Banes Motor České Budějovice
18.12.2009, Tadeáš Nový

Ivo Kotaška: Zůstanu asi do konce sezóny

Č. B u d ě j o v i c e - Spolehlivý obránce je natolik žádaným artiklem, že každou příležitost k jeho sehnání extraligové kluby využívají. Jako návrat ztraceného syna vypadá příchod Iva Kotašky, který se přes Znojmo, Slovan Bratislava a Tábor vrátil do Českých Budějovic. Odměnou za dobré výkony v Táboře mu byla další příležitost zahrát si zase extraligu. "Měl bych zůstat do konce sezóny, i když jsem na to před začátkem ročníku ani nepomýšlel," říká.

Minulou sezónu začal ve znojemském dresu, ale v lednu se stěhoval do hlavního města našich východních sousedů. Na tříměsíční působení ve Slovanu Bratislava vzpomíná v dobrém. "Zkušenost to byla dobrá. Každá změna přinese něco nového, obzvlášť když se jedná o jinou zemi. Je to jiná soutěž, člověk pozná zase zase něco nového. Bohužel se nepodařilo naplnit úplně cíle klubu. Skončili jsme třetí. To je pro Slovan málo, protože cílem bylo finále," nachází kaňku na svém působení na Slovensku.

V očích veřejnosti je slovenská nejvyšší soutěž méně kvalitní ligou, než je ta česká a Kotaška toto přesvědčení nevyrací. "Řekl bych, že česká liga je o něco kvalitnější, ale je těžké to srovnat. Je to úplně jiný hokej. Tam se moc nebrání, důraz se klade především na útok. Z tohoto pohledu je těžké nějaké srovnání," vysvětluje. Návrat do Tábora byl plánovaný a uskutečnil se hlavně z rodinných důvodů. "Chtěl jsem se vrátit na nějaký čas blíž domovu, protože se nám narodila druhá dcerka. Stěhovali jsme se, tak jsem chtěl zůstat sezónu nebo dvě doma. Nad možností zahrát si za Budějovice jsem moc nepřemýšlel, ale když se naskytla příležitost, byl jsem moc rád," chválí si Kotaška.

Střídavý start do Českých budějovic znamenal vydatnou porci zápasů, někdy i čtyři týdně. Hrát a trénovat v takovém tempu je složité, i proto je Kotaška rád, že se podařilo situaci vyřešit. "Ten první měsíc byl složitý. Jezdil jsem na každý zápas s Budějovicemi i Táborem, ale poslední měsíc už nastupuji jenom tady. Táboru vypomůžu jenom v době reprezentační přestávky. Už bych měl být do konce sezóny v Budějovicích," objasňuje. V Táboře se podařilo před sezónou složit tým ze zkušených hráčů, kteří si prošli extraligou. Štrba, bratři Padělkové, Rob. Týmu se ale nedaří podle představ. Ivo Kotaška nehledá žádné výmluvy. "Je to prostě těžká soutěž. Každý může porazit každého. Není to žádná nováčkovská daň, jak někdo říká. Ten tým se složil nově, hráči nejsou sehraní. Ale v posledních zápasech to už bylo lepší, tak myslím, že by se to mohlo zvednout a třeba i dotáhnout do play-off," doufá.

HC MOUNTFIELD je teď jako na houpačce. Po pět výhrách přišla série čtyř zápasů bez výhry. Často šlo o těšné výsledky, prohry v prodloužení nebo na nájezdy. "Je těžké pořád vyhrávat. To nedokáže nikdo. Hokej je hra chyb a někdy se jich udělá víc, někdy míň. Tak to je. Je důležité vrátit se ke hře, kterou jsme praktikovali při té vítězné sérii a dodržovat pokyny trenéra. Zaměřujeme se na obranu, útočníci nám hodně pomáhají, ale prostě zatím nám to tam moc nepadá. Když se daří, padá to tam pořád. Je důležité dát brzy první gól, což se nám teď moc nedařilo," stýská si Kotaška. Nálada v kabině je přes poslední klopýtnutí dobrá. "Odehráli jsme teď dobrou sérii, i když se nám nepovedl poslední zápas v Pardubicích. Jinak ty zápasy, i když jsme třeba prohráli, nebyly špatné, nějaké body jsme nasbírali," počítá.

Budějovičtí odehráli skvělé utkání s aktivní Slávií, poté výsledkově nevyzráli na Kometu. Kotaška nabízí jednoduché vysvětlení. "Slávie přijela hrát aktivní hokej, to vyhovuje snad každému. Kometa hodně vyhazovala puky a nám se nepodařilo s tím něco udělat. Musíme soupeřům vnutit náš styl hry, ne se přizpůsobit," myslí si. HC MOUTFIELD je nejlepším celkem v domácím prostředí, kde získal, spolu s Libercem, třicet čtyři bodů. Venku už je to o dost horší. Zisk čtrnácti bodů řadí Jihočechy jen před Kometu a Kladno. S příchodem Iva Kotašky se i tato bilance zlepšila. "Nemůžu moc hodnotit, odehrál jsem tady teprve asi jedenáct utkání, ale zrovna jsme venku dva nebo tři vyhráli, takže nám to snad teď půjde," doufá. "Na tabulku nekoukáme, musíme hledět jen na sebe. Času je ještě dost," dodává.

Program po reprezentační přestávce bude hodně nahuštěný, ani Vánoce extraligu moc nezpomalí. Reprezentační pauza je poslední šancí potrénovat a nabrat síly. Hokejisté HC MOUNTFIELD rozhodně zahálet nebudou. "Ve středu a ve čtvrtek jsme měli dva tréninky, v pátek nás čeká jeden. V sobotu budeme mít den volna a v neděli už bude normální příprava na úterní zápas s Vítkovicemi," uzavírá Kotaška.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....