : Miroslav Indrák  (Jihočeský Výběr)
Nejlepší střelec: Jakub Vrána (Letci Letňany)

Sestava vítězného týmu:

Dudáček (Kadlec) – Holub, Werner, Malovec, Křikava, Kutiš, Šesták, Carva – Matoušek, Jáchym, Samohejl - Pýcha, Vopelka, Vácha - Smejkal, Šafář, Suchánek - Macháček. Trenéři: Pavel Pýcha a František Čech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....