Banes Motor České Budějovice
16.12.2009, Miroslav Mayer

Dostávám hodně prostoru na ledě, chválí si Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e - Jediným hráčem, který byl nominován na mistrovství světa hráčů do dvaceti let, který je odchovancem českobudějovického hokeje, je osmnáctiletý talent Roman Horák. Fanoušek jihočeského klubu ho ovšem letos nemá možnost vidět na vlastní oči. V této sezóně totiž působí v juniorské soutěži West Hockey League v klubu Chilliwack Bruins. Jeho výkony neušly pozornosti trenéra Šindela a ten jej nominoval na přípravný kemp, který začíná 17. prosince v Regine.
V týmu Chilliwack Bruins hrajete od začátku letošní sezóny. Jak se vyvíjela vaše role v mužstvu?
Hned od začátku byla moje pozice v mužstvu celkem dobrá. Hrál jsem dost, dokonce i přesilovky. Po pár zápasech jsem měl ostrý pohovor s trenérem, který se mnou nebyl úplně spokojený. Řekl mi, že mi dal pár zápasů na rozkoukání, ale už bych měl začít hrát, jinak mám jet domů. Pár zápasů jsem také nedohrál. Pak se to změnilo a teď je vše v pohodě a dostávám na ledě hodně prostoru. Hraji přesilovky i oslabení a nemohu si stěžovat.

V jaké nastupujete lajně a posunul jste se v tomto směru dopředu?
Tady je to trochu jiné něž u nás. Můžu hrát první, v druhé i ve třetí lajně. Rozhoduje trenér, který rozhodne, jak do zápasu nastoupit a co budeme na soupeře hrát.

Kde jste měl od začátku soutěže největší problémy?
Těžko říct, ale asi to byla hra do těla a větší tlak na branku. Postupem času jsem si na to zvykl a teď myslím, že nemám žádné větší problémy.

Máte za sebou už pár odehraných zápasů. Na který vzpomínáte nejraději?
Nejvíce se mi povedl zápas proti Portlandu. Tam jsem dal dva góly a jednu přihrávku. Hodně mě potěšilo, že jsme porazili Calgary a Vancouver. Tyto dva týmy jsou totiž nejlepší v lize.

Je známo, že i zápasy juniorských mužstvem jsou hojně navštěvované diváky. Jaké je při zápasech atmosféra v hledišti?
Atmosféry je samozřejmě lepší něž v Čechách na juniorku. Je to srovnatelné s naší extraligou, ale chybí tady bubny a kotel. Každopádně si myslím, že atmosféra je hodně slušná.

Už jste si troufl dávat nějaké rozhovory pro místní média v angličtině?
Zatím jsem dával rozhovory jen dvakrát. Stále bojuji s angličtinou, takže to nebyla žádná sláva.

Co děláte ve volném čase, když zrovna netrénujete, nebo nehrajete?
Moc volného času nemám. Všichni kluci, kteří nechodí do školy mají ráno sraz v půl desáté a děláme nějakou dobročinnou činnost. Někdy chodíme za dětmi do školek a hrajeme s nimi hokej, někdy rozvážíme jídlo atd. Jde o nějaký projekt, který se teď zkouší. Každý den jsem od jedné do pěti na zimním stadionu. Pak jdeme s klukama do kina, nebo do bazénu, nebo hrajeme hry na Xboxu. Hodně kluků je odněkud zdaleka a tak trávíme spolu čas i mimo hokej.

Blíží se mistrovství světa dvacetiletých. Jak jste se dozvěděl o své nominaci ?
Trenér Šindel mě kontaktoval prostřednictvím e-mailu a poslal mi pozvánku na kemp do Reginy. Určitě udělám všechno proto, abych se na mistrovství dostal.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....