Banes Motor České Budějovice
25.12.2009, Matěj Mayer

Začíná MS dvacítek a turnaj sedmnáctek v Kanadě

Č. B u d ě j o v i c e - Česká juniorská reprezentace se představí na mistrovství světa v kanadských městech Regině a Saskatoonu. Reprezentace do dvaceti let má na programu nejprve čtyři zápasy v základní skupině, tam změří postupně síly se Švédskem, Finskem, Rakouskem a nakonec s Ruskem. Další program našich hokejistů záleží na jejich umístění ve skupině. Z českobudějovických hokejistů se na mistrovství světa podívá pouze Roman Horák, který hájí barvy Chilliwacku ve West Hockey League. Sedmnáctka se představí na neoficiálním mistrovství světa v kanadském Timminsu.

Ještě před začátkem mistrovství měl trenér Šindel možnost vidět hráče v akci při dvou přípravných zápasech se zámořskými celky. V úterý naši hokejisté změřili síly s výběrem USA v Moose Jaw. Trenéři nechali v utkání odpočívat celou první lajnu ve složení Gudas, Jordán - Vincour, Knotek, Káňa. Český národní tým do utkání vkročil lépe a už od druhé minuty se ujal po Kubalíkově brance vedení. Američané dokázali chvíli po první přestávce vyrovnat brankou Kreidera. Vedení českým hokejistům ale vrátil ve 35. minutě Michal Hlinka a stejný hráč nakonec i utkání rozhodl v samostatných nájezdech.

Ve středu naši hokejisté už tak úspěšní nebyli. S domácí Kanadou prohráli v Regině 2:3. První třetina byla ještě bez branek. Tu druhou ale domácí vyhráli 3:1 a ve třetí stačilo naše mužstvo snížit pouze na 3:2 a stejným výsledkem utkání skončilo. Oba naše góly zařídili členové první formace Vincour a Káňa.

Mistrovství světa naši hokejisté otevřou 26.12. utkáním se Švédskem. Druhé utkání čeká naše hokejisty až o dva dny později, kdy změří síly s výběrem Finska. 29.12. pak naši junioři sehrají duel s Rakouskem a 1.1. 2010 ukončí utkání ve skupině zápasem proti Rusku. Ve skupině A se mezi sebou utkají Kanada, USA, Slovensko, Švýcarsko a Lotyšsko.

Z každé skupiny postupuje rovnou do semifinále pouze první mužstvo. Druhá a třetí mužstva o postup do semifinále hrají baráž. Týmy, které prohrají, vytvoří s posledními mužstvy z obou skupin novou skupinu, z níž poslední dvě mužstva sestupují.

Program našeho mužstva

26.12.  Česko - Švédsko     20:00   ČT4
28.12.  Česko - Finsko      24:00   ČT4
29.12.  Česko - Rakousko    20:00   ČT4
 1.1.   Česko - Rusko       24:00   ČT4

Širší nominace našeho mužstva

Brankáři:
Pavel Francouz (Plzeň), Filip Novotný (Sparta Praha), Jakub Sedláček (Zlín).

Obránci:
Radko Gudas (Everett, WHL), Jakub Jeřábek (Plzeň), Michal Jordán (Plymouth, OHL), Michal Kempný (Kometa Brno/Třebíč), Jaroslav Kružík (Kingston, OHL), Jan Látal (Kladno), Vladimír Roth (Slavia Praha), Adam Sedlák (Peterborough, OHL), Andrej Šustr (Youngstown, USHL), Tomáš Voráček (Vítkovice).

Útočníci:
Tomáš Doležal (Slavia Praha), Michal Hlinka (Chicoutimi, QMJHL), Roman Horák (Chilliwack, WHL), Jan Káňa (Vítkovice/Třebíč), Jan Kovář (Plzeň), Robert Kousal (Pardubice), Tomáš Knotek (Halifax, QMJHL), Tomáš Kubalík (Victoriaville, QMJHL), Andrej Nestrašil (Victoriaville, QMJHL), Štěpán Novotný (Swift Current, WHL), David Ostřížek (Třinec), Ondřej Palát (Drummondville, QMJHL), Michal Poletín (Slavia Praha), Tomáš Rachůnek (Sault Ste. Marie, OHL), Tomáš Vincour (Edmonton, WHL).

Trenéři: Jaromír Šindel, Zdeněk Moták a František Musil

Sedmnáctka se představí na neoficiálním šampionátu v Kanadě

Českou reprezenataci do sedmnácti let čeká začátkem nového roku turnaj v kanadském Timminsu s názvem 2010 World Under-17 Hockey Challege. Jedná se o velmi prestižní turnaj, na kterém se utkají nejlepší světoví hráči v této kategorii. Ve skupině s našimi hokejisty bude Rusko, USA a dva výběry kanadských provincií Alberta a Pacific. Ve druhé skupině budou hrát Finové, Švédi a kanadské provincie West, Quebec a Ontario.

28. prosince hraje naše mužstvo přátelské utkání s výběrem West. První zápas turnaje hrají čeští hokejisté 30. prosince proti USA, 31. prosince hrají proti Atlanticu, 1. ledna proti Pacificu a na závěr skupiny, 2. ledna se utkají s Ruskem.

Trenéři našeho mužstva dali dohromady nejsilnější výběr, který byl k dispozici. Z nominace byl ještě před turnajem vyřazen talentovaný karlovarský útočník Martin Frk, který urazil rozhodčího. Z českobudějovických hráčů se na turnaji představí hned tři. Michal Švihálek, Lukáš Sedlák a Tomáš Rousek.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....