Banes Motor České Budějovice
20.12.2009, Miroslav Mayer

Memoriál Miroslava Dvořáka - O křišťálový puk

Č. B u d ě j o v i c e - Ve dnech 26. - 28. prosince se v Českých Budějovicích a na Hluboké nad Vltavou uskuteční velký mezinárodní hokejový turnaj starších žáků. Turnaj má připomenout památku skvělého hokejisty Miroslava Dvořáka. Duchovním otcem této akce je bývalý hráč, trenér a funkcionář Karel Pražák. Ten se spolu s přípravným výborem zasloužil o to, že České Budějovice uvidí výborně obsazený mezinárodní žákovský turnaj. "Chceme podpořit žákovský hokej a zároveň připomenout výborného člověka a hráče Míru Dvořáka," říká Karel Pražák.
Jak jste přišel na myšlenku pustit se do pořádání turnaje pro žákovská mužstva?
Byl jsem se podívat na stadiónu na mládežnický hokej. Ptal jsem se, jak vlastně mládežnický hokej dnes funguje a jaký mají mužstva program. Zjistil jsem, že náklady na hokej přesahují u některých rodičů jejich ekonomické možnosti a ten program je tudíž omezený.

V té chvíli vás napadla myšlenka na uspořádání turnaje, který by nesl jméno československé hokejové legendy?
Ono to bylo skoro rok od úmrtí Míry Dvořáka a tak jsem se spojil s Karlem Váchou, který je rodinný přítel Dvořákových, a navrhl jsme mu při kávě, abychom uspořádali turnaj ve jménu Miroslava Dvořáka.

Proč jste vybrali zrovna kategorii starších žáků?
To je kategorie, kdy do Českých Budějovic přišel Míra Dvořák a většina kluků z kraje právě v této době do Budějovic chodí. Chceme připomenout Míru Dvořáka a ukázat ostatním klukům, že šance tady je pořád. Kluci z kraje mají možnost se prostřednictvím Budějovic prosadit.

Jaké byly vaše první kroky k uspořádání turnaje?
Nejprve jsme oslovili starostu Hluboké nad Vltavou panu Jirsu. Požádali jsme ho o podporu města i jeho osobní. Pak jsme jeli požádat rodinu Míry Dvořáka. Rodina s tím souhlasila. Dále jsem si domluvil schůzku s hejtmanem Jihočeského kraje a požádal jsem ho o podporu této akce cílenou na jihočeský výběr. Základ turnaje bude postaven na HC České Budějovice a jihočeském výběru. Chtěl jsem, aby si to mezi sebou rozdaly špičky kraje a Českých Budějovic, abychom věděli, jak si v kraji stojíme s talenty.

Postupně začal vznikat přípravný výbor turnaje. Koho jste do přípravného výboru přibral?
Oslovil jsem Vaška Maříka, se kterým jsme hráli. Ten se bude s námi angažovat v získávání finančních prostředků a zároveň může poskytnout výhodné podmínky pro ubytování mužstev. Dále jsme požádali Rudolfa Vejskrba, což je předseda sportovní komise Jihočeského kraje, další byl Luděk Pavelka z Jihočeského hokejového svazu. Tím se to celé začalo.

Základem takového turnaje jsou nemalé finanční prostředky. Jak jste sháněl potřebné peníze?
Jihočeský kraj dal 40 000, město Hluboká dalo 30 000 a my každý 20 000. Takže jsme už do začátku měli něco založeno. Připravili jsme rámcový rozpočet a začali jsme shánět soupeře. Původně jsme chtěli Kanaďany, ale na to už byla příliš krátká doba.

Jak jste tedy sháněli zahraniční soupeře na turnaj?
Radek Ťoupal zajistil Kärpät Oulu, Jarda Brabec zajistil AIK Stockholm, Pavel Pýcha Duklu Trenčín. Původně jsme chtěli Salcburk, ale to nevypadalo dobře a tak Luděk Pavelka zajistil Linec a tím jsme měli zahraniční mužstva. Pak jsme to doplnili ještě Letci Letňany a PZ Kladno. Základ turnaje je, že si každé mužstvo zahraje pět zápasů během dvou a půl dne.

Podpořilo vaši myšlenku i město České Budějovice?
Město nám odmítlo finančně přispět a poskytlo nám pouze slevu na ledy. Nebudou nám účtovat jako hobby mužstvu, ale jako žákům HC. Vzhledem k tomu, že tady Míra odehrál celou kariéru to považuji za velmi slabý přístup.

Osm mužstvem a každé odehraje pět zápasů to je hodně velká porce zápasů. Kde všude se bude hrát?
Budeme hrát na obou plochách v Českých Budějovicích a každý den jedno utkání na Hluboké nad Vltavou. V případě nepřízně počasí máme blokován led v Budějovicích.

O jaké ceny se vlastně bude hrát?
První cena bude křišťálový puk. Je vyroben ve zdejší sklárně a bude putovní. Mužstva si odvezou zmenšené kopie. I další ceny budou velmi zajímavé a atraktivní.

Bude na programu kromě žákovského turnaje ještě něco jiného?
Před finálovým zápasem jsme připravili ocenění starých trenérů mládeže. Budou to Zdeněk Kaucký, Václav Lenc, František Vacovský a Vladimír Mls. Všechna ostatní ocenění budou předávat bývalí skvělí hráči a rodinní příslušníci Míry Dvořáka. Ceny pro nejlepší hokejisty jsou opravdu bomba.

Můžete prozradit o jaké ceny půjde?
Máme podepsaný dres od Vaška Prospala, Radka Dvořáka, Aleše Kotalíka, Romana Turka a Martina Straky. Hokejku od Davida Výborného atd. Jsou to velmi zajímavé ceny a byl jsem mile překvapen přístupem všech těchto hráčů, kteří nám ceny poskytli. Ceny budou kromě jiných předávat i Roman Turek, Antoním Španinger, Josef Melichar, Václav Mařík, Jan Vodička a přijede dokonce i Milan Nový.

Program turnaje

A  (červená skupina)	B  (modrá skupina)

1. CZE- HC České Budějovice	1. SWE-AIK Stockholm 	
2. FIN-Oulun Kärpät  	        2. CZE-HC Letci Letňany
3. SVK-Dukla Trenčín            3. CZE-PZ Kladno 	
4. CZE- Jihočeský výběr 	4. AUT-EHC JBW Linz 
26.12.  16:00  Letňany -Kladno       I. hala          
        18:30  Stocholm- Linec      II. hala
        18:30  Oulun- Trenčín        I. hala           
        18:30  HC Č.B - Výběr     Hluboká nad Vlt.
  
27.12.   8:00  Linec - Kladno        I. hala
         9:15  Stocholm - Letňany   II. hala 
        11:45  HC ČB - Oulun         I. hala
        12:00  Výběr- Trenčín       II. hala
        16:30  Leňany- Linec         I. hala
        17:00  Kladno- Stockholm    Hluboká nad Vlt.
        19:00  Trenčín - HC Č.B      I. hala
        19:00  Oulun - Výběr        II. hala
28.12  souboje o umístění. Finále by se mělo odehrát v 16:30 na první 
ledové ploše. Vyhlášení výsledků je plánováno na 19:00.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....